Daily Current Affairs Quiz 28 February 2019

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Who has been re-elected as President of Nigeria?
A Muhammadu Buhari
B Bujar Nishani
C Atiku Abubakar
D Hassan Rouhani

Answer: Option [C]
Nigerian President Muhammadu Buhari has been re-elected for a second four-year term. Buhari, of the ruling All Progressives Congress party, secured 56 percent, or 15.2 million votes, in the February 23 polls.
2 In which year will NASA launch the Atmospheric Waves Experiment?
A 2022
B 2023
C 2024
D 2025

Answer: Option [A]
NASA has selected a $42 million mission, Atmospheric Waves Experiment, that will help scientists understand and, ultimately, forecast the vast space weather system around our planet. 9/17 It will be launched in August 2022, attached to the exterior of the Earth-orbiting International Space Station (ISS). AWE will focus on colourful bands of light in Earth's atmosphere, called airglow.
3 Who is appointed as the Chairman of National Book Trust (NBT)?
A Vishwanath Prasad Tiwari
B Prakash Javadekar
C Rita Chowdhury
D Govind Prasad Sharma

Answer: Option [D]
Educationist and Author Govind Prasad Sharma has been appointed as the Chairman of National Book Trust (NBT).
4 In which state was an ancient petroglyph site with 19 unique rock artwork discovered by the researcher, T Murugeshi?
A Telangana
B Kerala
C Tamil Nadu
D Karnataka

Answer: Option [D]
An ancient petroglyph site with 19 unique rock artwork was discovered near Kollur in Karnataka by the researcher, T Murugeshi. The carvings were discovered at Avalakki Parenear Kollur, a grazing plain land of 15-20 acres inside the reserve forest. Petroglyphs are images created by removing part of a rock surface by incising, picking, or carving as a form of rock art.
5 Where was India’s 1st Indigenous Semiconductor Chip unveiled by semiconductor company, 'SIGNALCHIP' for 4G/LTE and 5G NR MODEMs?
A Delhi
B Andhra Pradesh
C Karnataka
D Uttar Pradesh

Answer: Option [A]
India’s 1st Indigenous Semiconductor Chip was unveiled by semiconductor company, 'SIGNALCHIP' for 4G/LTE and 5G NR MODEMs in New Delhi. 4 chips were unveiled at the event, which are- SCBM3412, SCBM3404, SCRF3402, and SCRF4502. The RF sections cover all LTE/5G-NR bands up to 6GHz and these chips also support positioning using India’s own satellite navigation system, NAVIC.
6 BioAsia 2019-Asias largest Life-sciences and healthcare forum held in ---------
A New Delhi
B Chennai
C Mumbai
D Hyderabad

Answer: Option [D]
BioAsia 2019-Asias largest Life-sciences and healthcare forum held in Hyderabad.
7 Which of the following defence satellite would be launched by ISRO for DRDO in March 2019?
A HySIS
B Microsat R
C Emisat
D Kalam SAT

Answer: Option [C]
Indian Space Research Organisation (ISRO) is set to launch an electronic intelligence satellite 'Emisat' for the DRDO in March.
8 When is the National Science Day celebrated across India every year?
A 25 February
B 26 February
C 27 February
D 28 February

Answer: Option [D]
National Science Day is celebrated across India on February 28 every year. Famous Indian scientist Sir Chandrasekhara Venkata Raman or CV Raman discovered the Raman Effect on this day in 1928. The theme for this year is Science for people and people for science. Sir CV Raman was awarded the Nobel Prize in Physics in 1930 for his discovery.
9 Which State government launched the major water conservation scheme Jalamrutha?
A Telangana
B Uttar Pardesh
C J&K
D Karnataka

Answer: Option [D]
Karnataka State government launched a major water conservation scheme titled ‘Jalamrutha’, which focuses on drought-proofing measures, including protection and rejuvenation of water bodies.
10 Which state is set to launch a major water conservation scheme titled ‘Jalamrutha’?
A Andhra Pradesh
B Tamil Nadu
C Karnataka
D Telangana

Answer: Option [C]
Karnataka is set to launch a major water conservation scheme titled ‘Jalamrutha’, which focusses on drought-proofing measures, including protection and rejuvenation of water bodies.

Daily Current Affairs Quiz - 28th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 27th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 26th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 25th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 24th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 23rd February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 22nd February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 21st February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 20th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 19th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 18th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 17th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 16th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 15th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 14th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 13th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 12th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 11th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 10th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 9th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 8th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 7th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 6th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 5th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 4th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 3rd February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 2nd February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 1st February 2019

Your Valuable Comments Please...