Daily Current Affairs Quiz 16 February 2019

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Which of the following Municipal Corporations won the first prize of 'Swachhata Excellence' Awards 2019? .
A Rourkela
B Jamshedpur
C Raigarh
D Bilaspur

Answer: Option [C]
Municipal Corporations of Raigarh, Ambikapur and Kumbakonam won the first, second and third prizes respectively of 'Swachhata Excellence' Awards 2019. A total of 40 awards were distributed to the Area Level Federations (ALFs), City Livelihoods Federations (CLFs) and Urban Local Bodies (ULBs). 28 ALFs received Swachhata Excellence Awards for 2019.
2 Who has been appointed as 'Air India' chief for second time?
A Sudhir Bhargava
B Vinod Kumar Yadav
C Ashwani Lohani
D Ronojoy Dutta

Answer: Option [C]
Former Railway Board chairman, Ashwani Lohani has been appointed chairman and managing director (CMD) of Air India for second time.
3 The Inland Waterways Authority of India launched a new portal named 'LADIS' on 15 February 2019. What is the full name of LADIS?
A Least Access Depth Information System
B Least Available Depth Information System
C Least Action Depth Information System
D Least Affordable Depth Information System

Answer: Option [B]
The Inland Waterways Authority of India launched a new portal named 'Least Available Depth Information System' (LADIS) on 15 February 2019. LADIS will ensure that real-time data on least available depths is disseminated for ship/barge and cargo owners. This will help in better planning for the movement of ships. It will be available for NW-1, NW-2, Indo-Bangladesh Protocol route, and NW-3.
4 Where was the 5th International Dam Safety Conference 2019 being held ?
A Trivandrum
B Chennai
C New Delhi
D Bhubaneshwar

Answer: Option [D]
Bhubaneshwar held the 5th International Dam Safety Conference 2019.
5 Who was awarded the prestigious Ernst & Young 'Entrepreneur of the Year 2018' Award in the Life Sciences & Healthcare category?
A Olivier Brandicourt
B Kenneth Frazier
C Werner Baumann
D Binish Chudgar

Answer: Option [D]
Binish Chudgar was awarded the prestigious Ernst & Young 'Entrepreneur of the Year 2018' Award in the Life Sciences & Healthcare category. He is the Vice Chairman & Managing Director of Intas Pharmaceuticals Ltd. EY Entrepreneur of the Year award is the world's most prestigious business award for entrepreneurs.
6 Fifth India-Bangladesh Joint Consultative Committee Meeting held in --------?
A Pune
B Chennai
C Hyderabad
D New Delhi

Answer: Option [D]
Fifth India-Bangladesh Joint Consultative Committee Meeting held in New Delhi.
7 Who was appointed as the new Chairman of Central Board of Direct Taxes (CBDT) on 15 February 2019?
A Pramod Chandra Mody
B Nandan Nilekani
C Nandan Nilekani
D Bimal Jalan

Answer: Option [A]
Pramod Chandra Mody was appointed as the new Chairman of Central Board of Direct Taxes (CBDT) on 15 February 2019. CBDT is the apex policy-making body for the Income Tax Department. It comes under the Ministry of Finance. At present, he is the CBDT Member (Administration).
8 India's first district cooling system to be built in ________
A Hyderabad
B Mumbai
C Amaravati
D Varanasi

Answer: Option [C]
UAE-based cooling solutions utility National Central Cooling Company PJSC (Tabreed) has entered into a 30-year concession with Andhra Pradesh Capital Region Development Authority (APCRDA) to build, own, operate and transfer India's first district cooling system in Amaravati.
9 Who was appointed as UN Controller and Assistant Secretary-General for Programme Planning, Budget, and Finance in the management strategy, policy and compliance department on 15 February 2019?
A Ted Cruz
B Chandramouli Ramanathan
C Kamala Harris
D Bettina Tucci Bartsiotas

Answer: Option [B]
The United Nations appointed Chandramouli Ramanathan as Controller and Assistant Secretary-General for Programme Planning, Budget, and Finance in the management strategy, policy and compliance department on 15 February 2019. He succeeded Bettina Tucci Bartsiotas. He also served as Assistant Auditor General (1993-1995) and Director of Accounts for the Auditor General of India (1989-1993).
10 Where did Prime Minister Narendra Modi inaugurate the Eklavya Model Residential School for tribal students in Maharashtra on 16 February 2019?
A Nashik
B Solapur
C Ahmednagar
D Vidarbha

Answer: Option [D]
Prime Minister Narendra Modi visited Maharashtra on 16 February 2019. At Yavatmal in Vidarbha, he inaugurated the Eklavya Model Residential School for tribal students. He also inaugurated Ajni (Nagpur)-Pune Train service. In Dhule district, he inaugurated the Lower Panazara medium project under the Pradhan Mantri Krishi Sinchan Yojana (PMKSY).

Daily Current Affairs Quiz - 28th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 27th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 26th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 25th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 24th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 23rd February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 22nd February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 21st February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 20th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 19th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 18th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 17th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 16th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 15th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 14th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 13th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 12th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 11th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 10th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 9th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 8th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 7th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 6th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 5th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 4th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 3rd February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 2nd February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 1st February 2019

Your Valuable Comments Please...