Daily Current Affairs Quiz 21 February 2019

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Which country became the 72nd country to sign the Framework Agreement of the International Solar Alliance on 18 February 2019?
A Argentina
B Israel
C India
D China

Answer: Option [A]
On 18 February 2019, Argentina became the 72nd country to sign the Framework Agreement of the International Solar Alliance (ISA). The agreement was signed on the sidelines of the official three-day 14/17 visit of Argentinian President Mauricio Macri to India. The International Solar Alliance (ISA) is a group of 121 solar resourcerich countries with headquarters at Gurugram in Haryana.
2 Which country conferred Sushma Swaraj with 'Grand Cross of the Order of Civil Merit'?
A Spain
B Morocco
C Bulgaria
D Belgium

Answer: Option [A]
Spanish Government presented 'Grand Cross of the Order of Civil Merit' to Sushma Swaraj for India's support in evacuating 71 Spanish nationals during April 2015 Nepal earthquakes.
3 In which state did Sadhvi Niranjan Jyoti inaugurate Sikaria Mega Food Park Pvt Ltd on 20 February 2019?
A Manipur
B Tripura
C Nagaland
D Assam

Answer: Option [B]
Union Minister of State for Food Processing Industries Sadhvi Niranjan Jyoti inaugurated Sikaria Mega Food Park Pvt Ltd in Agartala on 20 February 2019. This is the first Mega Food Park in the state of Tripura. The food park is having facilities of fully operational Dry warehouse, Quality Control, Research and Development Centre etc. The food park is the 18th of its kind in the country.
4 Who won the Professional Photographer of the Year award in the 7th National Photography Awards?
A Shri SL Shanth Kumar
B Shri Arun Sreedhar
C Shri Gurdeep Dhiman
D Shri Ashok Dilwali

Answer: Option [A]
The 7th National Photography Awards were presented by Union Minister of State (IC) for Information & Broadcasting Col. Rajyavardhan Rathore. Professional Photographer of the Year - Shri SL Shanth Kumar.
5 Where was 'Aero India 2019' inaugurated by the Defence Minister Nirmala Sitharaman on 20 February 2019?
A Chennai
B New Delhi
C Bengaluru
D Lucknow

Answer: Option [C]
'Aero India 2019' was inaugurated by the Defence Minister Nirmala Sitharaman at Yelahanka Air Force station in Bengaluru on 20 February 2019. It showcased India’s air defence prowess and manufacturing capabilities. It is organised by the Ministry of Defence. This edition of Aero India, for the first time, combines the defence and civil aviation segments into a holistic event
6 Where has Attukal Pongala festival begun on 20 February 2019?
A Thiruvananthapuram
B Kochi
C Kollam
D Kannur

Answer: Option [A]
Attukal Pongala festival has begun at Thiruvananthapuram in Kerala on 20 February 2019. The festival is considered as one of the world's largest religious gathering of women on a single day. It is a 10-day festival celebrated at the Attukal Temple. Attukal temple is also popularly kown as women's Sabarimala. 'Pongala' is a mix of rice, jaggery and scraped coconut.
7 In which country has a month-long 'Festival of India' begun on 19 February 2019?
A Nepal
B Bhutan
C Myanmar
D Bangladesh

Answer: Option [A]
A month-long 'Festival of India' began in Nepal on 19 February 2019. The objective of the festival is to familiarise the new generation of Nepal about the similarities between Nepal and India. The festival is organised by the Swami Vivekananda Cultural Centre, Embassy of India in Nepal. The festival will conclude on 21 March 2019.
8 Who has been appointed as Chief Executive Officer (CEO) of PayU in February 2019?
A Anirban Mukherjee
B Rajnish Kumar
C Rakesh Sharma
D A S Rajeev

Answer: Option [A]
PayU India appointed Anirban Mukherjee as Chief Executive Officer (CEO). He will be responsible for all the operations and business lines of PayU India. He will now report to Laurent Le Moal, CEO, PayU Global. He was the co-CEO of Reliance Payments Solutions Limited. PayU is an online payments service provider.
9 When is the International Mother Language Day observed every year?
A 19 February
B 20 February
C 21 February
D 22 February

Answer: Option [C]
The International Mother Language Day is observed every year on 21 February. The aim of the day to promote awareness of linguistic and cultural diversity and promote multilingualism. The day is known as Bhasha Dibas or Shahid Dibas in West Bengal and Bangladesh. The idea to celebrate International Mother Language Day was an initiative of Bangladesh.
10 PM Modi recently inaugurated Supercomputer named ______, built for Rs. 32.5 crore, at IIT-Banaras Hindu University (BHU).
A PARAM Yuva 2
B Aaditya
C PARAM Shivay
D SahasraT

Answer: Option [C]
PM Modi inaugurated Supercomputer named 'PARAM Shivay' at IIT-Banaras Hindu University (BHU). It was built under the ?4,500-crore National Supercomputing Mission (NSM), under which 73 supercomputers would be installed.

Daily Current Affairs Quiz - 28th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 27th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 26th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 25th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 24th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 23rd February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 22nd February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 21st February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 20th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 19th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 18th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 17th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 16th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 15th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 14th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 13th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 12th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 11th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 10th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 9th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 8th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 7th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 6th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 5th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 4th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 3rd February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 2nd February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 1st February 2019

Your Valuable Comments Please...