Daily Current Affairs Quiz 14 February 2019

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Where did Minister of State for AYUSH, Shri Shripad Yesso Naik launch the eAUSHADHI portal, on 13 Feb 2019?
A Mumbai
B New Delhi
C Chennai
D Kolkata

Answer: Option [B]
Minister of State for AYUSH, Shri Shripad Yesso Naik launched the e-AUSHADHI portal, on 13 Feb 2019 at New Delhi. It is launched for online licensing of Ayurveda, Siddha, Unani and Homoeopathy drugs and related matters. AUSHADHI is an acronym for Ayurveda, Unani, Siddha, and Homeopathy Automated Drug Help Initiative.
2 Who won the EY Entrepreneur of the Year 2018?
A Dinesh Karthick
B Siddhartha Lal
C Suresh Rajan
D Vikram Sinha

Answer: Option [B]
Siddhartha Lal won the EY Entrepreneur of the Year 2018
3 The Constitution (Scheduled Castes and Scheduled Tribes) Order (Amendment) Bill, 2016 will modify the list of Scheduled Tribes (STs) of ________.
A Karnataka
B Odisha
C Chhattisgarh
D Jharkhand

Answer: Option [C]
The Union Cabinet approved official amendments in the Constitution (Scheduled Castes and Scheduled Tribes) Order (Amendment) Bill, 2016. It will modify the list of Scheduled Tribes (STs) of Chhattisgarh. Along with others, the following shall be inserted in the new act – Bhuinya, Dhanwar, Nagesia, Sawar, Binjhia.
4 Which of the following State passed 5% quota to Gujjars and four other nomadic communities?
A Telangana
B Rajasthan
C West Bengal
D Gujarat

Answer: Option [B]
The Rajasthan Assembly unanimously passed a Bill giving 5% reservation in government jobs and education to Gujjars and four other nomadic communities.
5 The Union Cabinet approved the signing of MoU with which country on cooperation and mutual assistance in Customs Matters on 13 February 2019?
A Bangladesh
B China
C Saudi Arabia
D Russia

Answer: Option [C]
The Union Cabinet approved the signing of Memorandum of Understanding between India and Saudi Arabia. The MoU was signed on cooperation and mutual assistance in Customs Matters. The agreement will help in getting cost-effective information for the prevention and investigation of Customs offences.
6 Which Bill has been introduced to arrest the cases of Indian women being trapped in fraudulent marriages with NRI?
A Marriage of Non-Resident Indian Bill, 2018
B Marriage of Non-Resident Indian Bill, 2019
C Registration of Marriage of Non-Resident Indian Bill, 2018
D Registration of Marriage of Non-Resident Indian Bill, 2019

Answer: Option [D]
The government has introduced the Registration of Marriage of Non-Resident Indian Bill, 2019 in the Parliament.
7 With which country has the Union Cabinet approved an MoU on cooperation in the field of peaceful uses of outer space on 13 February 2019?
A Sweden
B Finland
C Denmark
D Poland

Answer: Option [B]
The Union Cabinet approved the MoU between India and Finland on cooperation in the field of peaceful uses of outer space. The MoU was already signed on 10th January 2019 at New Delhi. It will enable to work on interest areas of cooperation such as remote sensing, satellite communication, planetary exploration, space science, and more.
8 Where was the third Indo-German Environment Forum with the theme "Cleaner Air, Greener Economy" held on 13 Feb 2019?
A Chennai
B Jaipur
C Mumbai
D New Delhi

Answer: Option [D]
Third Indo-German Environment Forum with the theme "Cleaner Air, Greener Economy" was held in New Delhi on 13 Feb 2019. It focused on challenges, solutions and necessary framework conditions of air pollution control, waste management and circular economy. It also focused on the implementation of NDCs and SDGs based on Paris Agreement and Agenda 2030 of UN respectively.
9 Where was "Exercise Topchi" held on 12 February 2019?
A Nashik
B Jodhpur
C Jabalpur
D Kochi

Answer: Option [A]
Indian Army demonstrated its artillery firepower at the annual ''Exercise Topchi'' held near Nashik using ultralight Howitzers and Swathi weapon-locating radar. The event took place at the Deolali Camp. The aviation assets included the advanced light helicopter, light combat helicopter, Cheetah and Chetak helicopters.
10 Who was appointed as the Chairman and Managing Director (CMD) of national carrier Air India on 13 Feb 2019?
A Jawed Usmani
B Nandan Nilekani
C Ashwani Lohani
D Sanjiv Chaturvedi

Answer: Option [C]
Ashwani Lohani, a retired bureaucrat, was appointed the Chairman and Managing Director (CMD) of national carrier Air India, on 13 Feb 2019. This will be his second tenure. In August 2017, he was named the Chairman to the Railway Board and retired on December 31, 2018. Air India CMD Pradeep Singh Kharola was appointed as new Civil Aviation Secretary, earlier on Feb 6.

Daily Current Affairs Quiz - 28th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 27th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 26th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 25th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 24th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 23rd February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 22nd February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 21st February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 20th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 19th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 18th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 17th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 16th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 15th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 14th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 13th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 12th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 11th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 10th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 9th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 8th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 7th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 6th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 5th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 4th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 3rd February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 2nd February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 1st February 2019

Your Valuable Comments Please...