Daily Current Affairs Quiz 26 February 2019

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Which of the following was launched by Piyush Goyal on 25 February 2019 to keep people informed about the work going on in the Railways across the country?
A Rail Madad Dashboard
B Rail Drishti Dashboard
C Rail View Dashboard
D Jan Sahyog Dashboard

Answer: Option [B]
The url of the dashboard is 'raildrishti.cris.org.in'. The Dashboard has been launched to keep people informed about the work going on in the Railways across the country. It can be accessed using a desktop/laptop or mobile devices.
2 Which Indian state ranked first in highest alcohol consumption among kids?
A New Delhi
B Punjab
C West Bengal
D Kerala

Answer: Option [B]
According to a survey conducted by AIIMS New Delhi, Punjab ranks first in the list of highest alcohol consumption among children in India.
3 Where was the ‘4th Global Digital Health Partnership Summit’ inaugurated on 25 February 2019?
A New Delhi
B Bengalurru
C Chennai
D Pune

Answer: Option [A]
The ‘4th Global Digital Health Partnership Summit’ was inaugurated in New Delhi on 25 February 2019. It was hosted by the Ministry of Health and Family Welfare in collaboration with the World Health Organisation and the Global Digital Health Partnership. The aim of GDHP is to improve the health & well-being of the citizens through the best use of evidence-based digital technologies.
4 Which state became the 1st to deploy dog squad to check liquor smuggling?
A Kerala
B Tamil Nadu
C Bihar
D Andhra Pradesh

Answer: Option [C]
Bihar state became the 1st to deploy dog squad to check liquor smuggling.
5 Who has been chosen for the Mahindra Excellence in Theatre Awards (META) Lifetime Achievement Award 2019?
A Govind Nihalani
B Mahesh Elkunchwar
C Kusumagraj
D Girish Karnad

Answer: Option [B]
Eminent Indian playwright, Mahesh Elkunchwar has been chosen for the Mahindra Excellence in Theatre Awards (META) Lifetime Achievement Award 2019. The award will be given on 12 March 2019. He is a recipient of the Sangeet Natak Akademi Fellowship and has over 30 plays and essays to his credit including works like 'Sultan', 'Holi', 'Garbo', 'Yatanaghar', and 'Atmakatha'.
6 Which country hosts 4th Global Digital Health Partnership Summit?
A Saudi Arabia
B Pakistan
C Indonesia
D India

Answer: Option [D]
India hosts 4th Global digital Health Partnership summit.
7 In which of the following states was the National Institutes of Design (NID) inaugurated on 22nd February 2019?
A Uttar Pradesh
B Madhya Pradesh
C Assam
D Both B. and C.

Answer: Option [D]
National Institutes of Design (NID) at Bhopal in Madhya Pradesh and Jorhat in Assam was inaugurated on 22nd February 2019. Both institutes are autonomous under the Department for Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT), Ministry of Commerce and Industry. NID Bhopal will begin its academic journey from July 2019 with 60 students in 4-year undergraduate courses.
8 Who has been appointed as the next US ambassador to United Nations?
A Jonathan Raphael Cohen
B Kelly Knight Craft
C Nikki Haley
D Kyle McCarter

Answer: Option [B]
US President Donald Trump nominated US Ambassador to Canada Kelly Craft as the country's next ambassador to the United Nations (UN).
9 Indra Nooyi has recently joined Amazon’s board of directors. Earlier, she was the CEO of ________.
A Unilever
B Nestlé
C Pepsico
D Kellogg's

Answer: Option [B]
PepsiCo’s India-born former CEO Indra Nooyi joined Amazon’s board of directors. She was Pepsico CEO from October 2006 to October 2018 Rosalind Brewer, Starbucks Executive joined the Amazon Board earlier in February 2019.
10 In which city was Nua Odisha – Dharmapada Samvaad-Skill Saathi Youth Conclave inaugurated on 25 February 2019?
A Cuttack
B Bhubaneswar
C Sambalpur
D Berhampur

Answer: Option [B]
Nua Odisha – Dharmapada Samvaad-Skill Saathi Youth Conclave was inaugurated at Rail Auditorium in Bhubaneswar on 25 February 2019. The first-ever Skill Saathi Youth Conclave was aired live across 427 locations in Odisha. More than 2 lakh candidates were mobilized for career counseling under Skill Saathi initiative.

Daily Current Affairs Quiz - 28th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 27th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 26th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 25th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 24th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 23rd February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 22nd February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 21st February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 20th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 19th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 18th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 17th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 16th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 15th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 14th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 13th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 12th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 11th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 10th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 9th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 8th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 7th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 6th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 5th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 4th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 3rd February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 2nd February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 1st February 2019

Your Valuable Comments Please...