Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 5 February 2019

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Where was the Words Count Festival 2019 held?
A Lucknow
B New Delhi
C Pune
D Jaipur

Answer: Option [C]
The Words Count Festival 2019 was held in Pune, Maharashtra on 3rd February 2019. It is an initiative aimed to bring together speakers from different spheres to share their insights on various pertinent issues. This was the second edition of the festival, curated by award-winning author Advaita Kala. It featured talks that covered issues such as secularism, nation building, etc.
2 Which State government has approved the creation of the Mulugu district?
A Maharashtra
B Karnataka
C Telangana
D Arunachal Pradesh

Answer: Option [C]
The Telangana has approved for the creation of Mulugu as a new district. It is carved out from Bhupalpalli district.
Advertisement
3 Where did Suresh Prabhu address the India-Monaco Business Forum on 4th February 2019?
A Ranchi
B Jaipur
C Pune
D New Delhi

Answer: Option [D]
Suresh Prabhu, Union Minister of Civil Aviation and Commerce & Industry addressed the India-Monaco Business Forum in New Delhi on 4th February 2019. He said that there is a vast scope of cooperation between Indian and Monaco in various sectors including tourism. Bilateral trade between India and Monaco in 2017-18 was USD 3.01 million Monaco Capital: Monte Carlo Currency: Euro.
4 Which of the following conducted the Swasth Naarri, Shakti Hamarari campaign in Maharashtra?
A Cancer Patients Aid Association (CPAA)
B Cancer Foundation of India (CFI)
C Cancer Institute of India (CII)
D Indian Cancer Society (ICS)

Answer: Option [D]
The Indian Cancer Society (ICS) launched Swasth Naari, Shakti Hamaari campaign in Mumbai, Maharashtra to spread awareness of cancer among underprivileged women and enable early detection of the disease.
5 Where was the Words Count Festival 2019 held?
A Patna
B New Delhi
C Lucknow
D Pune

Answer: Option [D]
The Words Count Festival 2019 was held in Pune, Maharashtra on 3rd February 2019. It is an initiative aimed to bring together speakers from different spheres to share their insights on various pertinent issues. This was the second edition of the festival, curated by award-winning author Advaita Kala. It featured talks that covered issues such as secularism, nation building, etc.
6 ICT Academy Bridge 2019 Conference Inaugurated in ------
A Bihar
B Kerala
C Andhra Pradesh
D Tamil Nadu

Answer: Option [D]
ICT Academy Bridge 2019 Conference Inaugurated in Tamil Nadu.
7 Where will a meeting of Indian Ocean Rim Association be organised by the Ministry of Home Affairs and National Disaster Management Authority on 5-6 February 2019?
A Mumbai
B New Delhi
C Visakhapatnam
D Surat

Answer: Option [B]
A meeting of Indian Ocean Rim Association will be organised by the Ministry of Home Affairs and National Disaster Management Authority in New Delhi on 5-6 February 2019. The aim is to help strengthen cooperation in disaster response. IORA is an inter governmental organisation which has 22 disaster-prone countries as its members. Headquarters: Mauritius Founded: 1995
8 Which scheme is introduced by Odisha government to boost education for farmers children?
A Soil Health card Scheme
B Kalia scholarship scheme
C Atal Pension Yojana
D Pradhan Mantri Awas Yojana

Answer: Option [B]
Kalia scholarship scheme is introduced by Odisha government to boost education for farmers children.
9 At which of the following places is the Air India's first ever Flight Simulator, Boeing-747-200 ready for public view?
A Raman Science Centre, Nagpur
B Science Centre, Surat
C National Science Centre, Delhi
D Nehru Science Centre, Mumbai

Answer: Option [D]
Air India's first ever Flight Simulator, Boeing-747-200 is ready for public view at Nehru Science Centre in Mumbai. It was extensively used by the pilots and was manufactured and designed by CAE, Canada. It was acquired by Air India in 1980 and was in service for about 21 years. A Memorandum of Agreement was also signed between AAI and National Council of Science Museums for worth 2 crores
10 Who is to be recognised as the interim President of Venezuela by U.S. and 11 European Nations?
A Juan Guaido
B Nicolas Maduro
C Hugo Rafael Chavez
D Octavio Lepage

Answer: Option [A]
Eleven European nations joined the U.S. in recognising opposition leader Juan Guaido as Venezuela’s interim President. This is to heighten a global showdown over Nicolas Maduro’s socialist rule.
Advertisement

Daily Current Affairs Quiz - 28th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 27th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 26th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 25th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 24th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 23rd February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 22nd February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 21st February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 20th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 19th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 18th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 17th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 16th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 15th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 14th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 13th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 12th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 11th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 10th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 9th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 8th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 7th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 6th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 5th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 4th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 3rd February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 2nd February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 1st February 2019

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group

TET TEST SERIES