Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 18 February 2019

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Who inaugurated Ret Medium Irrigation project?
A Shri Prakash Javadekar
B Shri Suresh Prabhu
C Shri Naveen Patnaik
D Shri Naveen Patnaik

Answer: Option [D]
Shri Naveen Patnaik inaugurated Ret Medium Irrigation project.
2 The International Vision Zero Conference was held in which of these cities?
A New Delhi
B Pune
C Mumbai
D Hyderabad

Answer: Option [C]
A 3-day Conference on the VISION ZERO and its relevance to Occupational Safety and Health is being held from 18-20 Feb,19 in Mumbai. The Conference is been organised by Directorate General Factory Advice and Labour Institutes (DGFASLI). The Vision is based on principles of Controlling Risks, Ensuring Safety and Health in Machines, Equipment and Workplaces and Skill Upgradation of Workforce.
Advertisement
3 Which company unveils a learning app InfyTQ for engineering students ?
A Wipro
B Cognizant
C Infosys
D HCL

Answer: Option [C]
Infosys company unveils a learning app InfyTQ for engineering students.
4 Who has been conferred the first ever “Football Ratna” honour by Football Delhi?
A Sunil Chhetri
B Ashique Kuruniyan
C Gurpreet Singh Sandhu
D Udanta Singh

Answer: Option [A]
Football Delhi conferred Sunil Chhetri with first ever “Football Ratna” Award. Delhi Dynamos player Shubham Sarangi was also honoured.
5 Who won the Swachhata Excellence Awards 2019?
A Bruhat Bengaluru Mahanagara Palike of Karnataka
B Greater Hyderabad Municipal Corporation
C Municipal Corporation of Kumbakonam of Tamil Nadu
D Raigarh Municipal Corporation of Chhattisgarh

Answer: Option [A]
The Raigarh Municipal Corporation of Chhattisgarh has won the "Swachhata Excellence awards 2019".
6 Who is appointed as the Controller, Assistant Secretary-General in the Department of Management Strategy, Policy and Compliance (DMSPC)?
A Yasmin Ali Haque
B Syed Akbaruddin
C Chandramouli Ramanathan
D V.K.Singh

Answer: Option [C]
The United Nations has appointed Indian official Chandramouli Ramanathan as the Controller, Assistant Secretary-General (ASG) in the Department of Management Strategy, Policy and Compliance (DMSPC).
7 The International Vision Zero Conference was held in which of these cities?
A New Delhi
B Mumbai
C Gulzar
D Chennai

Answer: Option [B]
A 3-day Conference on the VISION ZERO and its relevance to Occupational Safety and Health is being held from 18-20 Feb,19 in Mumbai. The Conference is been organised by Directorate General Factory Advice and Labour Institutes (DGFASLI). The Vision is based on principles of Controlling Risks, Ensuring Safety and Health in Machines, Equipment and Workplaces and Skill Upgradation of Workforce.
8 Who won the Qatar Open 2019 title?
A Pera Kvitova
B Elise Mertens
C Maria Sharapova
D Simona Halep

Answer: Option [B]
Belgium's Elise Mertens has claimed the Qatar Open 2019 title held at Doha, Qatar.
9 Which of these is the first walking robot to have navigational capabilities without GPS or mapping?
A Spider
B Spider
C KITT
D AntBot

Answer: Option [D]
AntBot is the first walking robot to have navigational capabilities without GPS or mapping. It has been designed by Centre for Scientific Research (CNRS) and AixMarseille University researchers at ISM. It is designed on lines similar to desert ants who use polarised lights and UV radiation to navigate. It consists of an optical compass which determines its movements.
10 In which State did the Pulwama terror strike happen?
A Jammu & Kashmir
B Maharashtra
C Punjab
D Himachal Pradesh

Answer: Option [A]
On February 14, 2019, a convoy of vehicles carrying security personnel on the Jammu Srinagar National Highway was attacked by a vehicle-borne suicide bomber Adil Ahmed Darat in the Pulwama district, J&K. 40 Central Reserve Police Force (CRPF) personnel and the attacker died.
Advertisement

Daily Current Affairs Quiz - 28th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 27th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 26th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 25th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 24th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 23rd February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 22nd February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 21st February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 20th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 19th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 18th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 17th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 16th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 15th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 14th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 13th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 12th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 11th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 10th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 9th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 8th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 7th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 6th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 5th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 4th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 3rd February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 2nd February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 1st February 2019

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group

TET TEST SERIES