Daily Current Affairs Quiz 2 February 2019

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 When is the World Wetlands Day celebrated?
A 1st February
B 2nd February
C 3rd February
D 4th February

Answer: Option [B]
World Wetlands Day is celebrated every year on 2 February. It marks the anniversary of the signing of the Convention on Wetlands of International Importance (Ramsar Convention) in Ramsar, Iran, on 2 February 1971. The international theme for World Wetlands Day 2019 is 'Wetlands and climate change' World Wetlands Day was first celebrated in 1997.
2 Who is appointed as the Ambassador of India to the Republic of Colombia?
A Vikram Singh
B Suresh kumar
C Naresh Raj
D Sanjiv Ranjan

Answer: Option [D]
Sanjiv Ranjan is appointed as the Ambassador of India to the Republic of Colombia.
3 Under whom has the government of India constituted a panel to look into problems of delayed payments from distribution companies to power generators on 1 February 2019?
A Ministry of New and Renewable Energy
B Central Electricity Authority
C Damodar Valley Corporation
D Power Finance Corporation

Answer: Option [B]
The government of India has constituted a panel under the Central Electricity Authority (CEA) on 1 February 2019. The panel will look into problems of delayed payments from distribution companies to power generators. The committee constitutes Chairmen of distribution companies of Tamil Nadu and Maharashtra, representatives from Union Power Ministry and power associations.
4 Which bank senior group president Pralay Mondal resigns?
A Dena bank
B Canara Bank
C State Bank of India
D Yes bank

Answer: Option [D]
Yes bank senior group president Pralay Mondal resigns.
5 Which state won the 'Swasth Bharat Yatra' award under ‘The Best Performing State’ category on 29 January 2019?
A Kerala
B Andhra Pradesh
C Karnatala
D Tamil Nadu

Answer: Option [D]
Tamil Nadu won the 'Swasth Bharat Yatra' award under ‘The Best Performing State’ category on 29 January 2019. Madurai and Sivakasi were also recognised as the ‘Best Performing Cities’. The Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) organised the Swasth Bharat Yatra to commemorate the 150th birth anniversary of Mahatma Gandhi from October 2018 to January 2019.
6 Who is appointed as the Director-General of Police, Haryana?
A Sulkhan Singh
B Suresh Arora
C K.P.Singh
D B.S.Sandhu

Answer: Option [C]
K.P.Singh, Senior Indian Police Service officer, took charge as officiating Director-General of Police, Haryana. This is in addition to his present duty as D-G Human Rights Commission.
7 From where will India launch its communication satellite, GSAT-31, on 6 February 2019?
A French Guiana
B Suriname
C Suriname
D Uruguay

Answer: Option [A]
India will launch its communication satellite, GSAT-31, on 6 February 2019 from French Guiana. The satellite will be launched by European launch services provider Arianespace's launch vehicle named Ariane-5. GSAT-31 will be used for supporting VSAT networks, Television uplinks, Digital Satellite News Gathering, DTH-television services. GSAT-31 is India’s 40th communication satellite.
8 Who is appointed as the new Director General of Police of Bihar?
A K.S.Dwivedi
B Virendra
C Neelamani.N.Raju
D Gupteshwar Pandey

Answer: Option [D]
Gupteshwar Pandey, the Senior IPS officer, took over as the new Director General of Police of Bihar. He succeeds K.S.Dwivedi. Mr.Dwivedi has been holding the position since March 1, 2018.
9 By whom was the report titled 'The Future of Rail' released on 30 January 2019?
A Organisation for Economic Co-operation and Development
B International Renewable Energy Agency
C Energy Information Administration
D International Energy Agency

Answer: Option [D]
International Energy Agency's (IEA) report titled 'The Future of Rail' was released on 30 January 2019. The report analyses the current and future importance of rail around the world through the perspective of its energy and environmental implications. The IEA is an inter-governmental organisation that works to ensure reliable, affordable and clean energy.
10 Where was the Kala Ghoda Arts Festival was inaugurated on 2 February 2019?
A Mumbai
B New Delhi
C Hyderabad
D Pune

Answer: Option [A]
The Kala Ghoda Arts Festival was inaugurated in Mumbai on 2 February 2019. It is India’s largest multi-cultural street festival. It will host an exhibition to celebrate the 150th birth anniversary of Mahatma Gandhi. It will end on 10 February 2019. The festival is organised by the Kala Ghoda Association which was formed on 30 October 1998.

Daily Current Affairs Quiz - 28th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 27th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 26th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 25th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 24th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 23rd February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 22nd February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 21st February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 20th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 19th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 18th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 17th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 16th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 15th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 14th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 13th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 12th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 11th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 10th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 9th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 8th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 7th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 6th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 5th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 4th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 3rd February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 2nd February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 1st February 2019

Your Valuable Comments Please...