Daily Current Affairs Quiz 27 February 2019

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Who among the following has been elected as the president of Nigeria in 2019?
A Muhammadu Buhari
B Olusegun Obasanjo
C Olusegun Obasanjo
D Umaru Musa Yar'Adua

Answer: Option [A]
Nigerian President Muhammadu Buhari has been re-elected for a second four-year term. Buhari defeated his main rival, former Vice President Atiku Abubakar with a margin of around four million votes. Capital: Abuja Trending. Currency: Nigerian naira.
2 Who conferred Gandhi Peace Prize?
A Shri Suresh Prabhu
B Shri Arun Jaitley
C Shri Prakash Javadekar
D Shri Ram Nath Kovind

Answer: Option [D]
Shri Ram Nath Kovind conferred Gandhi Peace Prize.
3 Where was the Minimum Support Price for Minor Forest Produces and the Value Addition component of Van Dhan launched on 28 February 2019?
A Maharashtra
B Uttar Pradesh
C Delhi
D Jharkhand

Answer: Option [C]
The Minimum Support Price for Minor Forest Produces and the Value Addition component of Van Dhan was launched on 28 February 2019 in New Delhi. The Ministry of Tribal Affairs is now scaling up the 'Van Dhan Scheme' and is ready to extend it to all tribal Districts of the country. Friends of Tribes Scheme for sourcing of CSR funds from Public Sector Organisations (PSUs) was also launched.
4 Which company revealed the World's fastest 1TB microSD card at Mobile World Congress (MWC) 2019?
A Transcend
B Lexar
C Samsung
D SanDisk

Answer: Option [D]
During Mobile World Congress (MWC) in Barcelona, SanDisk has revealed its 1TB microSD card, which is the world’s fastest, offering transfer speeds of up to 160MB/s and write speeds of up to 90MB/s. While Micron's card, claimed to be the world's first, reaches speeds of up to 100 Mbps.
5 Who became the 11th Englishman to receive the knighthood in the New Year’s Honours?
A James Anderson
B Alastair Cook
C Andrew Strauss
D Joe Root

Answer: Option [B]
Alastair Cook received the knighthood in the New Year’s Honours. He received the honour at a ceremony in the Buckingham Palace and has become the 11th Englishman to be knighted for services to cricket. Enid Bakewell, a legend of the women’s game received an MBE, while Alvin Kallicharran and Peter Wynne-Thomas were both recognised with a British Empire Medal.
6 Who recently joined Amazon’s Board of Directors?
A Melinda Gates
B Mary T Barra
C Indra Nooyi
D Sara Blakely

Answer: Option [C]
Indra Nooyi recently joined Amazon’s Board of Directors.
7 Where was India’s 1st Indigenous Semiconductor Chip unveiled by semiconductor company, 'SIGNALCHIP' for 4G/LTE and 5G NR MODEMs?
A Karnataka
B Andhra Pradesh
C Delhi
D Gujarat

Answer: Option [C]
India’s 1st Indigenous Semiconductor Chip was unveiled by semiconductor company, 'SIGNALCHIP' for 4G/LTE and 5G NR MODEMs in New Delhi. 4 chips were unveiled at the event, which are- SCBM3412, SCBM3404, SCRF3402, and SCRF4502. The RF sections cover all LTE/5G-NR bands up to 6GHz and these chips also support positioning using India’s own satellite navigation system, NAVIC.
8 DD Arunaprabha, India’s public service broadcaster Doordarshan’s exclusive channel, is based on ________.
A Arunachal Pradesh
B Tripura
C Assam
D Manipur

Answer: Option [A]
Prime Minister Narendra Modi is scheduled to launch DD Arunaprabha in Arunachal Pradesh at Itanagar on 9th February. DD Arunaprabha is India’s public service broadcaster Doordarshan’s exclusive channel based in Arunachal Pradesh. This will be Doordarshan’s 24th channel.
9 Who has been appointed as Secretary of Ministry of Civil Aviation?
A Pradeep Kumar Sinha
B Pradeep Singh Kharola
C Rajiv Nayan Choubey
D Ajay Kumar

Answer: Option [B]
The government appointed Air India Chief Managing Director and Chairperson Pradeep Singh Kharola as the secretary of the Ministry of Civil Aviation. Kharola will take over from Rajiv Nayan Choubey. He is an IAS officer of Karnataka cadre from the 1985 batch, who was named chairperson of Air India in November 2017. Jayant Sinha is the Minister of Civil Aviation.
10 Recently, who has been honoured with the ‘Freedom of the City Of London' award?
A Ganesh Prasad
B Rikhil Shah
C Sanjiv Chadha
D Rajnish Kumar

Answer: Option [C]
The State Bank of India’s UK Chief Mr Sanjiv Chadha has been honoured with the ‘Freedom of the City Of London’. The award was given by the city of London Corporation in recognition of his contribution to promoting bilateral relations. The previous Indian recipient of the honour is Jawaharlal Nehru, the first PM of India. Other recipients include author JK Rowling and actor Dame Judi Dench.

Daily Current Affairs Quiz - 28th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 27th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 26th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 25th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 24th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 23rd February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 22nd February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 21st February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 20th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 19th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 18th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 17th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 16th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 15th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 14th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 13th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 12th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 11th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 10th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 9th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 8th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 7th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 6th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 5th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 4th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 3rd February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 2nd February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 1st February 2019

Your Valuable Comments Please...