Daily Current Affairs Quiz 12 February 2019

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Who won Israel's prestigious Dan David Prize for 2019?
A Muzaffar Alam
B Dipesh Chakrabarty
C Sanjay Subrahmanyam
D Jerry H. Bentley

Answer: Option [C]
Noted Indian historian, Sanjay Subrahmanyam won Israel's prestigious Dan David Prize for 2019. He was awarded for his work on inter-cultural encounters between Asians, Europeans, and people of North and South America during the early modern era. He won it under the category 'past time dimension' and shared his $1 million award with Prof Kenneth Pomeranz of the University of Chicago.
2 Who inaugurated Cremica Food Park the first Mega Food Park of Himachal Pradesh?
A Shri Naresh Iyer
B Shri Suresh Prabhu
C Shri Arun jaitley
D Smt Harsimrat Kaur Badal

Answer: Option [D]
Smt Harsimrat Kaur Badal inaugurated Cremica Food Park the first Mega Food Park of Himachal Pradesh.
3 Where will the 5th International Dam Safety Conference–2019 be held from 13-14 February 2019?
A Bhubaneswar
B Jaipur
C Chennai
D New Delhi

Answer: Option [A]
The 5th International Dam Safety Conference–2019 is being held from 13-14 February 2019 in Bhubaneswar. It is a joint initiative of the Government of India, Government of Odisha and the World Bank. India ranks 3rd after China and the USA globally in terms of the number of large dams with 5264 large dams in operation and 437 large dams under construction.
4 Where did Ministry of Information & Broadcasting organise the First Annual Conference of Media Units on 13th Feb 2019?
A Hyderabad
B Chennai
C New Delhi
D Mumbai

Answer: Option [C]
Ministry of Information & Broadcasting organised the First Annual Conference of Media Units on 13th Feb 2019 at Vigyan Bhawan, New Delhi. The opening session was chaired by Col. Rajyavardhan Rathore, Union Minister of State for Information & Broadcasting and Youth Affairs & Sports. The Conference aims to strengthen synergy between the Media Units in order to ensure last mile delivery.
5 Jamie Chadwick becomes the first female driver to win MRF Challenge title in -------
A Mumbai
B Hyderabad
C New Delhi
D Chennai

Answer: Option [D]
Jamie Chadwick becomes the first female driver to win MRF Challenge title in Chennai
6 Where will the Indo-US Commercial Dialogue and the Indo-US CEO Forum be held on 14th February 2019?
A Gujarat
B Tamil Nadu
C Arunachal Pradesh
D New Delhi

Answer: Option [D]
The Indo-US Commercial Dialogue and the Indo-US CEO Forum will be held on 14th February 2019 in New Delhi. The Indian side will be headed by Suresh Prabhu, Commerce & Industry and Civil Aviation Minister, and the US side will be led by Mr. Wilbur Ross, US Commerce Secretary. They will share outcomes of the 2018 commercial dialogue work plan.
7 Who won To Be Feted With Lifetime Achievement Award?
A Kailash Kher
B AR Rahman
C Gulzar
D Deepa Mehta

Answer: Option [D]
Deepa Mehta won To Be Feted With Lifetime Achievement Award.
8 Where did the two-day ‘EarlyEd Asia 2019’ conference begin on 12 Feb 2019?
A Jaipur
B Pune
C Chennai
D Delhi

Answer: Option [A]
The two-day ‘EarlyEd Asia 2019’ conference began on 12 Feb 2019 at City Palace, Jaipur. It is aimed at providing a platform for learning, networking and sharing the best practices of early childhood education in Asia. This is Asia's biggest conference on early education being conducted in India.
9 Which day is declared as the International Day of Women and Girls in Science?
A 10th February
B 11th February
C 12th February
D 13th February

Answer: Option [B]
11th February declared as the International Day of Women and Girls in Science.
10 Which of the following will be the mascot of the National Games, 2020?
A Wildcat
B Panda
C Cheetah
D Clouded Leopard

Answer: Option [D]
Clouded Leopard, the state animal of Meghalaya, will be the mascot of the National Games, 2020. This was finalised in a meeting chaired by Banteidor Lyndoh, Minister of Sports and Youth Affairs on 11 Feb 2019. The stadium for the event will be constructed on 50 acres of land at a cost of Rs 300 crore in Mawdiangdiang.

Daily Current Affairs Quiz - 28th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 27th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 26th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 25th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 24th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 23rd February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 22nd February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 21st February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 20th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 19th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 18th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 17th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 16th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 15th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 14th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 13th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 12th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 11th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 10th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 9th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 8th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 7th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 6th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 5th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 4th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 3rd February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 2nd February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 1st February 2019

Your Valuable Comments Please...