Daily Current Affairs Quiz 9 February 2019

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Which country dropped out of 100 and Belgium remains at the top?
A Australia
B Belgium
C India
D China

Answer: Option [C]
India dropped out of 100 and Belgium remains at the top.
2 On 8 February 2019, Prime Minister Narendra Modi laid the foundation stone for the four laning of the Falakata-Salsalabari section of NH-31 D in which state?
A Assam
B Manipur
C Nagaland
D West Bengal

Answer: Option [D]
Prime Minister Narendra Modi laid the foundation stone for the four laning of the Falakata-Salsalabari section of NH-31 D in the northern part of West Bengal on 8 February 2019. This 41.7 Km long section of the National Highway falls in the Jalpaiguri district. It will have 3 railway over bridges, 3 underpasses, 2 flyovers, 17 minor bridges, and 8 bridges.
Advertisement
Article and Schedule Quiz Start Test!

DOWNLOAD CURRENT AFFAIRS PDF FROM APP

3 Which Police Commissioner launches mobile app Digicop ?
A Andhra Pradesh
B Kerala
C Bihar
D Chennai

Answer: Option [D]
Chennai Police Commissioner launches mobile app Digicop.
4 Recently, the government of India decided to abolish the Institution of Income-Tax Ombudsman and Indirect Tax Ombudsman. The Institution of Income-Tax Ombudsman was created in which year?
A 2000
B 2001
C 2002
D 2003

Answer: Option [D]
The Union Cabinet approved the proposal for Abolition of Institution of IncomeTax Ombudsman and Indirect Tax Ombudsman on 6 Feb 2019. The Cabinet was chaired by PM Narendra Modi. The Institution of Income-Tax Ombudsman was created in the year 2003 in order to deal with the grievances of public related to the settlement of complaints relating to Income Tax.
5 Which country ropes in space technology to track border management?
A Indonesia
B Pakistan
C Saudi Arabia
D India

Answer: Option [D]
India ropes in space technology to track border management.
6 The Reserve bank of India has imposed fine on which bank for not monitoring the end use of funds in respect of one of its borrowers?
A SBI
B ICICI
C HDFC
D UBI

Answer: Option [A]
RBI slapped Rs 1 crore penalty on SBI, country's largest lender on 7th Feb 2019 for violating norms. RBI levied the penalty in the exercise of powers conferred under Section 47 A of the Banking Regulation Act, 1949. SBI was charged for not monitoring the end use of funds in respect of one of its borrowers.
7 Which bank won the 9th edition of Aegis Graham Bell Award 2018 for its project in data science?
A IDBI Bank
B ICICI Bank
C Yes Bank
D Bank of Baroda

Answer: Option [C]
Yes Bank was announced as the winner of the 9th edition of Aegis Graham Bell Award 2018 for its ‘Yes Engage Enrich Excel (EEE)’ project in data science. Its EEE program is an industry-first analytics tool that aids the Bank’s relationship managers with top 3 talking points to engage with their customers. Aegis Graham Bell Award promotes innovations and entrepreneurship in the ICT domain.
8 Which country is the first smart city site visited by the Chinese solemn monitoring the development amidst
A Indonesia
B India
C Pakistan
D Saudi Arabia

Answer: Option [B]
India first smart city site visited by the Chinese solemn monitoring the development amidst.
9 In which of the following airport was the solar plant generating 3.5 MW of power was inaugurated?
A Biju Patnaik International Airport
B Lokpriya Gopinath Bordoloi International Airport
C Jaipur International Airport
D Kempegowda International Airport

Answer: Option [D]
A solar plant generating 3.5 MW of power was inaugurated in Kempegowda International Airport (KIA), Bengaluru Karnataka. KIA currently meets 67% of its energy requirements through solar power. It is now aiming for 100% reliance on renewable energy by 2020.
10 What is the name of the new white dwarf galaxy that was found by NASA/ESA Hubble Space Telescope?
A Triton
B NGC 6752
C 9048 Orcus
D 90377 Sedna

Answer: Option [B]
An international team of astronomers used the NASA/ESA Hubble Space Telescope to study white dwarf stars within the globular cluster NGC 6752.

ADRE 2.0 FULL LENGTH MOCK TEST

Take Mock Tests

Missiles Mock Test Start Test!
SSC MTS Mock Test Start Test
IBPS CLERK MOCK TEST Start Test
SSC MTS 2022 JULY 26 Shift 1 (ENGLISH) Start Test!
SSC GD Previous Year Paper 2021 Nov 17 Shift - I (Hindi) Start Test!
SSC CGL Tier - 1 PYP 2022 April 21 Shift- 1 (ENGLISH) Start Test!
MPSC PAPER I MOCK TEST 1 (ENGLISH) Start Test!
IB Security Assistant Mock test 1 (english) Start Test!
UP POLICE CONSTABLE MOCK TEST 1 Start Test!
DELHI POLICE CONSTABLE MOCK TEST 1 (HINDI) Start Test!

Daily Current Affairs Quiz - 28th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 27th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 26th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 25th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 24th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 23rd February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 22nd February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 21st February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 20th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 19th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 18th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 17th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 16th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 15th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 14th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 13th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 12th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 11th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 10th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 9th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 8th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 7th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 6th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 5th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 4th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 3rd February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 2nd February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 1st February 2019

Advertisement
Assam Direct Recruitment Test Series

Latest Test Series

ssc cgl test series

SSC CGL

Start Test 1000+ Tests Latest patternView Course
delhi policesi test series

DELHI POLICE SI

Start Test 1000+ Tests Latest patternView Course
west bengal psc test series

WEST BENGAL PSC

Start Test 1000+ Tests Latest patternView Course
cisf head constable test series

CISF CONSTABLE

Start Test 1000+ Tests Latest patternView Course
Junior Associate of the Indian Institute of Bankers(JAIIB) test series

JAIIB

Start Test 30 Full Length Tests View Course
adre 2024 test series

ADRE 2024

Start Test 25000+ QUESTIONS SOLUTIONSView Course
RRB RRC GROUP D test series

RRB RRC GROUP D

Start Test 15000+ QUESTIONS Latest patternView Course
UP POLICE SI test series

UP POLICE SI

Start Test 16000+ QUESTIONS Latest patternView Course
CLICK HERE TO VIEW ALL COURSES