Daily Current Affairs Quiz 4 February 2019

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Who returned his Padma Shri Award on February 3, 2019 to mark a protest against the Citizen (Amendment) Bill?
A Aribam Shyam Sharma
B Anil Kumar Bhalla
C Mahim Bora
D Gul Bardhan

Answer: Option [A]
Noted Manipuri filmmaker Aribam Shyam Sharma returned his Padma Shri Award on February 3, 2019. He received the award in 2006 and returned it to mark a protest against the Citizen (Amendment) Bill. Sharma is a recipient of several national awards for his films Sangai, Ishanou, Imagi Ningthe, etc.
2 Who is appointed as the MD and CEO of Corporation Bank?
A P.V.Bharathi
B P.S.JayaKumar
C Jai Kumar Garg
D Karnam Sekar

Answer: Option [A]
The government has appointed P.V.Bharathi as the Managing Director and Chief Executive Officer of Corporation Bank. Earlier she has served as the Executive Director of Canara Bank.
3 Who among the following inaugurated the New building of the Andhra Pradesh High Court at Amravathy on February 3, 2019?
A Lingappa Narayana Swamy
B Ranjan Gogoi
C Gita Mittal
D Vijaya Tahilramani

Answer: Option [D]
New building of the Andhra Pradesh High Court was inaugurated by CJI Ranjan Gogoi at Amravathy on February 3, 2019. The 2-storied building has a building cost of Rs. 150 crore, 16 court halls, and houses 2.70 lakh square feet office space. Andhra Pradesh has finally got its own court after four and a half years of state bifurcation.
4 Which State became the first to set up a Price Monitoring and Research Unit (PMRU)?
A Karnataka
B Uttar Pradesh
C Kerala
D Gujarat

Answer: Option [C]
Kerala has become the first State to set up a price monitoring and research unit (PMRU). This unit will track violation of prices of essential drugs and medical devices under the Drugs Price Control Order (DPCO).
5 Where will the 'Aero India-2019' be held from 20-24 February 2019?
A Kerala
B Andhra Pradesh
C Karnatala
D Tamil Nadu

Answer: Option [C]
Union Defence Minister Nirmala Sitharaman launched a newly designed web page for ‘Drone Olympics’ (https://aeroindia.gov.in/Drone) on 28 December 2018. The event is scheduled to be held at ‘Aero India – 2019’ from 20-24 February 2019 at Air Force Station, Yelahanka, Bengaluru. The web page is open for registration of UAV players interested in taking part in the maiden event of Aero India.
6 Who has attained number one ranking in the ICC ODI batting rankings as on 4 February 2019?
A Smriti Mandhana
B Harmanpreet Kaur
C Punam Raut
D Mithali Raj

Answer: Option [A]
Smriti Mandhana has attained number one ranking in the ICC ODI batting rankings. She is now above the Australians Meg Lanning and Ellyse Perry after scoring an unbeaten 90 in 3 match series and her fourth ODI century. Among the bowlers, Poonam Yadav and Deepti Sharma have secured 8th and 9th rankings respectively.
7 Who is the U.S. special representative on North Korea?
A Daniel Kammen
B Stephen Biegun
C Martin Indyk
D Lee Do-hoon

Answer: Option [B]
The U.S. special representative on North Korea is Stephen Biegun.
8 In which district of Jammu and Kashmir has the Prime Minister Narendra Modi laid the foundation stone of AIIMS on 3 February 2019?
A Udhampur
B Budgam
C Kupwara
D Samba

Answer: Option [D]
Prime Minister Narendra Modi unveiled a series of development projects in Jammu and Kashmir in order to give a boost to the infrastructure in the state. He also laid the foundation stone of AIIMS at Vijaypur in Samba and announced that 500 seats in the state medical colleges will be added soon. Apart from these, he also laid the foundation stone for construction of 2 hydroelectric projects
9 Who received the K.Veeramani Award for Social Justice, 2018?
A Dhaneswar Sahoo
B P.S.Krishnan
C Nitish Kumar
D Michael Selvanayagam

Answer: Option [B]
K.Veeramani Award for Social Justice 2018 will be conferred on P.S. Krishnan, former Secretary, Government of India .
10 When is the World Cancer Day observed?
A 1st February
B 2nd February
C 3rd February
D 4th February

Answer: Option [D]
World Cancer Day is observed every year on 4th February to raise awareness and encourage prevention and treatment of cancer. It was founded by UICC with an aim to significantly reduce deaths and illness caused by cancer. Nearly 9.6 million people die every year because of cancer. Theme for 2019 – 'I Am and I Will'.

Daily Current Affairs Quiz - 28th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 27th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 26th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 25th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 24th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 23rd February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 22nd February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 21st February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 20th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 19th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 18th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 17th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 16th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 15th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 14th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 13th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 12th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 11th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 10th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 9th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 8th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 7th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 6th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 5th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 4th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 3rd February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 2nd February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 1st February 2019

Your Valuable Comments Please...