Daily Current Affairs Quiz 23 February 2019

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Where has Rajnath Singh inaugurated the “Waste to Wonder” Park on 21 February 2019?
A Bathinda
B New Delhi
C Chennai
D Lucknow

Answer: Option [B]
The Union Home Minister Shri Rajnath Singh inaugurated the “Waste to Wonder” Park under the South Delhi Municipal Corporation (SDMC) in New Delhi on 21 Feb,19. He also lauded SDMC for improving its rank from 202 to 32 in Swachh Sarvekshan, 2018 ranking. Some of the main attractions of the “Seven Wonders Park” are the different sized tall replicas of Taj Mahal, the Great Pyramid of Giza, etc.
2 In which country Prime Minister Narendra Modi recently unveiled the bust of Mahatma Gandhi, as this year marks Gandhi’s 150th birth anniversary?
A Argentina
B England
C South Korea
D Denmark

Answer: Option [A]
Prime Minister Narendra Modi, who is on a two-day visit to South Korea, unveiled the bust of Mahatma Gandhi at the Yonsei University in the South Korean capital Seoul.
3 Which of the following unveiled its new product, the Atmospheric Water Generator (AWG) at Aero India 2019 on 21 Feb 2019?
A Defence Research and Development Organisation
B Bharat Heavy Electricals Limited
C Bharat Dynamics Limited
D Bharat Electronics Limited

Answer: Option [D]
Navratna Defence PSU Bharat Electronics Ltd (BEL) unveiled its new product, the Atmospheric Water Generator (AWG) at Aero India 2019 on 21 Feb 2019. It was inaugurated by the Chief of the Army Staff General Bipin Rawat. The AWG can be used to generate water straight from the humidity present in the atmosphere. It is configurable in static and mobile (vehicular) versions.
4 Who has been appointed as the first Ombudsman of the BCCI by Supreme Court?
A Jasti Chelameswar
B R.K. Agrawal
C Amitava Roy
D DK Jain

Answer: Option [D]
Supreme Court’s former judge Justice DK Jain appointed as the first Ombudsman of the BCCI (Board of Control for Cricket in India) to resolve disputes under the cricket board's new constitution.
5 With which country has India signed an MoU to establish a business centre for ICT incubators on 21 February 2019?
A Sri Lanka
B Bangladesh
C Bhutan
D Myanmar

Answer: Option [A]
India and Sri Lanka signed an MoU to establish a business centre for ICT incubators in Jaffna through a grant of 25 crore Sri Lankan rupees from India on 21 Feb 2019. The centre would provide opportunities and enhance the enabling environment for Information Communication Technology (ICT). India’s overall commitment of development assistance to Sri Lanka stands at a total of 3 billion US$.
6 Where was the International Vision Zero Conference to promote occupational Safety and Health held?
A Kerala
B Tamil Nadu
C Mumbai
D Delhi

Answer: Option [C]
International Vision Zero Conference to promote occupational Safety and Health held i Mumbai.
7 In which city has PM Narendra Modi launched India Korea startup hub on 21 February 2019?
A New Delhi
B Busan
C Mumbai
D Seoul

Answer: Option [D]
PM Narendra Modi launched India Korea startup hub in Seoul on Feb 21, 2019. India is one of the most open countries for FDI today and more than 90% of its sectors are now on automatic route for approval. India has become the 6th largest producer of renewable energy in the world, as said by PM Modi during the launch.
8 Which of the following flight recently set new World record by reaching a record ground speed of 1,289 kmph?
A Royal Air Maroc
B Virgin Atlantic
C Brussels Airlines
D Icelandair

Answer: Option [B]
Virgin Atlantic flight from Los Angeles to London reached the ground speed of 1289 km per hour, which is faster than the speed of sound (1234.37 km per hour).
9 Who has been appointed as the first BCCI ombudsman in February 2019?
A Justice N. V. Ramana
B Justice D.K. Jain
C Justice Arun Kumar Mishra
D Justice Arjan Kumar Sikri

Answer: Option [B]
The Supreme Court appointed a retired judge of the court Justice D.K. Jain as the first BCCI ombudsman. 10/17 He was appointed under the new BCCI Constitution approved on August 9, 2018. One of his first jobs would be to look into allegations of sexual assault against BCCI CEO Rahul Johri.
10 Under which scholarship were the 150 Sri Lankan students awarded?
A Pradhan Manthri Internation scholarships
B Mahatma Gandhi scholarships
C Jawaharlal Nehru scholarships
D Indira Gandhi scholarships

Answer: Option [B]
150 Sri Lankan students all 25 districts were awarded the prestigious Mahatma Gandhi scholarships for study in India.

Daily Current Affairs Quiz - 28th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 27th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 26th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 25th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 24th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 23rd February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 22nd February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 21st February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 20th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 19th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 18th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 17th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 16th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 15th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 14th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 13th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 12th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 11th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 10th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 9th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 8th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 7th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 6th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 5th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 4th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 3rd February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 2nd February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 1st February 2019

Your Valuable Comments Please...