Daily Current Affairs Quiz 22 February 2019

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Who has been appointed as the first BCCI ombudsman in February 2019?
A Justice Sharad Arvind Bobde
B Justice N. V. Ramana
C Justice D.K. Jain
D Justice Arun Kumar Mishra

Answer: Option [C]
The Supreme Court appointed a retired judge of the court Justice D.K. Jain as the first BCCI ombudsman. 10/17 He was appointed under the new BCCI Constitution approved on August 9, 2018. One of his first jobs would be to look into allegations of sexual assault against BCCI CEO Rahul Johri.
2 Which country conferred Sushma Swaraj with 'Grand Cross of the Order of Civil Merit'?
A Spain
B Morocco
C Bulgaria
D Belgium

Answer: Option [A]
Spanish Government presented 'Grand Cross of the Order of Civil Merit' to Sushma Swaraj for India's support in evacuating 71 Spanish nationals during April 2015 Nepal earthquakes.
3 Which state launched a scheme for adolescent girls on 21 February 2019?
A Jharkhand
B Bihar
C Uttar Pradesh
D Chhattisgarh

Answer: Option [C]
UP CM, Yogi Adityanath launched a scheme for adolescent girls on 21 February 2019. It will focus on girls aged between 11 to 14 years who have left studies and will take steps for proper nutrition and special care for them. The state will also observe Adolescent girls day on 8th of every month at Anganwadi centers across the state.
4 Which state police inducted India's first humanoid robot 'KP-BOT' into their force?
A Maharashtra
B Karnataka
C Kerala
D Andhra Pradesh

Answer: Option [C]
Kerala state police has become the first police department in India to use a robot for police work. The humanoid robot has been named KP-Bot and awarded with Sub Inspector (SI) rank.
5 Where has the ISSF (International Shooting Sports Federation) World Cup 2019 begun on 21 February 2019?
A Bengaluru
B Chennai
C Hyderabad
D New Delhi

Answer: Option [D]
The ISSF (International Shooting Sports Federation) World Cup 2019 began in New Delhi on February 21, 2019. Various events in the World cup will start from February 23rd and end on 27th at the Dr Karni Singh Shooting Range. Around 503 shooters from 58 countries will be competing for top honours with 8 of the 10 events offering Olympic quota places.
6 International Vision Zero Conference to promote Occupational Safety and Health inaugurated in ----------
A Chennai
B Vishakapatnam
C Hyderabad
D Mumbai

Answer: Option [D]
International Vision Zero Conference to promote Occupational Safety and Health inaugurated in Mumbai.
7 Where did the 3-day medical trade show, Medical Fair India 2019, kickstart on 21 February 2019?
A Mumbai
B New Delhi
C Chennai
D Hyderabad/div>

Answer: Option [B]
A 3-day medical trade show, Medical Fair India (MFI) 2019, kickstarted in New Delhi on 21 February 2019. It will see the participation of global medical device manufacturers, healthcare experts, industry bodies, think tanks and policymakers from over 25 countries. The MFI is being organised by Messe Dusseldorf India, the world's leading trade fair organiser and exhibitions service provider.
8 Who won the Professional Photographer of the Year award in the 7th National Photography Awards?
A Shri Arun Sreedhar
B Shri SL Shanth Kumar
C Shri Gurdeep Dhiman
D Shri Ashok Dilwali

Answer: Option [B]
The 7th National Photography Awards were presented by Union Minister of State (IC) for Information & Broadcasting Col. Rajyavardhan Rathore. Professional Photographer of the Year - Shri SL Shanth Kumar.
9 Who took oath as the First Lokayukta of Nagaland on February 22, 2019?
A Justice Amal Kumar Sarkar
B Justice Madhukar Hiralal Kania
C Justice Uma Nath Singh
D Justice Rajendra Mal Lodha

Answer: Option [C]
Justice Uma Nath Singh took oath as the First Lokayukta of Nagaland on February 22, 2019. Governor PB Acharya administered the oath of office to Justice Singh at a ceremony at Raj Bhavan in Kohima. He is a former Chief Justice of Meghalaya High Court and will hold the office of the Lokayukta of Nagaland for a term of 5 years or till he attains the age of 70.
10 Who received the prestigious Seoul Peace Prize for 2018 for his/her contribution to international cooperation and fostering global economic growth?
A Kofi Annan
B Angela Merkel
C Donald Trump
D Narendra Modi

Answer: Option [D]
PM Narendra Modi received the prestigious Seoul Peace Prize for 2018 for his contribution to international cooperation and fostering global economic growth. The award was presented to him by the Seoul Peace Prize Foundation at a grand ceremony. A short film on the life and achievements of Prime Minister Modi was also screened at the event. He is the 14th recipient of the award.

Daily Current Affairs Quiz - 28th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 27th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 26th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 25th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 24th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 23rd February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 22nd February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 21st February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 20th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 19th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 18th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 17th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 16th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 15th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 14th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 13th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 12th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 11th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 10th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 9th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 8th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 7th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 6th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 5th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 4th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 3rd February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 2nd February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 1st February 2019

Your Valuable Comments Please...