Daily Current Affairs Quiz 8 February 2019

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 The US has agreed to sell its 2 advanced missile defence systems to ________ at a cost of $190 million.
A Australia
B Israel
C India
D China

Answer: Option [C]
The US has agreed to sell its 2 advanced missile defence systems to India at a cost of $190 million for 2 Boeing-777 Head-of-State aircraft. This decision will enhance the security of the planes flying the President and Prime Minister. The sale will also support the national security and foreign policy of the US. It will also strengthen the US-Indian strategic relationship.
2 2019 Asia LPG Summit Held In ----------
A New Delhi
B Pune
C Mumbai
D Hyderabad

Answer: Option [A]
2019 Asia LPG Summit Held In New Delhi.
3 Recently, a session was held on the Indo-Africa Strategic Economic Co-operation was held in New Delhi. The session was organised by which ministry?
A Ministry of Defence
B Ministry of Commerce and Industry
C Ministry of External Affairs
D Ministry of Home Affairs

Answer: Option [B]
An interactive session on the Indo-Africa Strategic Economic Co-operation was held in New Delhi on 6th Feb 2019. It was organised by the Ministry of Commerce and Industry. The bilateral trade between Africa and India has increased from $7 billion in 2001 to $78 billion in 2014 and then $60 billion in 2017. Suresh Prabhu is the Union Minister of Commerce & Industry and Civil Aviation.
4 Parmanu Tech 2019-Nuclear Energy Conference in ----------?
A Hyderabad
B Chennai
C New Delhi
D Mumbai

Answer: Option [C]
Parmanu Tech 2019-Nuclear Energy Conference in New Delhi.
5 Who was appointed as Secretary of Ministry of Minority Affairs on 7th Feb 2019?
A Pradeep Singh Kharola
B Bharati S. Sihag
C Sanjay Kothari
D Sri Sailesh

Answer: Option [D]
Shri Sailesh assumed the charge as Secretary of Ministry of Minority Affairs on 7th Feb 2019. He is an IAS from Assam-Meghalaya Cadre, 1985 batch. Shri Mukhtar Abbas Naqvi is the Minister of Minority Affairs.
6 Which State government launched Zero Fatality Corridor program?
A Gujarat
B Tamil Nadu
C Arunachal Pradesh
D Delhi

Answer: Option [D]
Zero Fatality Corridor program is organised by Delhi Government.
7 Pradhan Mantri Ujjawala Yojana (PMUY) anthem was launched during the 'Ujjwala Utsav' in New Delhi on 7 February 2019. Who is the composer of the PMUY anthem?
A Kailash Kher
B AR Rahman
C Gulzar
D Pritam

Answer: Option [A]
Ujjwala Utsav was observed by the Oil industry in New Delhi on 7th Feb 2019. It was observed to celebrate the stellar role played by all stakeholders in making PMUY scheme a success. PMUY anthem – 'Ujjwala Bharat Ujjwala' composed by Kailash Kher was also launched on the occasion. The Pradhan Mantri Ujjwala Yojana aims to provide free cooking gas connections 12/16 to 80 million families by 2020.
8 DD Arunaprabha, India’s public service broadcaster Doordarshan’s exclusive channel, is based on ________.
A Arunachal Pradesh
B Tripura
C Assam
D Manipur

Answer: Option [A]
Prime Minister Narendra Modi is scheduled to launch DD Arunaprabha in Arunachal Pradesh at Itanagar on 9th February. DD Arunaprabha is India’s public service broadcaster Doordarshan’s exclusive channel based in Arunachal Pradesh. This will be Doordarshan’s 24th channel.
9 Who has been appointed as Secretary of Ministry of Civil Aviation?
A Pradeep Kumar Sinha
B Pradeep Singh Kharola
C Rajiv Nayan Choubey
D Ajay Kumar

Answer: Option [B]
The government appointed Air India Chief Managing Director and Chairperson Pradeep Singh Kharola as the secretary of the Ministry of Civil Aviation. Kharola will take over from Rajiv Nayan Choubey. He is an IAS officer of Karnataka cadre from the 1985 batch, who was named chairperson of Air India in November 2017. Jayant Sinha is the Minister of Civil Aviation.
10 Recently, who has been honoured with the ‘Freedom of the City Of London' award?
A Ganesh Prasad
B Rikhil Shah
C Sanjiv Chadha
D Rajnish Kumar

Answer: Option [C]
The State Bank of India’s UK Chief Mr Sanjiv Chadha has been honoured with the ‘Freedom of the City Of London’. The award was given by the city of London Corporation in recognition of his contribution to promoting bilateral relations. The previous Indian recipient of the honour is Jawaharlal Nehru, the first PM of India. Other recipients include author JK Rowling and actor Dame Judi Dench.

Daily Current Affairs Quiz - 28th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 27th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 26th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 25th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 24th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 23rd February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 22nd February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 21st February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 20th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 19th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 18th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 17th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 16th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 15th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 14th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 13th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 12th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 11th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 10th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 9th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 8th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 7th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 6th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 5th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 4th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 3rd February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 2nd February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 1st February 2019

Your Valuable Comments Please...