Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 16th September 2018

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 When is the International Day of Democracy observed across the world?
A 13 September
B 14 September
C 15 September
D 16 September

Answer: Option [C]
International Day of Democracy is observed on 15 September across the world. The theme for 2018 is 'Democracy under Strain: Solutions for a Changing World'. The United Nations General Assembly observed Democracy day for the first time in 2008. This day provides an opportunity to review the state of democracy in the world.
2 Where in India will the first pet park, to match international standards for pets, be developed and certified by the Kennel Club of India?
A Patna
B Jaipur
C Ranchi
D Hyderabad

Answer: Option [D]
Greater Hyderabad Municipal Corporation set up first-ever exclusive 'pet park' at Hyderabad. It is reportedly the first park in India to be developed to match international standards for pets, and to be certified by the Kennel Club of India. The park has an exclusive play area for dogs, training and play equipment, an amphitheatre, a separate enclosure for small and big dogs.
Advertisement
3 Which company recently launched India's first 205T Electric powered Generate Rear Dump Truck (Product BH205-E)?
A Mahindra & Mahindra Ltd
B Heavy Engineering Corporation Ltd.
C Larsen & Toubro Ltd.
D Bharat Earth Movers Limited

Answer: Option [D]
India's 1st 205T Electric powered Generate Rear Dump Truck (Product BH205-E), made and produced by Bharat Earth Movers Limited (BEML) was flagged off recently.
4 Who is the founder of SpaceX?
A Nikola Tesla
B Tim Cook
C Bill Gates
D Elon Musk

Answer: Option [D]
Elon Reeve Musk is the founder, CEO, and lead designer of SpaceX.
5 What is the name of India’s first underwater robotic drone which was launched on 14th September 2018?
A Aerostar
B OnyxStar
C Eyerovtuna
D Diamond Hero

Answer: Option [C]
Eyerovtuna can send real-time videos of ships and other underwater structures to help with their repair and maintenance. It was handed over to the Naval Physical and Oceanographic Laboratory (NPOL) of DRDO. Eyerovtuna was developed by EyeROV Technologies which is a Kochi-based Startup.
6 How much money the Reserve Bank will spend to purchase government securities (G-secs) on September 19, 2018?
A 5,000 crore
B 10,000 crore
C 15,000 crore
D 20,000 crore

Answer: Option [B]
The Reserve Bank will purchase government securities (G-secs) worth Rs 10,000 crore on September 19, 2018. The move is aimed at inducing liquidity in the system. The purchase of the government securities will be done through Open Market Operations (OMO). The RBI proposes to purchase G-secs having five different maturity dates.
7 Which of the following has signed two agreements with the NITI Aayog and BSNL to speed up its Country Digital Acceleration programme in India?
A HP
B IBM
C Cisco
D VMware

Answer: Option [C]
Cisco has signed two agreements with the NITI Aayog and Bharat Sanchar Nigam Limited (BSNL) to speed up its Country Digital Acceleration programme in India. Cisco is a U.S.-based firm which makes networking telecommunications equipment. Cisco has made over 25 strategic investments in growth stage companies in India.
8 To address stigma attached to which disease, the Supreme Court passed a slew of direction in September 2018?
A AIDS
B Cancer
C Leprocy
D Leucoderma

Answer: Option [C]
On September 14,2018 Supreme Court issued a slew of directions to end century old stigma attached to Leprocy patients. The directions were given by three-judges SC bench headed by Chief Justice A.M. Khanwilkar and DY Chandrachud.
9 Which Union Ministry launched the Chiller Star Labelling Program on September 14, 2018?
A Science and Technology
B Environment
C Power
D New and Renewable

Answer: Option [C]
The Union Ministry of Power on September 14, 2018 launched the Chiller Star Labelling Program. The aim is to encourage the deployment of Energy Efficient chiller systems in the country. The program has been formulated by Bureau of Energy Efficiency (BEE).
10 By which year India seeks to attain the goal of ‘End of AIDS’?
A 2020
B 2025
C 2027
D 2030

Answer: Option [D]
The National AIDS Control Organisation (NACO) released the report HIV Estimations 2017 in New Delhi on September 14, 2018. The HIV Estimations 2017 is the 14th round in the series of HIV Estimations under National AIDS Control Programme (NACP). The report indicated that there is no place for complacency as country move forward on ambitious goal of attaining the ‘End of AIDS’ by 2030.
Advertisement

Daily Current Affairs Quiz - 30th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 29th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 28th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 27th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 26th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 25th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 24th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 23rd September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 22nd September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 21st September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 20th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 19th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 18th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 17th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 16th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 15th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 14th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 13th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 12th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 11th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 10th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 9th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 8th September 2018

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group

TET TEST SERIES