Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 15th September 2018

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Which Indian Coast Guard Ship was commissioned in Chennai on 14 September 2018?
A Vijaya
B Vikram
C Shachi
D Shruti

Answer: Option [A]
Indian Coast Guard Ship 'Vijaya', the second in the series of 98 m offshore patrol vessels (OPVs), was commissioned in Chennai on 14 September 2018. The OPV is fitted with advanced technology navigation and communication equipment and sensors. On joining the Coast Guard fleet, the ship will be based at Paradip. The Ship will be deployed extensively for Exclusive Economic Zone surveillance.
2 The Chief Minister of which state has flagged off the 'Swachh Dhara' programme on 14 September, 2018?
A Maharashtra
B Andhra Pradesh
C Tamil Nadu
D Karnataka

Answer: Option [B]
Andhra Pradesh Chief Minister, Chandrababu Naidu flagged off the 'Swachh Dhara' programme. The programme aims to provide clean drinking water across the state. As part of the scheme, tankers providing water across the state will be cleaned periodically through a six-layered cleaning process. The cleaning process involves the use of ultraviolet radiation to kill bacteria.
Advertisement
3 How many states joined at Global Climate Action Summit?
A 10
B 13
C 15
D 20

Answer: Option [B]
There are 13 states joined at Global Climate Action Summit.
4 In which city G-20 Trade And Investment Ministerial Meeting Held ?
A Malaysia
B Singapore
C Denmark
D Argentina

Answer: Option [D]
G-20 Trade And Investment Ministerial Meeting Held in Argentina.
5 India's first tribal circuit tourism project under ‘Swadesh Darshan scheme’ recently inaugurated at
A Nagaland
B Mizoram
C Chhattisgarh
D Telangana

Answer: Option [C]
India's first tribal circuit tourism project under Swadesh Darshan scheme inaugurated at Chhattisgarh. The central government had allocated about 100 crore rupees to develop this project to highlight tribal culture to the domestic and foreign tourists.
6 Who has launched the 'Swachhata Hi Seva' movement on September 15, 2018?
A Venkaiah Naidu
B Yogi Adityanath
C Narendra Modi
D Amit Shah

Answer: Option [C]
The Prime Minister, Narendra Modi, launched the 'Swachhata Hi Seva' movement on September 15, 2018. The 'Swachhata Hi Seva movement' aims at generating greater public participation towards Swachhta or cleanliness. It is being organized in the run-up to the fourth anniversary of the Swachh Bharat Mission, on October 2nd, 2018.
7 Which day is celebrated as Engineers Day?
A 14 September
B 15 September
C 16 September
D 17 September

Answer: Option [B]
The Engineer's Community across India celebrates Engineers Day on 15 September every year. M Visvesvaraya's birthday is celebrated as Engineer's Day, he was a world-renowned civil engineer. He received the Bharat Ratna in 1955. M Visvesvaraya installed an irrigation system with water floodgates at the Khadakvasla reservoir, Gwalior’s Tigra Dam and Mysuru’s Krishnaraja Sagara dam.
8 Which country approves MOU On Joint Blockchain Research With BRICS Members?
A Saudi Arabia
B Pakistan
C India
D Indonesia

Answer: Option [C]
India approves MOU On Joint Blockchain Research With BRICS Members.
9 Justice Ranjan Gogoi has been appointed as the ______th Chief Justice of India (CJI) by President Ram Nath Kovind.
A 42nd
B 44th
C 46th
D 48th

Answer: Option [C]
Justice Ranjan Gogoi has been appointed as the 46th Chief Justice of India (CJI) by President Ram Nath Kovind. Ranjan Gogoi will assume charge from outgoing CJI Dipak Misra on October 3 and hold office till November 17, 2019.
10 Which state has launched a scheme, 'Swayangsiddha', in different districts of the State to combat human trafficking?
A Uttar Pradesh
B Assam
C Bihar
D West Bengal

Answer: Option [D]
The West Bengal government has launched a scheme, 'Swayangsiddha', in different districts of the State. The scheme will combat human trafficking. Swayangsiddha means self-reliance and will be executed by the West Bengal Police. The scheme aims to empower young boys and girls to make informed choices so that they are less vulnerable to trafficking and child marriage.
Advertisement

Daily Current Affairs Quiz - 30th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 29th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 28th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 27th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 26th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 25th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 24th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 23rd September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 22nd September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 21st September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 20th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 19th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 18th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 17th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 16th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 15th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 14th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 13th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 12th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 11th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 10th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 9th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 8th September 2018

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group

TET TEST SERIES