Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 24th September 2018

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Tajinder Mukherjee was very recently appointed as the new Chairman and Managing Director of which of the following organisation?
A Life Insurance Corporation of India
B State Bank of India
C National Insurance Company Limited
D Bank of Baroda

Answer: Option [C]
Tajinder Mukherjee has been appointed as the new Chairman and Managing Director of National Insurance Company Limited (NIC).
2 The Mysuru city police have launched 'Mysuraksha' , a/an ________ to ensure the safety and security of auto and cab passengers.
A Website
B Portal
C Campaign
D App

Answer: Option [D]
The Mysuru city police have launched 'Mysuraksha' app to ensure the safety and security of auto and cab passengers. The passengers can scan the QR (Quick Response) code printed on autos and cabs that will have the details of the vehicle and the driver. If the passengers encounter any trouble, they can transmit the details to the police control room just by pressing the SOS button.
Advertisement
3 International Day of Sign Languages is observed on which of these days every year?
A 20th September
B 23rd September
C 3rd October
D 5th October

Answer: Option [B]
“International Day of Sign Languages” was celebrated by Indian Sign Language Research and Training Centre (ISLRTC), Ministry of Social Justice and Empowerment on 23 September 2018. International Day of Sign Languages is celebrated annually across the world on 23 September every year. The theme of International Day of Sign Languages is "With Sign Language, Everyone is Included !"
4 Who won the Maldives' presidential election on 24th September 2018 ?
A Ibrahim Mohamed Solih
B Abdulla Yameen
C Ibrahim Nasir
D Abdulla Yameen

Answer: Option [A]
Ibrahim Mohamed Solih won the Maldives' presidential election on 24th September 2018. He defeated Maldives President Abdulla Yameen. Mr Solih entered the Parliament for the first time after defeating a ruling party candidate in 1994. He has been representing 'Lhaviyani Atoll' in the Maldivian Parliament.
5 Who is heading India's First Human Space Flight Project ie., Gaganyaan mission?
A Ritu Karidhal
B N Valarmathi
C Nandini Harinath
D VR Lalithambika

Answer: Option [D]
The Indian Space Research Organisation (ISRO) has chosen veteran scientist Dr VR Lalithambika to head its Gaganyaan mission to put an Indian in space by 2022.
6 Who is appointed as goodwill ambassador for Nepal tourism ?
A Katrina Kaif
B Kangana Ranaut
C Jaya Prada
D Deepika Padukone

Answer: Option [C]
Jaya Prada is appointed as goodwill ambassador for Nepal tourism
7 Which of the following organization has approved a $525-million loan to Madhya Pradesh for infrastructure projects?
A International Monetary Fund
B Asian Development Bank
C World Bank
D Asian Development Bank

Answer: Option [C]
India and Food and Agriculture Organisation have launched an agriculture project with US$33.5 million grant from the Global Environment Facility. India has signed a loan agreement with the World Bank for US$74 million for Uttarakhand Workforce Development Project. The New Development Bank of the BRICS countries has approved a $525-million loan to Madhya Pradesh for infrastructure projects.
8 Which state scored 1st place in implementation of Pradhan Mantri Awas Yojana (PMAY)?
A Uttar Pradesh
B Madhya Pradesh
C Andhra Pradesh
D Bihar

Answer: Option [A]
Uttar Pradesh Chief Minister Yogi Adityanath announced that the state has scored the first position in implementation of Pradhan Mantri Awas Yojana (PMAY) by providing houses to 11 lakh poor families.
9 In which of the following states Prime Minister Narendra Modi inaugurated its first own airport on 24th September 2018?
A Meghalaya
B Manipur
C Sikkim
D Arunachal Pradesh

Answer: Option [C]
Prime Minister Narendra Modi inaugurated Sikkim’s first own airport at Pakyong on 24 September 2018. The airport, perched between the Himalayan ranges at a height of 4,500 ft, is India’s 100th functional airport. The airport has been constructed by the Airports Authority of India. The first commercial flight from Pakyong would begin from October 4 2018.
10 Which of the following districts of Gujarat has been recently declared as 'scarcity affected area'?
A Ahmedabad
B Surat
C Vadodara
D Kutch

Answer: Option [D]
Gujarat CM Vijay Rupani declared the entire Kutch district as 'scarcity affected area'. Chief Election Commissioner said voters will be using C-Vigil mobile app to check poll code violations and voters can also file a complaint against misconduct. The Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV-C42) of ISRO successfully launched two satellites, 'NovaSAR and S1-4' on 16th September 2018.
Advertisement

Daily Current Affairs Quiz - 30th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 29th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 28th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 27th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 26th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 25th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 24th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 23rd September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 22nd September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 21st September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 20th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 19th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 18th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 17th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 16th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 15th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 14th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 13th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 12th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 11th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 10th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 9th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 8th September 2018

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group