Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 26th September 2018

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Name of the BCCI president who passed away on 24th September is?
A Biswanath Dutt
B J C Mukherji
C R E Grant Govan
D Ramprakash Mehra

Answer: Option [A]
Former BCCI president Biswanath Dutt passed away on 24 September 2018. Dutt was the BCCI president in 1989 after a six-year stint as the vice-president of the parent body from 1982-88. Dutt began his career in cricket administration as Cricket Association of Bengal (CAB) secretary in 1977 and became president in 1982, a post he held till 1986.
2 In which country the first women-only foreign minister conference was held on 22 September 2018?
A USA
B Canada
C Germany
D France

Answer: Option [B]
First women-only foreign minister conference was held in Montreal, Canada on 22 September 2018. It is aimed at highlighting women's key role in politics and decisionmaking processes. The meeting was co-chaired by Canada's top diplomat, Chrystia Freeland, and the foreign affairs representative of the European Union, Federica Mogherini.
Advertisement
3 Which of the following organizations along with and the International Committee of the Red Cross, as well as companies such as Microsoft, Google and Amazon launched a “Famine Action Mechanism" (FAM)?
A World Bank, UN
B WTO, UN
C World Bank, IMF
D IMF, UNESCO

Answer: Option [A]
World Bank, the United Nations and the International Committee of the Red Cross, as well as companies such as Microsoft, Google and Amazon launched a “Famine Action Mechanism" (FAM). FAM is an algorithm that will use analytics to identify areas that are most likely to experience extreme food shortages. FAM will promote investments that tackle the causes of famine at the first warning signs.
4 Who has topped Barclays Hurun India Rich List 2018?
A Mukesh Ambani
B S.P.Hinduja
C L.N.Mittal
D Anil Agarwal

Answer: Option [A]
Mukesh Ambani, chairman of India’s second most valued firm Reliance Industries, has topped the “Barclays Hurun India Rich List 2018”. His total net worths Rs.3,71,000 crore.
5 Jasdev Singh who recently passed away was a famous..............?
A Commentator
B Narator
C Editor
D Politician

Answer: Option [A]
Jasdev Singh, the renowned Hindi commentator, passed away 26th September due to prolonged illness. He was 87 and is survived by a son and daughter.
6 India successfully conducted aninterceptor missile test off the ________ coast.
A Kerala
B Orissa
C Gujarat
D Karnataka

Answer: Option [B]
India successfully conducted an interceptor missile test off the Odisha coast. This Prithvi Defence Vehicle (PDV) mission is for engaging the targets in the exo-atmosphere region at an altitude above 50 km of the earth's atmosphere. The interceptor is guided by high-accuracy Inertial Navigation System (INS) and is supported by a Redundant Micro Navigation System.
7 Which of these countries has become the first in the world to land its rover MINERVA-II1 on the surface of the asteroid Ryugu?
A Russia
B Japan
C China
D USA

Answer: Option [B]
Japanese space agency's MINERVA-II1 (MIcro Nano Experimental Robot Vehicle for Asteroid, the second generation) is the world’s first rover to land on the surface of the asteroid Ryugu. The MINERVA-II1 consisted of two rovers, Rover-1A and Rover-1B. The rovers are designed to hop along the asteroid’s surface, taking photographs and gathering data.
8 Which of the following model released by Samsung has three rear cameras?
A Galaxy A7
B Galaxy A9
C Galaxy J7
D Galaxy G9

Answer: Option [A]
Samsung India launched the Galaxy A7 model with three rear cameras. A7 is the first phone to have a triple rear camera.
9 Which of the following metro recently becomes India's 2nd largest metro rail network?
A Delhi Metro
B Mumbai Metro
C Hyderabad Metro
D Kolkata Metro

Answer: Option [C]
After Andhra Pradesh and Telangana Governor ESL Narasimhan flagged off the 16-km stretch of Hyderabad Metro between Ameerpet and L B Nagar, Hyderabad Metro became the second biggest rail network in India with a total of 46 km service, next only to Delhi.
10 Which of the following company won the Innovation Award that is held at Automechanika, Germany?
A iHorse Technologies
B Waysure Technologie
C Manatec
D Zeuxine

Answer: Option [C]
Manatec, the Pondicherry-based garage equipment manufacturer, won the Innovation Award at Automechanika, a leading trade fair, held in Germany.
Advertisement

Daily Current Affairs Quiz - 30th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 29th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 28th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 27th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 26th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 25th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 24th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 23rd September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 22nd September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 21st September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 20th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 19th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 18th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 17th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 16th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 15th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 14th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 13th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 12th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 11th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 10th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 9th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 8th September 2018

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group