Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 11th September 2018

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 With which country has India agreed to enhance cooperation under the 'New Development Partnership' on 10 September, 2018?
A Russia
B Afghanistan
C Iran
D China

Answer: Option [B]
India and Afghanistan agreed to enhance cooperation under the 'New Development Partnership'. India had announced taking up 116 "high impact community developmental projects" in Afghanistan. The decision was taken at the 3rd meeting of the 'Joint Working Group on Political and Security Cooperation' between India and Afghanistan in Kabul.
2 With which country has India jointly inaugurated three projects on 10th September 2018?
A Nepal
B Bangladesh
C Iran
D Egypt

Answer: Option [B]
India and Bangladesh jointly inaugurated three projects in Bangladesh on 10th September 2018. These include 500 MW additional power supply from India to Bangladesh, Akhaura - Agartala Rail Link and Rehabilitation of the Kulaura-Shahbazpur section of Bangladesh Railways. Akhaura-Agartala Rail Link would connect Akhaura in Bangladesh with Tripura’s capital city Agartala.
Advertisement
3 Which of the following pairs won the U.S. Open 2018 mixed doubles title?
A Jamie Murray and Bethanie Mattek-Sands
B Raluca Olaru and Franko Škugor
C Austin Krajicek and Tímea Babos
D Nikola Mektic and Alicja Rosolska

Answer: Option [A]
Britian’s Jamie Murray and American Bethanie Mattek-Sands captured the U.S. Open mixed doubles title with a 2-6 6-3 11-9 victory over Croatia’s Nikola Mektic and Poland’s Alicja Rosolska.
4 Which state announces Rs 2 cut in VAT on petrol, diesel ?
A Tamil Nadu
B Bihar
C Kerala
D Andhra Pradesh

Answer: Option [D]
Andhra Pradesh state announces Rs 2 cut in VAT on petrol, diesel.
5 Which organization has envisaged audits of food business operators by third party private auditing agencies recognised by the regulator.
A Food Safety and Standards Authority of India
B International Food Protection Training Institute
C Indian Council of Food and Agriculture
D NITI Aayog

Answer: Option [A]
The Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) has envisaged audits of food business operators by third party private auditing agencies recognised by the regulator. The FSSAI has notified the Food Safety and Standards (Food Safety Auditing) Regulation, 2018. The third party agencies will be working in close coordination with the government food safety department.
6 Which airlines has introduced air cargo services on local and international routes on 10 September, 2018.
A Indigo
B SpiceJet
C Air India Express
D GoAir

Answer: Option [B]
Spicejet introduced air cargo services on local and international routes. The airline will operate cargo services under the brand name 'SpiceXpress'. SpiceXpress will begin operations on September 2018 with the first flight scheduled from Delhi to Bengaluru. Initially, SpiceXpress will cover Delhi, Bengaluru, Guwahati, Hong Kong, Kabul and Amritsar.
7 In which of the following cities, India and the US held the first edition of the two-plus-two talks?
A Washington DC
B New York
C New Delhi
D Mumbai

Answer: Option [C]
The first-ever ‘two plus two’ dialogue between India and the US was held in New Delhi. The 2+2 ministerial dialogue between the two countries was attended by U.S. Secretary of State Michael R. Pompeo and Secretary of Defense James N. Mattis and their Indian counterparts Sushma Swaraj and Nirmala Sitharaman.
8 With which country India signed COMCASA agreement?
A Russia
B Iran
C U.S.
D Germany

Answer: Option [C]
The COMCASA Agreement was signed by India and the United States on September 6, 2018 during the first-ever ‘two plus two’ dialogue which was held in New Delhi.
9 Which of the following government launched government services at doorstep delivery?
A Bihar
B Delhi
C Uttar Pradesh
D Maharashtra

Answer: Option [B]
Delhi government launched a new project to deliver public services at the doorstep of residents.
10 Which International Airport is first in country to roll out facial recognition facility from 2019?
A Visakhapatnam
B Chennai
C Mumbai
D Bengaluru

Answer: Option [D]
Bengaluru International Airport first in country to roll out facial recognition facility from 2019.
Advertisement

Daily Current Affairs Quiz - 30th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 29th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 28th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 27th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 26th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 25th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 24th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 23rd September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 22nd September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 21st September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 20th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 19th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 18th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 17th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 16th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 15th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 14th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 13th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 12th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 11th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 10th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 9th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 8th September 2018

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group