Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 21st September 2018

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Who has been has been appointed as the Secretary (West) in the Ministry of External Affairs?
A Gitesh Sharma
B Preeti Saran
C Vijay Keshav Gokhale
D T.S. Tirumurti

Answer: Option [A]
A Gitesh Sarma has been appointed as Secretary (West) in the Ministry of External Affairs. Sarma is a 1986-batch Indian Foreign Service officer, he has been appointed to the post in place of Ruchi Ghanashyam. Sarma will be responsible for the country's diplomatic affairs with the UK and other European nations. At present, he is the additional secretary in the foreign ministry.
2 Which of the following boards has endorsed a five-year Country Partnership Framework (CPF) for India.
A International Development Association
B International Monetary Fund
C World Bank
D International Finance Corporation

Answer: Option [C]
World Bank (WB) board endorsed a five-year Country Partnership Framework (CPF) for India. The framework will bring $25-30 billion in financial support from the International Bank for Reconstruction and Development, the International Finance Corporation and the Multilateral Investment Guarantee Agency. CPF is aimed at supporting India's transition to a higher middle-income country.
Advertisement
3 The Surgical Strike Day is celebrated on which day?
A September 29
B September 12
C October 2
D August 15

Answer: Option [A]
The University Grants Commission (UGC) instructed all the Universities to celebrate Surgical Strike Day on September 29.
4 Who amongst these have constituted a committee to deal with the problems faced by lawyers and litigants in entering the building housing National Company Law Tribunal and National Company Law Appellate Tribunal?
A Delhi High Court
B Supreme Court
C Madras High Court
D Bombay High Court

Answer: Option [A]
The Delhi High Court constituted a committee to deal with the problems faced by lawyers and litigants in entering the building housing National Company Law Tribunal and National Company Law Appellate Tribunal. The committee is headed by the Registrar General of Delhi High Court . The committee will also comprise two members each nominated by the Bar associations of NCLT and NCLAT.
5 Recently, who laid the foundation stone of world class convention centre in Dwarka?
A Shri Dinesh Kumar
B Shri Arun Jaitley
C Shri Vivek Chopra
D Shri Narendra Modi

Answer: Option [D]
Prime Minister Shri Narendra Modi laid the foundation stone of world class convention centre in Dwarka.
6 Which of the following state did introduce a special programme to curb oral cancer?
A Gujarat
B Andhra Pradesh
C Kerala
D Punjab

Answer: Option [D]
The Punjab government is to launch a special programme to curb oral cancer in the State.
7 A Cyclonic storm has crossed the coast near Gopalpur in Odisha, triggering heavy downpour accompanied by high-velocity wind in several parts of the state. Name of the storm is?
A Mora
B Daye
C Hudhud
D Mekunu

Answer: Option [B]
Cyclonic storm ‘Daye’ crossed the coast near Gopalpur in Odisha, triggering heavy downpour accompanied by high-velocity wind in several parts of the state. Cyclone ‘Daye’ is likely to be the last sea-based system to emerge during the 2018 monsoon. Danger signs with 'signal number 3', which warns of surface winds clocking 40-50 kmph, have been hoisted at all ports of Odisha.
8 Who has been newly elected as the president of Tamil Nadu Tennis Association (TNTA)?
A Vijay Amritraj
B Haresh Ramachandran
C Vivek Reddy
D Prem Kumar Karra

Answer: Option [A]
Vijay Amritraj was elected as the new president of the Tamil Nadu Tennis Association (TNTA) at its Annual General Meeting, Chennai.
9 The World Anti-Doping Agency (WADA) lifted a ban on anti-doping agency, RUSADA of which of these nations?
A Russia
B Croatia
C Romania
D France

Answer: Option [A]
The World Anti-Doping Agency (WADA) lifted a ban on Russia’s anti-doping agency, RUSADA. The lifted ban paved the way for Russian athletes to return to competition across all sports. RUSADA was suspended in November 2015 after an independent WADA report outlined evidence of massive state-backed, systematic doping and cover-ups in Russian sport.
10 Rahi Sarnobat, who has been chosen for Arjuna Award 2018, is associated with which sport?
A Table Tennis
B Hockey
C Athletics
D Shooting

Answer: Option [D]
Rahi Sarnobat became the first Indian woman shooter to win a gold at the Asian Games 2018.
Advertisement

Daily Current Affairs Quiz - 30th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 29th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 28th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 27th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 26th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 25th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 24th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 23rd September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 22nd September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 21st September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 20th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 19th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 18th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 17th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 16th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 15th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 14th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 13th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 12th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 11th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 10th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 9th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 8th September 2018

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group