Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 29th September 2018

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Which of these days is celebrated on 28th September every year?
A World Rabies Day
B World Asthma Day
C World Hepatitis Day
D World Cancer Day

Answer: Option [A]
World Rabies Day is celebrated annually on September 28 to raise awareness about rabies prevention. The theme for 2018 is 'Rabies: Share the message. Save a life'. The day marks the death anniversary of Louis Pasteur, the French chemist, and microbiologist, who developed the first rabies vaccine.
2 Who Launched Centre Of Excellence For Data Analytics And DigiVaarta?
A Shri Vivek Misra x
B Shri Ravi Shankar Prasad
C Shri Prakash Javadekar
D Shri Suresh menon

Answer: Option [B]
Shri Ravi Shankar Prasad Launched Centre Of Excellence For Data Analytics And DigiVaarta.
Advertisement
3 From which date the 2nd edition of the cycle race, 'Dalmia MTB Arunachal; Hornbill's Flight International Race' will be held and to which date it will run?
A 2-6 Novemeber
B 14-22 Novemeber
C 5-8 October
D 15-23 October

Answer: Option [B]
The 2nd edition of the cycle race, 'Dalmia MTB Arunachal; Hornbill's Flight International Race' will be held on 14-22 November. The cycling track extends from Itanagar, Arunachal Pradesh to Mechuka in the West Siang district about 650 km away. More than 100 cyclists from over 10 countries will participate. The total prize money for the race is of Rs 22.5 lakhs.
4 Who set a national record in men's long jump in the National Open athletics championships?
A Muralikumar Gavit
B Ankit Sharma
C Abhishek Pal
D M.Sreeshankar

Answer: Option [D]
M.Sreeshankar, the 19-year-old, defeated Ankit Sharma’s National and meet record in the men’s long jump in the National Open athletics championships.
5 The Supreme Court on 28 September 2018 allowed the entry of women of all ages into which of these temples of Kerala?
A Sri Padmanabhaswamy temple
B Ayyappa temple
C Guruvayur temple
D Ambalapuzha Sri Krishna temple

Answer: Option [B]
The Supreme Court on 28 September 2018 allowed entry of women of all ages into the Ayyappa temple at Sabarimala in Kerala. The SC said banning entry of women to Kerala's Sabarimala temple is gender discrimination and the practice violates rights of Hindu women. The court gave its verdict on a clutch of pleas challenging the ban on entry of women at Sabarimala in Kerala.
6 By Which year ‘USAID-India End TB Alliance’: alliance formed between India, United States to combat tuberculosis ?
A 2020
B 2025
C 2028
D 2030

Answer: Option [B]
‘USAID-India End TB Alliance’: alliance formed between India, United States to combat tuberculosis in the year 2025.
7 Which of these states bagged the first prize in the state category for comprehensive development of tourism during the National Tourism Awards 2016-17 ceremony?
A Rajasthan
B Madhya Pradesh
C Andhra Pradesh
D Assam

Answer: Option [C]
Tourism Minister K J Alphons presented National Tourism Awards 2016-17 in various segments of the Travel, Tourism, and Hospitality. Andhra Pradesh bagged the first prize in state category for comprehensive development of tourism followed by Kerala. Rajasthan and Goa jointly shared the third prize. India will be the host country for official World Tourism Day celebrations in 2019.
8 What type of blood test is to be introduced by Abbott for early prediction of heart attack?
A Serum myoglobin tests
B Smart ECG
C CK–MB tests
D Troponin-I blood test

Answer: Option [D]
Abbott announced it is to introduce a high-sensitive troponin-I blood test in India. This test can predict chances of a heart attack or other cardiac event months to years in advance.
9 Which of these eminent Marathi litterateur and translator passed away recently?
A Kavita Mahajan
B Laxman Mane
C Malati Bedekar
D Madhu Limaye

Answer: Option [A]
Eminent Marathi litterateur and translator Kavita Mahajan passed away in Pune on 27 September 2018. She was the winner of 2011 Sahitya Akademi translation award. Her fluent translation from Urdu to Marathi of 17 short stories by Ismat Chugtai won her the 2011 Sahitya Akademi prize for best translation.
10 To encourage practice of ayurveda, India has recently set up an 'Ayush Information Cell' at its embassy premises in
A Nepal
B Romania
C Bulgaria
D Cuba

Answer: Option [B]
To encourage practice of ayurveda, India has set up an 'Ayush Information Cell' at its embassy premises in Romania to create awareness about the traditional Indian system of medicine. The cell was digitally inaugurated by Vice President Venkaiah Naidu during his visit to Romania earlier this month.
Advertisement

Daily Current Affairs Quiz - 30th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 29th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 28th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 27th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 26th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 25th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 24th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 23rd September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 22nd September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 21st September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 20th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 19th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 18th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 17th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 16th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 15th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 14th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 13th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 12th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 11th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 10th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 9th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 8th September 2018

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group