Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 20th September 2018

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Who amongst these following authors has become the youngest author to be shortlisted for the prestigious Man Booker Prize 2018?
A Diana Evans
B Tim Winton
C Daisy Johnson
D Joanna Nadin

Answer: Option [C]
British writer Daisy Johnson became the youngest author to be shortlisted for the prestigious Man Booker Prize 2018. She has been shortlisted for her mother-daughter tale, "Everything Under". The 27-year-old joins fellow UK authors Anna Burns for "Milkman" and Robin Robertson for "The Long Take". The shortlisted authors each receive 2,500 pounds and a specially-bound edition of their book.
2 Which Ministry has exchanged the MoUs with the Tata Trusts and Dell to provide a technological platform for nationwide prevention, control, screening and management program of NonCommunicable Diseases (NCDs) ?
A Communications and Information Technology
B Home Affairs
C Finance
D Health and Family Welfare

Answer: Option [D]
The Ministry of Health and Family Welfare exchanged the MoUs with the Tata Trusts and Dell. The MoU has been signed to provide a technological platform for nationwide prevention, control, screening and management program of NonCommunicable Diseases (NCDs). The aim is to bring healthcare technology transformation in 'Comprehensive Primary Health Care NCD program' under Ayushman Bharat.
Advertisement
3 In which country does Palaly airport, which is recently in news, located?
A Bangladesh
B Bhutan
C Sri Lanka
D Myanmar

Answer: Option [C]
Jaffna Airport, also known as Palaly Airport and SLAF Palaly, is an air force base and domestic airport in the town of Palali in Jaffna District, Northern Province, Sri Lanka.
4 In which state a new Cyber University is to be started?
A West Bengal
B Maharashtra
C Uttar Pradesh
D Arunachal Pradesh

Answer: Option [B]
Maharashtra state Government is going to set up a new Cyber University.
5 Which of these following missiles was successfully test fired by India recently?
A Prahaar
B Pinaki
C Prakash
D Prithvi

Answer: Option [A]
India successfully test-fired its indigenously developed surface-to-surface shortrange tactical ballistic missile 'Prahaar' on 20 September, 2018. 'Prahaar' has been developed by the Defence Research and Development Organisation (DRDO). The missile is equipped with state-of-the-art navigation, guidance and electromechanical actuation systems with advanced on board computer.
6 Who won Singapore Grand Prix 2018?
A Kyle Busch
B Sebastian Vettel
C Denny Hamlin
D Lewis Hamilton

Answer: Option [D]
Lewis Hamilton won Singapore Grand Prix 2018.
7 Which of these Indian Ministries has signed an MoU with ISRO to set up an advance Integrated Control Room for Emergency Response (ICR-ER) ?
A Ministry of Communications and Information Technology
B Ministry of Defence
C Ministry of Home Affairs
D Ministry of Civil Aviation

Answer: Option [C]
The Ministry of Home Affairs (MHA) and Indian Space Research Organization (ISRO), Department of Space are collaborating together to set up an advance Integrated Control Room for Emergency Response (ICR-ER). The ISRO will render its technical expertise for setting up of proposed ICR-ER. The project will be executed under the overall supervision of MHA
8 Which country inks MoU with India for Construction Of 5000-MT Temperature Controlled Warehouse?
A Saudi Arabia
B Pakistan
C Indonesia
D Sri Lanka

Answer: Option [D]
India and Sri Lanka inks MoU for Construction Of 5000-MT Temperature Controlled Warehouse.
9 Which of the following two players will receive the prestigious 'Rajiv Gandhi Khel Ratna' on September 25, 2018?
A Virat Kohli and Mirabai Chanu
B Harbhajan Singh and PV Sindhu
C MS Dhoni and Marry Kom
D Sakshi Malik and Ajay Thakur

Answer: Option [A]
Indian cricket captain Virat Kohli and weightlifter Mirabai Chanu will receive the prestigious 'Rajiv Gandhi Khel Ratna' on September 25, 2018. Chanu was chosen for the prestigious award following her gold medal in the 48kg category at the World Championships 2017. Javelin thrower Neeraj Chopra was among 20 sportspersons picked for the Arjuna Awards.
10 Which country introduced the New Southern Policy?
A Myanmar
B South Korea
C India
D China

Answer: Option [B]
One of the major foreign policy initiatives by the South Korean government is ‘New Southern Policy’. The South Korean President Moon Jae-in said that the policy aims at deepening its ties with Southeast Asian nations and India and building an inclusive regional architecture in Asia.
Advertisement

Daily Current Affairs Quiz - 30th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 29th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 28th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 27th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 26th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 25th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 24th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 23rd September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 22nd September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 21st September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 20th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 19th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 18th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 17th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 16th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 15th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 14th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 13th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 12th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 11th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 10th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 9th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 8th September 2018

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group