Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 19th September 2018

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 The odd-even vehicle rotation scheme in Delhi is not applicable on which of the following vehicles as per the Supreme Court?
A Cars
B Buses
C 2-wheelers
D Applicable to All vehicles

Answer: Option [D]
The Supreme Court stayed a National Green Tribunal order making the odd-even vehicle rotation scheme applicable to all, including scooters and motorbikes. The Supreme Court also exempted women driving four-wheelers from the odd-even scheme. Under the odd-even vehicle rotation scheme, odd and even numbered vehicles ply on alternate days.
2 Anna Rajam Malhotra who died recently, was India's first woman _______.
A Pilot
B Doctor
C IAS Officer
D Engineer

Answer: Option [C]
India’s first woman IAS officer after Independence, Anna Rajam Malhotra died in Mumbai recently. She was 91. She served in the Madras State under then Chief Minister C. Rajagopalachari and at the Central government. Ms. Malhotra joined the civil services in 1951 and opted for the Madras cadre. She married R.N. Malhotra, who served as Governor of the Reserve Bank of India from 1985 to 1990.
Advertisement
3 Recently, India has signed 3 MoUs in the fields of Maritime Cooperation, Tourism and Training, with which of these following nation?
A Afghanistan
B Poland
C Ukraine
D Malta

Answer: Option [D]
India and Malta signed three MoUs in the fields of Maritime Cooperation, Tourism and Training. The MoUs has been made after delegation level talks between Vice President, Venkaiah Naidu and President of Malta, Ms. Marie-Louise Coleiro Preca. Malta's Capital is Valletta and Currency is Euro.
4 Which country has launched the world's first hydrogen-powered train named 'Coradia iLint train'?
A Germany
B France
C Italy
D Denmark

Answer: Option [A]
Germany has launched the world’s first hydrogen-powered train named 'Coradia iLint train'. The 'Coradia iLint trains' can run for around 1,000 kilometres on a single tank of hydrogen. The trains have been built by French TGV-maker Alstom. Hydrogen trains are equipped with fuel cells that produce electricity through a combination of hydrogen and oxygen.
5 Who amaong the following has launched C-DAC Information Media Server (CIMS)?
A Mr Naresh Kumar
B Mr Dinesh Raj
C Mr Ahluwalia
D Mr Karthick Kumar

Answer: Option [C]
Mr Ahluwalia launches C-DAC Information Media Server (CIMS).
6 Which Ministry has approved an increase in the honorarium for Anganwadi and Asha workers which will become effective from October?
A Ministry of Finance
B Ministry of HRD
C Ministry of Commerce and Industry
D Union Ministry

Answer: Option [D]
The Union Cabinet has approved an increase in the honorarium for Anganwadi and Asha workers which will become effective October. Anganwadi workers receiving Rs 3,000 per month will now get Rs 4,500. Similarly, those at mini-Anganwadi centres receiving Rs 2,200 per month will now get Rs 3,500. The honorarium for Anganwadi helpers has also been increased from Rs 1,500 to Rs 2,250 per month.
7 Which of these Ministries has introduced 'budget dashboard', an internal web portal comprising information on budget, expenditure and bill payment positions?
A Ministry of Health
B Ministry of Finance
C Ministry of Urban Development
D Ministry of Commerce and Industry

Answer: Option [A]
Ministry of Health has introduced 'budget dashboard', an internal web portal comprising information on budget, expenditure and bill payment positions. The dashboard incorporates features for Ministry of AYUSH and Department of Health Research. The dashboard also has unique features for bill position of all India pay and accounts offices and reflects the reason for the return of bills.
8 Which organization has approved New KYC Norms For FPIs, Revised Settlement Mechanism ?
A All India Institute of Speech and Hearing (AIISH)
B All India Institute of Medical Sciences (AIIMS)
C Securities and Exchange Board of India (SEBI)
D Indian Oil Corporation Limited (IOCL)

Answer: Option [C]
Securities and Exchange Board of India (SEBI) approves New KYC Norms For FPIs, Revised Settlement Mechanism.
9 In which state Indian Air Force plans to set up a 'strategic base' ?
A Andhra Pradesh
B Maharashtra
C New Delhi
D Tamil Nadu

Answer: Option [A]
Indian Air Force plans to set up a 'strategic base' in Andhra Pradesh. The Indian Air Force (IAF) has proposed to the Andhra government its plans to establish a drone manufacturing facility in Anantapur district, a cyber security centre in Amaravati, and turn Rajahmundry and Vijayawada airports into asset positioning bases.
10 Where did ISRO launch its new Space Technology Incubation Centre?
A Agartala
B Indore
C Nagpur
D Shillong

Answer: Option [A]
The Indian Space Research Organisation (ISRO) launched a space technology incubation centre in Agartala, Tripura. It was inaugurated from Bengaluru.
Advertisement

Daily Current Affairs Quiz - 30th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 29th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 28th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 27th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 26th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 25th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 24th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 23rd September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 22nd September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 21st September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 20th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 19th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 18th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 17th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 16th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 15th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 14th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 13th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 12th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 11th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 10th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 9th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 8th September 2018

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group