Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 14th September 2018

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 14 September, 2018 is being celebrated across the country as?
A National Youth Day
B Literacy Day
C Hindi Divas
D National Girl Day

Answer: Option [C]
'Hindi Divas' is being celebrated across the country on 14 September. On this day in 1949, Hindi written in Devanagari script became the official language of India under the Article 343.On this occasion, Vice President presents Rajbhasha Awards to chiefs of various departments, Ministries and offices for their outstanding performances in promoting the language.
2 Which company had opened world's biggest mobile experience centre at Opera House in Bengaluru, Karnataka?
A Samsung
B Nokia
C Apple
D Sony

Answer: Option [A]
Samsung had opened world's biggest mobile experience centre at Opera House in Bengaluru, Karnataka. At the centre a customer will be able to enjoy VR experiences such as the 4D sway chair, Whiplash Pulsar 4D chair that makes 360 degrees three-dimensional movements. Earlier this year Samsung has also launched the world's largest mobile phonemanufacturing factory in Noida in July 2018.
Advertisement
3 In which city a 580-kg laddu known as ‘maha prasadam’ was prepared On Ganesh Chaturthi?
A Bengaluru
B Hyderabad
C Pune
D Mumbai

Answer: Option [B]
A ‘laddu’ weighing about 580 kg, known as ‘maha prasadam’, was offered to the idol of Lord Ganesha installed at the Film Nagar Daiva Sannidhanam (Temple Complex) in Hyderabad.
4 Between which two cities China is planning to establish bullet train?
A Guwahati and Lijiang
B Kolkata and Kunming
C Gorakhpur and Yuxi
D Aizawl and Lincang

Answer: Option [B]
Chinese Consul General Ma Zhanwu said that the bullet train, on a daily basis, between Kolkata and Kunming in southwest China, covering the distance of about 1,500 km in two hours could be established.
5 With which country has india approved a Memorandum of Understanding on cooperation in the operation of Telemetry Tracking and Telecommand station for satellite and launch vehicles?
A Singapore
B Japan
C Brunei Darussalam
D China

Answer: Option [C]
The Cabinet approved Memorandum of Understanding (MoU) between India and Brunei Darussalam. The MoU is on Cooperation in the operation of Telemetry Tracking and Telecommand station for satellite and launch vehicles.The MoU enables India to continue to operate, maintain and augment its ground station meant for supporting India’s launch vehicle and satellite missions.
6 Apple has launched a Smartwatch recently with the specialty as?
A it can perform ECG
B it can check sugar level
C it can navigate
D it can connect to emergency if the person undergoes cardiac arrest

Answer: Option [A]
Apple unveiled its updated version of iPhones along with a new smartwatch which allows users to take their own Electrocardiograms (ECG).
7 Vijay Shankar Vyas who has passed away recently, was a popular..
A Economist
B Journalist
C Classical Dancer
D Singer

Answer: Option [A]
Vijay Shankar Vyas, an agricultural economist who had worked with Vajpayee and Manmohan Singh as a member of their Economic Advisory Councils (EAC) passed away. Prof. Vyas was awarded the Padma Bhushan in 2006. He had also served as a Director of the Indian Institute of Management (IIM), Ahmedabad. He also served as the Deputy Chairman of the first Rajasthan State Planning Board.
8 Which state has prohibited the manufacture, sale (including online sale), distribution, trade, display, marketing, import and possession of Electronic Nicotine Delivery Systems?
A Maharashtra
B Telangana
C Kerala
D Tamil Nadu

Answer: Option [D]
The Tamil Nadu government has prohibited the manufacture, sale (including online sale), distribution, trade, display, marketing, import and possession of Electronic Nicotine Delivery Systems, popularly known as e-cigarettes. The use of e-cigarettes causes adverse health effects due to second-hand exposure to metals like nickel and chromium. These pose a risk to non-smokers and bystanders.
9 Which state Launches E-Rythu To Boost Cashless Farm Ecosystem?
A Tamil Nadu
B Andhra Pradesh
C Karnataka
D Kerala

Answer: Option [B]
Andhra Pradesh Launches E-Rythu To Boost Cashless Farm Ecosystem.
10 Who has announced Launch Of ‘Swachhata Hi Seva Movement’ ?
A Prime Minister Narendra Modi
B Shri Vivek Sharma
C Shri Suresh Sharma
D Shri Arun Jaitley

Answer: Option [A]
Prime Minister Narendra Modi announces Launch Of ‘Swachhata Hi Seva Movement’.
Advertisement

Daily Current Affairs Quiz - 30th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 29th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 28th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 27th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 26th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 25th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 24th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 23rd September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 22nd September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 21st September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 20th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 19th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 18th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 17th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 16th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 15th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 14th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 13th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 12th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 11th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 10th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 9th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 8th September 2018

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group