Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 30th September 2018

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Name of the Canadian author who has again made the Man Booker Prize list with his latest novel “Warlight” is?
A Michael Ondaatje
B Joseph Boyden
C Margaret Laurence
D Robertson Davies

Answer: Option [A]
Canadian author Michael Ondaatje has again made the Man Booker Prize list with his latest novel “Warlight,” weeks after his book “The English Patient” was named the best work of fiction from the last five decades of the literary prize.
2 Which State has topped among States in terms of “Ease of Living Index” rankings launched by the Ministry of Housing and Urban Affairs?
A Madhya Pradesh
B Andhra Pradesh
C Karnataka
D Uttar Pradesh

Answer: Option [B]
: Andhra Pradesh has topped among States in terms of “Ease of Living Index” rankings launched by the Ministry of Housing and Urban Affairs. India’s ranks 96th among 162 countries on Economic Freedom in the World, released by the Centre for Civil Society (CCS).
Advertisement
3 In which city Odisha Chief minister Naveen Patnaik recently inaugurated ‘Odisha Bhawan’ - the fifth official guest house of the State Government outside Odisha ?
A Kolkata
B New Delhi
C Mumbai
D Chennai

Answer: Option [D]
Odisha Bhawan, the official guest house of Odisha Government in Chennai, was inaugurated by Tamil Nadu Chief Minister Edappadi K Palaniswami and Odisha Chief Minister Naveen Patnaik. This will be the fifth official guest house of the State Government outside Odisha.
4 Smart City Expo India-2018 was inaugurated in which city?
A Bhopal
B Hyderabad
C Jaipur
D Shimla

Answer: Option [C]
Vice president Venkaiah Naidu inaugurated Smart City Expo India-2018 in Jaipur.
5 Which country has received the biggest loan in IMF's history at $57 billion?
A Ireland
B Greece
C Ukraine
D Argentina

Answer: Option [D]
Argentina gets biggest loan in IMF's history at $57 billion. Argentina has received $57.1 billion from the International Monetary Fund (IMF), for boosting the country's struggling economy.
6 The famous Indra Jatra festival is celebrated in which country?
A Myanmar
B Nepal
C Bhutan
D Bangladesh

Answer: Option [B]
The famous Indra Jatra festival is being celebrated in Kathmandu in September with gaiety and religious fervour in Nepal.
7 With which tech giant the Union Urban Ministry partnered to launch #LooReview Campaign?
A Google
B Microsoft
C Reliance
D Amazon

Answer: Option [A]
The Union Ministry of Housing and Urban Affairs, under the aegis of Swachh Bharat Mission--Urban (SBM-U), has partnered with Google to launch the Loo Review campaign. The joint campaign to be run throughout October and November,2018 in an effort to increase the awareness and ease of locating public toilets across India.
8 To which regiment of Indian Army, Indian Navy's INS Kochi was affiliated?
A Bihar Regiment
B Madras Regiment
C Punjab Regiment
D Jammu & Kashmir Light Infantry Regiment

Answer: Option [D]
INS Kochi was affiliated to the Jammu & Kashmir Light Infantry Regiment (JAK LI) on 24 September 2018.
9 Who has been honoured with 'Icons of Indian Cinema' Award at the ninth edition of Jagran Film Festival?
A Benjamin Gilani
B Naseeruddin Shah
C Shabana Azmi
D Pankaj Kapoor

Answer: Option [D]
Pankaj Kapoor honoured with 'Icons of Indian Cinema' Award at the Closing Ceremony of 9th Jagran Film Festival in Mumbai. He is a three-time National Award winner.
10 Vikram Misri has been appointed as the ambassador of India to which country?
A Indonesia
B Saudi Arabia
C China
D Pakistan

Answer: Option [C]
Vikram Misri is appointed as the ambassador of India to China.
Advertisement

Daily Current Affairs Quiz - 30th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 29th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 28th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 27th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 26th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 25th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 24th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 23rd September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 22nd September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 21st September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 20th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 19th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 18th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 17th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 16th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 15th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 14th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 13th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 12th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 11th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 10th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 9th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 8th September 2018

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group

TET TEST SERIES