Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 10th September 2018

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 In which city the 4th edition of World Summit on Accreditation pertaining to educational institutes held?
A Mumbai
B Pune
C New Delhi
D Ranchi

Answer: Option [C]
The 4th edition of World Summit on Accreditation pertaining to educational institutes took place in New Delhi. The Summit is a biennial event organized by the National Board of Accreditation which provides a platform to its stakeholders to share their knowledge and information on accreditation. The theme for 2018 is 'Challenges and Opportunities in Outcome-Based Accreditation' .
2 According to a new index by Nomura, how many countries are at risk of exchange rate crises as investors re-assess their risks?
A 5
B 6
C 7
D 8

Answer: Option [C]
According to a new index by Nomura, seven countries are at risk of exchange rate crises as investors re-assess their risks. The name of the new index is 'Damocles', that assessed the risk of exchange rate crises for 30 emerging market economies. The seven countries that are at risk of exchange rate crises are Sri Lanka, South Africa, Argentina, Pakistan, Egypt, Turkey and Ukraine.
Advertisement
3 In which city Ayushman Bharat Call Centre was inaugurated?
A New Delhi
B Chennai
C Pune
D Bengaluru

Answer: Option [D]
Ayushman Bharat Call Centre inaugurated in Bengaluru.
4 Who has been sworn in as new Chief Justice of Nepal on 10 September, 2018?
A Justice Om Prakash Mishra
B Justice Khil Raj Regmi
C Justice Bishwonath Upadhyaya
D Justice Bharat Raj Upreti r

Answer: Option [A]
Justice Om Prakash Mishra has been sworn in as new Chief Justice of Nepal.The President Vidya Devi Bhandari administered oath of office and secrecy to Justice Mishra in Kathmandu.Nepal's Parliamentary Hearing Committee (PHC) unanimously endorsed his name for Chief Justice of the Supreme Court.Justice Mishra was appointed as a justice of the Nepal's Supreme Court in 2014.
5 With which country has India started joint exercise 'Nomadic Elephant-2018' on 10th September 2018?
A Cambodia
B Azerbaijan
C Russia
D Mongolia

Answer: Option [D]
Indo-Mongolia joint exercise 'Nomadic Elephant-2018', commenced at Mongolian Armed Forces (MAF) Five Hills Training Area, Mongolia on 10th September 2018. Exercise Nomadic Elephant is an annual, bilateral exercise which is designed to strengthen the partnership between Indian Army and Mongolian Armed Forces. The Indian contingent is represented by a contingent of '17 PUNJAB Regiment'.
6 With which country The Ministry of External Affairs of India is going to implement e-network project for which an agreement has been signed with Telecommunications Consultants India Ltd?
A USA
B UK
C Africa
D Malaysia

Answer: Option [C]
The Ministry of External Affairs signed an agreement with the Telecommunications Consultants India Ltd (TCIL) for the implementation of e-Network Project between India and Africa. The two projects namely e-VidyaBharati and e-AarogyaBharati (e-VBAB) will work in the field of tele-education and tele-medicine. The projects will be completely funded by the Government of India .
7 Where was the military field training exercise for the BIMSTEC nations called 'MILEX-18' was inaugurated on 10th September 2018?
A Mumbai
B Pune
C Chennai
D New Delhi

Answer: Option [B]
The military field training exercise for the 'Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technological and Economic Cooperation' (BIMSTEC) nations called 'MILEX-18' was inaugurated on 10th September 2018 at Aundh Military Station near Pune. The aim of the forthcoming exercise is to practice the BIMSTEC Nations in the planning and conduct of counter-terrorist operations.
8 China's richest man Jack Ma retires from Alibaba at 54. In which year did he co-found Alibaba?
A 1995
B 1999
C 2001
D 2005

Answer: Option [B]
Ma, a former English teacher who co-founded Alibaba in 1999, has a fortune of about $40 billion. He will be succeeded by current CEO Daniel Zhang.
9 Who has been sworn in as 13th president of Pakistan?
A Maulana Fazlur Rehman
B Aitzaz Ahsan
C Arif ur Rehman Alvi
D Mamnoon Hussain

Answer: Option [C]
Arif Alvi, a close ally of Prime Minister Imran Khan, becomes Pakistan’s 13th president, replacing Mamnoon Hussain.
10 The Ministry of Health and Family Welfare has announced implementation of the HIV and AIDS Act, 2017. The act will be starting from which date?
A 10th September,2018
B 12th September,2018
C 1st October,2018
D 1st December,2018

Answer: Option [A]
The Ministry of Health and Family Welfare has announced implementation of the HIV and AIDS Act, 2017 starting from 10, Sept 2018. The act was passed on 20, April 2017, prohibits discrimination against people with HIV in terms of treatment, employment and workplace. The government also issued guidelines with respect to HIV and AIDSrelated diagnostic facilities.
Advertisement

Daily Current Affairs Quiz - 30th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 29th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 28th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 27th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 26th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 25th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 24th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 23rd September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 22nd September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 21st September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 20th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 19th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 18th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 17th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 16th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 15th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 14th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 13th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 12th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 11th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 10th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 9th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 8th September 2018

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group