Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 8th September 2018

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 In which category of International Shooting Sports Federation World Championship 2018 Hriday Hazarika has won gold medal for India? .
A 10m Air Pistol
B 10m Air Rifle
C 50m Air Rifle
D 50m Air Pistol

Answer: Option [B]
Hriday Hazarika won gold medal for India in the Men's 10m Air Rifle Junior event at the ongoing International Shooting Sports Federation (ISSF) World Championship.Mohammed Amir from Iran won the silver medal and Russia's Grigorii Shamakov won bronze medal.Hriday Hazarika was the only Indian to qualify for the men’s final.
2 At which place in Madhya Pradesh has ONGC found gas deposits in a block?
A Vindhyan basin
B Narmada basin
C Tapti basin
D Mahanadi basin

Answer: Option [A]
Oil and Natural Gas Corp (ONGC) has made oil and gas discoveries in Madhya Pradesh and West Bengal that may potentially open up two new sedimentary basins in the country.ONGC has found gas deposits in a block in Vindhyan basin in Madhya Pradesh.Oil and gas discovery has been made in Ashok Nagar of 24 Parganas district in West Bengal
Advertisement
3 Which organization announces new AI Technology to fight online child sexual abuse?
A Samsung
B Google
C Verizon
D Apple

Answer: Option [B]
Google announces new AI Technology to fight online child sexual abuse.
4 Who becomes the first Honorary Ambassador of Lal Bahadur Shastri Memorial Foundation?
A Akshay Kumar
B Amitabh Bachchan
C Amir Khan
D Salman Khan

Answer: Option [A]
Akshay Kumar becomes first Honorary Ambassador of Lal Bahadur Shastri Memorial Foundation. Actor Akshay Kumar has been known to be a vocal supporter of the Indian Armed Forces (jawan) as well as the farmer (kisan) community. the silver medal in the Men’s 10m Air Rifle category in Jakarta on 20th August 2018. Deepak Kumar had earlier won the bronze medal at the 2018 ISSF World Cup in Mexico in the 10-metre air rifle mixed team event. China’s Haoran Yang won the gold with an Asian Games.
5 Which state vows to bring down malnutrition rate by 11 percent in state by 2022 ?
A Kerala
B Andhra Pradesh
C Himachal Pradesh
D Tamil Nadu

Answer: Option [C]
Himachal Pradesh state vows to bring down malnutrition rate by 11 percent in state by 2022.
6 From which state 3 govt schools have been selected for ‘Swachh Vidyalaya Puraskar 2018’?
A Jharkhand
B Bihar
C Haryana
D Punjab

Answer: Option [C]
Centre selected 3 govt schools in Haryana for 'Swachh VidyalaPuraskar', which are: 1. Aarohi Model Senior Secondary School (AMSSS), Bhiwani Rohilla, Hisar, ???2.? AMSSS, Ramgarh Pandwa, Kaithal, ???????3. Government Primary School, Kirmara, Hisar.
7 In which place a three-day defence and homeland security expo has begun on September 6, 2018?
A Hyderabad
B Chandigarh
C Tezpur
D New Delhi

Answer: Option [D]
A three-day defence and homeland security expo began in New Delhi on September 6, 2018.The expo was inaugurated by Home Minister Rajnath Singh.The objective of the expo is to enable the nation to become self-reliant in Home Land Security and Defence sector.Home Land Security (HLS) involves the protection of citizens and critical infrastructure for natural and intentional threats.
8 The first data sharing and access portal of which state has been launched on 6th September 2018?
A Arunachal Pradesh
B Mizoram
C Sikkim
D Meghalaya

Answer: Option [C]
The first data sharing and access portal of Sikkim has been launched by Chief Minister Pawan Kumar Chamling.The data sharing and accessibility platform will improve access to information and specify new data sets and records to be collected and published.The platform is intended to be used by all state government departments and PSUs.
9 In which edition of Bengaluru Space Expo the Indian Space Research Organisation (ISRO) displayed a space suit for mission 'Gaganyaan' ?
A 3rd
B 4th
C 5th
D 6thth

Answer: Option [D]
The Indian Space Research Organisation (ISRO) displayed a space suit for mission 'Gaganyaan' at the 6th edition of Bengaluru Space Expo. The orange-colored prototype space suit is developed at Vikram Sarabhai Space Centre in Thiruvananthapuram.ISRO also displayed the crew capsule with a thermal shield for three astronauts that will be orbiting Earth at a 400-km altitude for 5-7 days
10 What is the name of the mobile application launched by Piyush Goyal to provide information and data related to e-tendering and e-auction related activities of the Railways?
A Rail Yatri
B AAPOORTI
C Travelkhana
D Rail MADAD

Answer: Option [B]
Railway Minister Piyush Goyal launched a new mobile application named "AAPOORTI' of the Indian Railways e-procurement system.The new application would provide information and data related to e-tendering and e-auction related activities of the Railways.The app has also been provided with user manuals of Indian Railways’ eprocurement system.
Advertisement

Daily Current Affairs Quiz - 30th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 29th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 28th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 27th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 26th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 25th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 24th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 23rd September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 22nd September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 21st September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 20th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 19th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 18th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 17th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 16th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 15th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 14th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 13th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 12th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 11th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 10th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 9th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 8th September 2018

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group