Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 23rd September 2018

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Which of these two nations have agreed to explore the possibility of using high resolution satellite images in boundary survey work?
A Nepal and Bhutan
B India and Nepal
C Nepal and China
D India and Myanmar

Answer: Option [B]
India and Nepal have agreed to explore the possibility of using high resolution satellite images in boundary survey work during a meeting of the Nepal-India boundary working group (BWG). The BWG is a joint body constituted by Nepal and India in 2014 to carry out works in the fields of construction, restoration and repair of boundary pillars, including clearance of no-man's land.
2 Which telecom company has inked a pact with Japan’s Softbank and NTT Communications to roll out 5G and internet of things (IoT) technology in India?
A BSNL
B Vodafone
C Airtel
D Jio

Answer: Option [A]
BSNL has inked a pact with Japan’s Softbank and NTT Communications to roll out 5G and internet of things (IoT) technology in India. Under the agreement with Softbank, BSNL will look at collaborating with the NTT Communications for its satellite constellation to provide high speed internet services. BSNL has signed an agreement with Nokia and Cisco as well for developing 5G ecosystem.
Advertisement
3 Which state clears desk for RoRo ferry services expansion ?
A Karnataka
B Bihar
C Gujarat
D Madhya Pradesh

Answer: Option [C]
Gujarat state clears desk for RoRo ferry services expansion.
4 The President of which of these nations passed away recently?
A Vietnam
B China
C Singapore
D Thailand

Answer: Option [A]
Vietnamese President Tran Dai Quang died on 21 September, 2018. A career security officer and four-star general, Quang was elected president of Vietnam in April 2016. He was the second most powerful man in the country after General Secretary Nguyen Phu Trong. He rose through the ranks at various positions at the Ministry of Public Security before being appointed the minister in 2011.
5 Which of these films have been been selected as India's official entry to the Oscars 2019?
A Village Rockstars
B Sheikh Jackson
C Daybreak
D Mad World

Answer: Option [A]
Assamese movie 'Village Rockstars' has been selected as India's official entry to the Oscars 2019. The film is directed by Rima Das. The film which had its World Premiere at the Toronto International Film Festival and India premiere at the Mumbai Film Festival 2018. It also won the Best Feature film Award at the 65th National Film Awards.
6 Which of the following country is to join as the third strategic partner of the China-Pakistan Economic Corridor (CPEC)?
A Abu Dhabi
B Iraq
C Dubai
D Saudi Arabia

Answer: Option [D]
Saudi Arabia is to join as the third strategic partner of the $50 billion China-Pakistan Economic Corridor (CPEC).
7 Simranjit Kaur, Monika and Bhagyabati Kachari who won gold medals at the Ahmet Comert Tournament in Istanbul are related to which sport?
A Boxing
B Archery
C Shooting
D Swimming

Answer: Option [A]
Boxers Simranjit Kaur (64kg), Monika (48kg) and Bhagyabati Kachari (81kg) won gold medals at the Ahmet Comert Tournament in Istanbul, Turkey.
8 British writer Daisy Johnson became the youngest author to be shortlisted for which of the following award?
A Guardian First Book Award
B Pulitzer Prize
C Man Booker Prize
D Hugo Award

Answer: Option [C]
Peter Farrelly's dramatic comedy movie 'Green Book', won the Toronto International Film Festival audience prize. British writer Daisy Johnson became the youngest author to be shortlisted for the prestigious Man Booker Prize 2018. The allwomen crew of INSV Tarini has bagged the prestigious Tenzing Norgay National Adventure award.
9 Which of the following ministries launched an online ‘e-Sahaj’ portal for grant of Security Clearance for companies?
A Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises
B Ministry of Heavy Industries
C Ministry of Corporate Affairs
D Ministry of Home Affairs

Answer: Option [D]
The Uttar Pradesh Police will launch 'dial-FIR scheme' where a common man can register regular crimes without going to a police station. The Ministry of Home Affairs launched an online ‘e-Sahaj’ portal for grant of Security Clearance for companies. 'Atal Bimit Vyakti Kalyan Yojna' was launched for insured persons covered under the Employees' State Insurance Act, 1948.
10 Who is the new Chairman of the Atomic Energy Commission?
A Kamlesh Nilkanth Vyas
B Rajagopala Chidambaram
C Anil Kakodkar
D MR Srinivasan

Answer: Option [D]
Renowned scientist Kamlesh Nilkanth Vyas has been appointed the secretary of the Department of Atomic Energy and chairman of the Atomic Energy Commission
Advertisement

Daily Current Affairs Quiz - 30th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 29th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 28th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 27th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 26th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 25th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 24th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 23rd September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 22nd September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 21st September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 20th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 19th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 18th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 17th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 16th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 15th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 14th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 13th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 12th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 11th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 10th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 9th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 8th September 2018

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group