Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 12th September 2018

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Research report of which organization predicts that the rising fuel prices could fetch States a substantial windfall gain of around Rs. 22,700 crore.
A RBI
B SBI
C HDFC
D ICICI

Answer: Option [B]
A research report of the State Bank of India (SBI) predicts that the rising fuel prices could fetch States a substantial windfall gain of around Rs. 22,700 crore. Alternatively, a $1/barrel increase in oil prices translates, on an average, into Rs. 1,513
2 which state Chief Minister has announced the launch of 'Yuva Nestam Scheme' on October 2, 2018?
A Kerala
B Andhra Pradesh
C Maharashtra
D Tamil Nadu

Answer: Option [B]
Andhra Pradesh Chief Minister N Chandrababu Naidu announced the launch of 'Yuva Nestam Scheme' on October 2, 2018. Under the scheme, unemployment allowance of Rs 1000 would be given to unemployed youth of the state. The scheme's major motive is to empower the youth by providing skill development, self-employment opportunities.
Advertisement
3 Who became the first bowler in women's cricket to pick 300 international wickets?
A Jhulan Goswami
B Mithali Raj
C Sarah Taylor
D Anisa Mohammed

Answer: Option [A]
Indian pacer Jhulan Goswami became the first bowler in women's cricket to pick 300 international wickets after reaching the landmark figure in India's nine-wicket win over Sri Lanka on September 11.
4 Who is the author of the book 'The Rule Breakers' ?
A Sundar Raj
B Vivek raj
C Arundhati Roy
D Preeti Shenoy

Answer: Option [D]
Preeti Shenoy is the author of the book 'The Rule Breakers'.
5 Who is the chairman of the 11-member selection committee to select Dronacharya and Dhyanchand awardees for 2018?
A Justice Madan Lokur
B Justice T. S. Thakur
C Justice H. L. Dattu
D Justice Mukul Mudgal

Answer: Option [D]
Justice Mukul Mudgal was named the chairman of the 11-member selection committee to select Dronacharya and Dhyanchand awardees for 2018. The retired judge was previously appointed to probe into the 2013 IPL spot-fixing scandal. Mukul Mudgal is currently the deputy chairman of the FIFA Governance Committee and Review Committee.
6 Which organization will undertake sea trials of India’s first missile tracking ship in October 2018?
A Hindustan Aeronautics Limited
B Hindustan Shipyard Limited
C Defence Research and Development Organisation
D Bharat Dynamics Limited

Answer: Option [B]
Hindustan Shipyard Limited (HSL) will undertake sea trials of India’s first missile tracking ship in October 2018.The keel of the ship was laid on June 30, 2014.It will be named after its induction into the Indian Navy. For now, it is simply referred as VC 11184.This would put India in the elite of club of a few countries that have such a sophisticated ocean surveillance ship.
7 On which topic the UN Security Council (UNSC) held its first-ever meeting on September 10 ?
A Climate change
B Malnutrition
C Food and water security
D Corruption

Answer: Option [D]
The UN Security Council (UNSC) on September 10 held its first-ever meeting on corruption and its linkages to global conflicts.
8 Which of the following are collaborating to set up a Model International Center for Transformative Artificial Intelligence?
A Intel
B Tata Institute of Fundamental Research
C NITI Ayog
D Both A, B and C

Answer: Option [D]
NITI Aayog, Intel and Tata Institute of Fundamental Research are collaborating to set up a Model International Center for Transformative Artificial Intelligence (ICTAI). The collaboration aims to bring together fundamental and applied research, innovation and technology to solve important problems. The initiative is part of NITI Aayog’s 'National Strategy for Artificial Intelligence'.
9 On 11th September 2018,bus services between Nepal and which state have been started for the first time?
A Himachal Pradesh
B Uttarakhand
C Bihar
D Uttar Pradesh

Answer: Option [C]
For the first time, bus services between Bihar and Nepal have started on 11 September 2018. The bus services have been commissioned following the agreement between India and Nepal. Four Bihar-Nepal buses connecting Bodhgaya to Kathmandu via Patna, Raxaul and Beerganj have started. Similar four buses will ply from Patna to Janakpur that will go via Muzaffarpur and Sitamarhi.
10 Which research reactor has been recommissioned on September 10, 2018, with a higher capacity?
A Cirus
B Apsara
C Dhruva
D Purnima

Answer: Option [B]
The country’s oldest research reactor ‘Apsara’ has been recommissioned on September 10, 2018, with a higher capacity. The reactor was shut down permanently in 2009. The reactor came into existence in August 1956 and was utilised for various experiments including neutron activation analysis, radiation damage studies, forensic research, neutron radiography, and shielding experiments.
Advertisement

Daily Current Affairs Quiz - 30th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 29th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 28th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 27th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 26th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 25th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 24th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 23rd September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 22nd September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 21st September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 20th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 19th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 18th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 17th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 16th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 15th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 14th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 13th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 12th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 11th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 10th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 9th September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 8th September 2018

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group

TET TEST SERIES