Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 1st March 2019

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Where did Smriti Irani launch a scheme for Development of Knitting and Knitwear Sector under PowerTex India on 28 February 2019?
A Ahmedabad
B New Delhi
C Chennai
D Kolkata

Answer: Option [B]
Textile Minister Smriti Irani, launched a scheme for Development of Knitting and Knitwear Sector under PowerTex India in New Delhi on 28 February 2019. Yarn bank scheme, solar energy scheme, group work shed scheme, and creation of new service centres are few of its components. Combined SFC of PowerTex India Scheme and Knitwear Scheme were approved with an outlay of Rs. 487.07 crores.
2 Where will be the headquarter of India’s New railway zone, named ‘Southern Coast Railway’ created?
A New Delhi
B Pune
C Mumbai
D Visakhapatnam

Answer: Option [A]
Railway Minister Piyush Goyal announced that a new railway zone, named South Coast Railway, will be created with headquarters in Andhra Pradesh's Visakhapatnam.
Advertisement
3 Where was the 25th Prime Minister’s Trophy for Excellence in Performance of Integrated Steel Plants for 2016-17 presented on 1st March 2019?
A Mumbai
B New Delhi
C Pune
D Chennai

Answer: Option [B]
25th Prime Minister’s Trophy for Excellence in Performance of Integrated Steel Plants for 2016-17 was presented in New Delhi on 1st March 2019. The objective of the award is to give recognition to outstanding performance in integrated steel plant sector of the national economy. The award is presented in 4 categories, of which the best performance gets Rs.2 crore as prize money.
4 Where was a National Conference on Deendayal Disabled Rehabilitation Scheme (DDRS) organized on 1 March 2019?
A Hyderabad
B Chennai
C New Delhi
D Mumbai

Answer: Option [C]
A National Conference on Deendayal Disabled Rehabilitation Scheme (DDRS) was organized on 1 March 2019. It was organized by the Department of Empowerment of Persons with Disabilities, Ministry of Social Justice and Empowerment at Dr. Ambedkar International Centre, New Delhi. Its objective was to sensitize the stakeholders of the scheme.
5 Who became the first Indian player to score 8000 runs in T20?
A Rohit Sharma
B Virat Kohli
C Suresh Raina
D MS Dhoni

Answer: Option [C]
Suresh Raina has become the first Indian batsman to cross 8000 runs in T20 cricket.
6 With which country did India sign an agreement for the Exchange of Information and Assistance in Collection with respect to Taxes (TIEA) on 28 February 2019?
A Vietnam
B Malaysia
C Brunei
D Singapore

Answer: Option [C]
India and the Government of His Majesty, the Sultan and Yang DiPertuan of Brunei Darussalam signed an agreement in New Delhi on 28 February 2019. It was signed for the Exchange of Information and Assistance in Collection with respect to Taxes (TIEA). The agreement is based on international standards of tax transparency and exchange of information.
7 International Digital Health Symposium inaugurated by Anupriya Patel in -------
A Pune
B Hyderabad
C Chennai
D New Delhi

Answer: Option [D]
International Digital Health Symposium inaugurated by Anupriya Patel in New Delhi. .
8 With which bank has RBI signed a Bilateral Swap Arrangement (BSA) on 28 February 2019?
A Bank of England
B European Central Bank
C Bank of Japan
D Bank of England

Answer: Option [C]
RBI and Bank of Japan signed a Bilateral Swap Arrangement (BSA) on 28 February 2019. The BSA provides for India to access 75 billion US dollars whereas the earlier BSA had provided for 50 billion dollars. The BSA was approved by the Union Cabinet in January 2019.
9 The 4th Global Digital Health Partnership Summit was held at _______.
A Hyderabad
B Kolkata
C Mumbai
D New Delhi

Answer: Option [D]
The 4th Global Digital Health Partnership Summit being held at New Delhi was inaugurated by the Union Health Minister J P Nadda in the presence of Shri Ravi Shankar Prasad Union Minister of Information Technology.
10 With which country has India signed an MoU to access tipline reports on Missing and Exploited Children?
A USA
B Nepal
C Bangladesh
D Afghanistan

Answer: Option [A]
The Cabinet approved the MoU between India and the USA to access tipline reports on Missing and Exploited Children. The MoU was signed between the National Crime Record Bureau, India and the National Centre for Missing and Exploited Children, NCMEC, USA. It will provide access to more than one lakh tipline reports available with NCMEC, USA and enable law enforcement agencies in India.
Advertisement

Daily Current Affairs Quiz - 31st March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 29th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 28th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 27th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 26th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 25th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 24th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 23rd March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 22nd March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 21st March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 20th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 19th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 18th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 17th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 16th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 15th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 14th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 13th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 12th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 11th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 10th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 9th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 8th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 7th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 6th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 4th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 3rd March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 2nd March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 1st March 2019

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group

TET TEST SERIES