Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 24 March 2019

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Who is the winner of Vyas Samman 2018?
A Dr. Sunita Jain
B Mamta Kalia
C Surendra Verma
D Leeladhar Jagudi

Answer: Option [D]
Hindi writer Leeladhar Jagudi honoured with Vyas Samman 2018 for his collection of poems ‘Jitne Log Utne Prem’. The award is given annually to outstanding literary work in Hindi authored by Indian citizen which has been published in the last decade.
2 With whose partnership did Sports news website ESPNcricinfo launch a tool called ‘Superstats’ for analyzing cricket statistics in March 2019?
A IIT Guwahati
B IIT Kharagpur
C IIT Kanpur
D IIT Madras

Answer: Option [D]
Sports news website ESPNcricinfo in a partnership with the IIT Madras launched a tool called ‘Superstats’ for analyzing cricket statistics on 20 March 2019. Superstats use data science to give a context to every event in a game, for forecasting and to explore the idea of assessing luck. It will analyse data to reveal trends and patterns during different periods of play.
Advertisement
3 What is the codename of the operation, that was jointly carried out by Indian and Myanmar’s armies for the safety of Indian workers engaged in the Kaladan Project?
A Operation Maitri
B Operation Sunrise
C Operation Polo
D Operation Sahyog

Answer: Option [B]
The Indian and Myanmar’s armies have, in a coordinated operation, destroyed at least 10 camps belonging to an insurgent group in Myanmar, which had become a threat to India’s mega Kaladan Project in the neighbouring country. The military action carried out was codenamed Operation Sunrise.
4 Who was named ‘Sportsperson of the Year’ at the annual Telangana Sports Journalists Association (TSJA) Awards 2019?
A N. Sikki Reddy
B Jwala Gutta
C Saina Nehwal
D P.V. Sindhu

Answer: Option [C]
Saina Nehwal was named ‘Sportsperson of the Year’ at the annual Telangana Sports Journalists Association (TSJA) Awards on 19 March 2019. P.V. Sindhu was given the ‘Outstanding Performer’ Award. P. Gopichand was presented the ‘Coach of the Year’ Award. The Indian badminton team was adjudged the ‘Team of the Year’. The Badminton Association of Telangana was named ‘Association of the Year’.
5 Which state police got hi-tech bus - Mobile Command and Control Vehicle (MCCV), worth Rs 3.7 crore for emergency situations?
A Delhi
B West Bengal
C Maharashtra
D Uttar Pradesh

Answer: Option [A]
In a first-of-its-kind bus, the Delhi police inducted a Mobile Command and Control Vehicles (MCCV) with all modern equipment into service. The bus was built by Bengaluru-based firm Mistral at the cost of ?3.7 crore.
6 Who was presented the ‘Coach of the Year’ Award at the annual Telangana Sports Journalists Association (TSJA) Awards 2019?
A P. Gopichand
B Tony Gunawan
C Rashid Sidek
D S. M. Arif

Answer: Option [A]
P. Gopichand was presented the ‘Coach of the Year’ Award.
7 Which of the following city is to establish 112 EV charging Stations in India?
A Hyderabad
B Bengaluru
C New Delhi
D Mumbai

Answer: Option [B]
In order to reduce the burden for the electric vehicle users who hunt for charging stations in the city Electric Vehicles Charging Stations, 112 EV charging Stations has been planned to be established in Bengaluru, Andhra Pradesh.
8 Who will be honoured with the Vyas Samman 2018 by the KK Birla Foundation for his collection of poems 'Jitne Log Utne Prem'?
A Leeladhar Jagudi
B Arun Kamal
C Kedarnath Singh
D Kunwar Narayan

Answer: Option [A]
Hindi writer Leeladhar Jagudi will be honoured with the Vyas Samman 2018 by the KK Birla Foundation for his collection of poems 'Jitne Log Utne Prem'.
9 Which of the following Indian-American lawyer has been sworn in as U.S. Circuit Judge for the District of Columbia Circuit Court of Appeals?
A Neal Katyal
B Deepak Chopra
C Neomi Jehangir Rao
D Ajit Pai

Answer: Option [C]
Neomi Jehangir Rao, a prominent Indian-American lawyer, has been sworn in as U.S. Circuit Judge for the District of Columbia Circuit Court of Appeals.
10 Who was named in the Standing Committee of the Olympic Council of Asia at its 38th General Assembly held in Bangkok?
A Udham Singh
B Sardar Singh
C Ajit Pal Singh
D Balbir Singh

Answer: Option [B]
Former India hockey captain Sardar Singh was named in the Standing Committee of the Olympic Council of Asia (OCA) at its 38th General Assembly in Bangkok. He is part of a 10-member panel which has been nominated for a four-year term from 2019 to 2023. The OCA General Assembly was held in Bangkok on 2 and 3 March 2019.
Advertisement

Daily Current Affairs Quiz - 31st March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 29th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 28th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 27th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 26th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 25th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 24th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 23rd March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 22nd March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 21st March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 20th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 19th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 18th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 17th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 16th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 15th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 14th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 13th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 12th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 11th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 10th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 9th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 8th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 7th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 6th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 4th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 3rd March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 2nd March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 1st March 2019

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group