Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 26 March 2019

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Apple announced ________ in March 2019 to help customers lead a healthier financial life.
A Apple Card
B Money Card
C Quick Card
D Pay Card

Answer: Option [A]
Apple announced Apple Card on 25 March 2019, an innovative, new kind of credit card created by Apple. It has been designed to help customers lead a healthier financial life. It is built into the Apple Wallet app on the iPhone, offering customers a familiar experience with Apple Pay and the ability to manage their card right on the iPhone.
2 Who topped the Asian Rich List 2019 for the sixth successive year with $2.3 lakh crore wealth?
A Lakshmi Mittal and his son Aditya Mittal
B Hinduja family
C SP Lohia
D Mukesh Ambani family

Answer: Option [A]
Leading London-based NRI industrial tycoons, the Hinduja family has topped the Asian Rich List 2019 for the sixth successive year with £25.2 billion (over $2.3 lakh crore) wealth.
Advertisement
3 What is the rank of India as per the global energy transition index, released in March 2019?
A 76
B 82
C 100
D 115

Answer: Option [A]
India ranked 76th on a global energy transition index, which has ranked 115 economies on how well they are able to balance energy security and access with environmental sustainability and affordability. Sweden was on the top followed by Switzerland and Norway in the top three. China ranked even lower than India at the 82nd position.
4 Which bank appointed as five-member committee under the chairmanship of Nandan Nilekani to strengthen digital payments?
A State Bank of India (SBI)
B Vijaya Bank
C Dena Bank
D Reserve Bank of India (RBI)

Answer: Option [D]
Reserve Bank of India (RBI) appointed as five-member committee under the chairmanship of Nandan Nilekani to strengthen digital payments.
5 Who won a bronze medal at the ITTF Challenge Plus Oman Open in March 2019?
A Anthony Amalraj
B G Sathiyan
C Harmeet Desai
D Sharath Kamal

Answer: Option [B]
India’s top-ranked paddler G Sathiyan won a bronze medal at the ITTF Challenge Plus Oman Open on 24 March 2019. It was disappointing for India in women singles as both Madhurika Patkar and Riti Shankar failed to go past the first round of the main draw. In men’s doubles, Sathiyan and Sharath lost their quarterfinals to the Russian pair of Denis Ivonin and Vladimir Sidorenko 2-3.
6 Which country topped the annual list of WEF global Energy Transition index?
A Switzerland
B Norway
C Sweden
D Brazil

Answer: Option [C]
Sweden remains on the top of the annual list of WEF global Energy Transition index and is followed by Switzerland and Norway in the top three.
7 Recently, Scott Walker passed away. He was a /an ________.
A Politician
B Singer
C Actor
D Journalist

Answer: Option [B]
Singer-songwriter Scott Walker passed away on 25 March 2019, after a career that took him from 1960s pop icon to the 21st-century avant-garde musician. He was known for his distinctive baritone voice and an unorthodox career path.
8 Which Indian Satellite is to carry NASA's laser retroreflector arrays?
A ASTROSAT
B Aditya-L1
C Chandrayaan-2
D Gaganyaan

Answer: Option [C]
India’s lunar mission Chandrayaan 2 will carry NASA’s laser instruments.
9 Which of the following railway stations has received Gold Rating by the Indian Green Building Council in March 2019?
A Howrah Junction railway station
B Vijayawada railway station
C Thiruvananthapuram Central railway station
D Charbagh railway station india

Answer: Option [B]
Vijayawada railway station, one of the busiest railway junctions in the country, has received Gold Rating by the Indian Green Building Council. Council Chairman Meka Vijaya Sai presented the gold rating shield to Divisional Railway Manager R Dhananjayulu on 25 March 2019. The station boasts of 100% LED lighting, five star rated fans, pumps and motors, and solar water heating systems.
10 Who has resigned his position as President of Amateur International Boxing Federation (AIBA)?
A Yu Zaiqing
B Jacques Rogge
C Thomas Bach
D Gafur Rahimov

Answer: Option [D]
The Amateur International Boxing Federation (AIBA) President Gafur Rahimov announced his resignation. He cited the reason as the political based discussions were harming the organizations progress. Rahimov will be replaced by an interim president.
Advertisement

Daily Current Affairs Quiz - 31st March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 29th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 28th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 27th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 26th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 25th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 24th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 23rd March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 22nd March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 21st March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 20th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 19th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 18th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 17th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 16th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 15th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 14th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 13th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 12th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 11th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 10th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 9th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 8th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 7th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 6th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 4th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 3rd March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 2nd March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 1st March 2019

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group