Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 19 March 2019

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Who has been named as the new CM of Goa after Manohar Parrikar?
A Pramod Sawant
B Laxmikant Parsekar
C Mridul Sinha
D Kamal Nath

Answer: Option [A]
BJP leader Pramod Sawant was named as the next Chief Minister of Goa, to succeed Manohar Parrikar, on 18 March 2019. He is the Speaker of the Goa legislative assembly and was sworn in as the 11th Chief Minister of Goa. Mridul Sinha is the Governor of Goa.
2 Which of the following Russian aircraft successfully reached International Space Station?
A Soyuz spacecraft
B Voskhod program spacecraft
C TKS spacecraft
D Almaz spacecraft

Answer: Option [A]
Russian Soyuz spacecraft carrying NASA Astronaut Nick Hague and Christina Koch, and Cosmonaut Alexey Ovchinin successfully docked International Space Station (ISS).
Advertisement
3 The 'i-help' initiative has been launched in which of these states?
A Rajasthan
B Madhya Pradesh
C Uttar Pradesh
D Assam

Answer: Option [D]
The ‘i-help’ initiative to promote digital electoral literacy in Assam was launched in view of the forthcoming Lok Sabha poll. It is a joint initiative of the office of the Chief Electoral Officer(CEO) and Common Service Centres (CSC). The CSCs are internet-enabled access points spread throughout the country delivering various government and non-government digital services to the citizens.
4 Which country signed an MOU On Digital Education Initiatives with Afghanistan?
A Saudi Arabia
B Indonesia
C China
D India

Answer: Option [D]
India signed an MOU On Digital Education Initiatives with Afghanistan.
5 Who amongst these have qualified for the World Athletics Championships in marathon?
A Ashok Nath
B Gopi Thonakal
C Sanjay Kothari
D Shivnath Singh

Answer: Option [B]
Gopi Thonakal qualified for the World Athletics Championships in marathon, to be held in Doha in September-October 2019. He achieved it after finishing 11th in the Seoul International Marathon, clocking his personal best time of 2 hours 13 minutes 39 seconds. This was the 2nd best ever by an Indian after the 4-decade old national record of 2 hours 12 minutes held by Shivnath Singh.
6 How many medals India won at Special Olympics World Games?
A 255
B 188
C 325
D 465

Answer: Option [B]
India won 188 medals at Special Olympics World Games.
7 Which of these US states is the first to ban most plastics at restaurants?
A Texas
B Hawaii
C California
D Florida

Answer: Option [B]
Hawaii would be the first state in the US to ban most plastics at restaurants under legislation that aims to cut down on waste that pollutes the ocean. In the US, 500 million plastic straws are used and thrown out every day. 95 percent of plastic packaging worldwide is thrown out after being used once.
8 Who topped the Forbes’ List of ‘World’s Richest Sports Team Owners 2019’?
A Preity Zinta
B Mukesh Ambani
C Grandhi Mallikarjuna Rao
D Juhi Chawla

Answer: Option [B]
The chairman and managing director of Reliance Industries Limited (RIL), Mukesh Ambani topped Forbes' list of The World's Richest Sports Team Owners 2019, with a net worth of around $50 billion.
9 Which of these states got a nod to rename one of its villages?
A Arunachal Pradesh
B Mizoram
C Assam
D Nagaland

Answer: Option [D]
The Centre gave its consent for changing the name of Mangkhi village in Tuensang district of Nagaland to Mungankhun village. The central government has given its 'no-objection' to rename 22 villages, towns and railway stations across the country since December 2017. Some of the cleared proposals are Arikkod as Areekode in Malappura, Kerala and Laxman Garh as Adawala in Rajasamand, Rajasthan.
10 Which company Launched Project Sangam To Boost Indias Swachh Bharat Mission?
A Apple
B Dell
C Microsoft
D Samsung

Answer: Option [C]
Microsoft Launched Project Sangam To Boost Indias Swachh Bharat Mission.
Advertisement

Daily Current Affairs Quiz - 31st March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 29th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 28th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 27th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 26th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 25th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 24th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 23rd March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 22nd March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 21st March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 20th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 19th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 18th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 17th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 16th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 15th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 14th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 13th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 12th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 11th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 10th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 9th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 8th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 7th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 6th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 4th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 3rd March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 2nd March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 1st March 2019

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group