Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 7 March 2019

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Which state launched a scheme Mukhya Mantri Karigar Sahayata on 6 March 2019?
A Haryana
B Punjab
C Gujarat
D Odisha

Answer: Option [D]
As a token of appreciation towards the craftsmen, the Odisha government launched a scheme Mukhya Mantri Karigar Sahayata on 6 March 2019. The scheme will provide them with monthly assistance. Craftsmen with over 10 years of experience and annual income below Rs 1 lakh would be eligible to get an assistance of Rs 800 a month. Those above 80 years would get Rs 1,000 monthly allowance.
2 Which city has been declared as India's cleanest city for third straight year in the central government’s cleanliness survey Swachh Survekshan 2019?
A Mysore
B Bhopal
C Ahmedabad
D Indore

Answer: Option [D]
Indore was adjudged India's cleanest city for the third straight year in the central government's Swachh Survekshan 2019 awards. The second and third positions were grabbed by Ambikapur in Chhattisgarh and Mysuru in Karnataka, respectively.
Advertisement
3 Who was appointed Director of Bhabha Atomic Research Centre (BARC) on 6 March 2019?
A Avinash Kumar Agarwal
B Ajit Kumar Mohanty
C Rajnish Kumar
D Sanjeeb Sahoo

Answer: Option [B]
Scientist Ajit Kumar Mohanty was appointed Director of Bhabha Atomic Research Centre (BARC) on 6 March 2019. He has been appointed for a period of 3 years and is at present Director, Physics Group in BARC and Director, Saha Institute of Nuclear Physics. The BARC is India's premier nuclear research facility based in Mumbai.
4 Who has overtaken Warren Buffett as the world's third-richest person, on the Bloomberg Billionaires Index?
A Mark Zuckerberg
B Bernard Arnault
C Larry Page
D Carlos Slim

Answer: Option [B]
On the Bloomberg Billionaires Index, French luxury goods tycoon Bernard Arnault has overtaken Berkshire Hathaway Chairman Warren Buffett as the world's third-richest person.
5 CERN Research Board approved ________ to look for light and weakly interacting particles at the LHC
A CHASER
B FASER
C PASER
D LASER

Answer: Option [B]
CERN Research Board approved a new experiment designed to look for light and weakly interacting particles at the LHC. FASER (Forward Search Experiment), will complement CERN’s ongoing physics programme, extending its discovery potential to several new particles. It will search for a suite of hypothesised particles including dark photons.
6 Which company has recently set up its first solar-based electric vehicle (EV) charger on the Delhi-Chandigarh Highway?
A National Hydroelectric Power Corporation (NHPC)
B Bharat Heavy Electricals Ltd (BHEL)
C Larsen & Toubro Limited
D Bharat Electricals Ltd (BEL)

Answer: Option [B]
Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL) has set up its first solar-based electric vehicle (EV) charger on the Delhi-Chandigarh Highway.
7 When will the Janaushadhi Diwas be celebrated across the country in 2019?
A 7 March
B 8 March
C 9 March
D 10 March

Answer: Option [A]
Janaushadhi Diwas is being celebrated across the country on 7th March 2019. PM Narendra Modi addressed 5000 Janaushadhi stores across the country through video-conferencing on the occasion. More than 5050 Pradhan Mantri Bhartiya Janaushadhi Pariyojana Kendras, PMBJP, are functional in 652 districts.
8 Who has been nominated as the Director-General of Food and Agricultural Organisation (FAO)?
A V.K.Paul
B Bibek Debroy
C Ramesh Chandra
D Binay Ranjan Sen

Answer: Option [C]
India has nominated Ramesh Chandra, a member of Niti Ayog, to head Food and Agricultural Organisation (FAO).
9 What is the name of the Automatic Fare Collection Gating System which was presented by Bharat Electronics Ltd. in 2019?
A SEVA
B SWAGAT
C SANGRAH
D SAMPAN

Answer: Option [B]
Bharat Electronics Limited (BEL), presented SWAGAT – the Automatic Fare Collection Gating System. Modi launched the system as part of the inaugural of Phase-I of the Ahmedabad Metro. SWAGAT is an initiative by the Ministry of Housing and Urban Affairs in collaboration with BEL and Centre for Development of Advanced Computing with the support of DMRC, NPCI, and SBI.
10 Which Country was reffered as a Key Hub for Illicit Drug Trade by United Nations Office of Drugs and Crime (UNODC)
A Indonesia
B Japan
C USA
D India

Answer: Option [D]
United Nations Office of Drugs and Crime (UNODC) has referred to India as a Key Hub for Illicit Drug Trade.
Advertisement

Daily Current Affairs Quiz - 31st March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 29th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 28th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 27th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 26th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 25th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 24th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 23rd March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 22nd March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 21st March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 20th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 19th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 18th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 17th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 16th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 15th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 14th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 13th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 12th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 11th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 10th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 9th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 8th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 7th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 6th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 4th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 3rd March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 2nd March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 1st March 2019

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group