Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 31 March 2019

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 The US has agreed to sell its 2 advanced missile defence systems to ________ at a cost of $190 million.
A Australia
B Israel
C India
D China

Answer: Option [C]
The US has agreed to sell its 2 advanced missile defence systems to India at a cost of $190 million for 2 Boeing-777 Head-of-State aircraft. This decision will enhance the security of the planes flying the President and Prime Minister. The sale will also support the national security and foreign policy of the US. It will also strengthen the US-Indian strategic relationship.
2 2019 Asia LPG Summit Held In ----------
A New Delhi
B Pune
C Mumbai
D Hyderabad

Answer: Option [A]
2019 Asia LPG Summit Held In New Delhi.
Advertisement
3 Recently, a session was held on the Indo-Africa Strategic Economic Co-operation was held in New Delhi. The session was organised by which ministry?
A Ministry of Defence
B Ministry of Commerce and Industry
C Ministry of External Affairs
D Ministry of Home Affairs

Answer: Option [B]
An interactive session on the Indo-Africa Strategic Economic Co-operation was held in New Delhi on 6th Feb 2019. It was organised by the Ministry of Commerce and Industry. The bilateral trade between Africa and India has increased from $7 billion in 2001 to $78 billion in 2014 and then $60 billion in 2017. Suresh Prabhu is the Union Minister of Commerce & Industry and Civil Aviation.
4 Parmanu Tech 2019-Nuclear Energy Conference in ----------?
A Hyderabad
B Chennai
C New Delhi
D Mumbai

Answer: Option [C]
Parmanu Tech 2019-Nuclear Energy Conference in New Delhi.
5 With which of the following did GAIL India Ltd sign MoU for cooperation in the development of solar power projects?
A TATA
B SAIL
C BHEL
D ONGC

Answer: Option [C]
State-owned gas utility GAIL India Ltd has signed MoU with Bharat Heavy Electricals Ltd (BHEL) for cooperation in the development of solar power projects. .
6 Which State government launched Zero Fatality Corridor program?
A Gujarat
B Tamil Nadu
C Arunachal Pradesh
D Delhi

Answer: Option [D]
Zero Fatality Corridor program is organised by Delhi Government.
7 Pradhan Mantri Ujjawala Yojana (PMUY) anthem was launched during the 'Ujjwala Utsav' in New Delhi on 7 February 2019. Who is the composer of the PMUY anthem?
A Kailash Kher
B AR Rahman
C Gulzar
D Pritam

Answer: Option [A]
Ujjwala Utsav was observed by the Oil industry in New Delhi on 7th Feb 2019. It was observed to celebrate the stellar role played by all stakeholders in making PMUY scheme a success. PMUY anthem – 'Ujjwala Bharat Ujjwala' composed by Kailash Kher was also launched on the occasion. The Pradhan Mantri Ujjwala Yojana aims to provide free cooking gas connections 12/16 to 80 million families by 2020.
8 Which of the following has social media has banned white nationalism and white separatism on its platforms?
A Instagram
B Twitter
C Whatsapp
D Facebook

Answer: Option [D]
Facebook has banned white nationalism and white separatism on its platforms.
9 Who among the following has become the first female president of Slovakia?
A Veronika Remišová
B Martina Lubyová
C Zuzana Caputová
D Denisa Saková

Answer: Option [C]
Zuzana Caputová has become the first female president of Slovakia. A 45-year-old lawyer and anti-corruption campaigner won 58.4% of the votes in Saturday’s poll and will take office in June. She campaigned on the platform of ‘humanism, solidarity, and truth’. She was a civil activist best known for blocking a planned landfill site in her home town in and played a role in protests after the murder of journalist Ján Kuciak.
10 Who is the head of the International Federation of the Red Cross and Red Crescent?
A Charlotte Lindsey
B Francesco Rocca
C Dominik Stillhart
D Yves Daccord

Answer: Option [B]
Francesco Rocca is the head of the International Federation of the Red Cross and Red Crescent.
Advertisement

Daily Current Affairs Quiz - 31st March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 29th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 28th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 27th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 26th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 25th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 24th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 23rd March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 22nd March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 21st March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 20th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 19th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 18th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 17th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 16th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 15th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 14th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 13th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 12th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 11th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 10th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 9th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 8th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 7th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 6th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 4th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 3rd March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 2nd March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 1st March 2019

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries

Please Join Our Discussion Group