Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 20 March 2019

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 What is the rank of Lakshya Sen in Men’s singles players in the latest World Badminton Rankings released in March 2019?
A 50
B 75
C 94
D 100

Answer: Option [C]
Lakshya Sen and Riya Mookerjee broke into the top-100 among Men’s and Women’s singles players in the latest World Badminton Rankings. Lakshya Sen is placed 76th while Riya Mookerjee is placed at 94th. In the women's singles rankings, P V Sindhu and Saina Nehwal are at 6th and 9th position respectively. Kidambi Srikanth is the best placed Indian in the men's rankings at 7th.
2 Who became 1st woman to win prestigious Abel Prize?
A Fabíola Loterio
B Irina Linke
C Karen Uhlenbeck
D Eugenie Hunsicker

Answer: Option [A]
Mathematician Karen Uhlenbeck (76-year-old) has become the first woman to win the Abel prize, sometimes called the Nobel prize of mathematics, for the impact of her work on "analysis, geometry and mathematical physics".
Advertisement
3 Which of the following has signed a five-year agreement with the organisers of the T10 Cricket League?
A Riyadh
B Abu Dhabi
C Bangkok
D Muscat

Answer: Option [B]
Abu Dhabi Cricket, in partnership with Abu Dhabi Sports Council and the Department of Culture and Tourism-Abu Dhabi, has signed a five-year agreement with the organisers of the T10 Cricket League. The shortest form of the game will now be played exclusively at Zayed Cricket Stadium. The first match of the T10 League 2019 will be held on October 23.
4 Who won the gold medal in Judo at Special Olympics World Games in March 2019?
A Akram Shah
B Navjot Chana
C Sonu Kumar
D Avtar Singh

Answer: Option [C]
In Judo, Sonu Kumar from Rohtak, Haryana won the gold medal by winning all three bouts. Muskan bagged a silver each in squat and bench press. She also won a gold in deadlifting. India has sent a 378-strong contingent that is participating in the 15th edition of the Games. The closing ceremony of Special Olympics World Games is scheduled for March 21.
5 Which Country's army is to create a new Specialised Infantry Battalion by recruiting more than 800 Nepalese Gurkha serviceperson?
A People's Liberation Army
B British Army
C Indian Army
D US Army

Answer: Option [B]
The British Army has announced that it would create a new Specialised Infantry Battalion by recruiting more than 800 Nepalese Gurkha servicepersons.
6 Where did Ministry of Steel organise a two-day Vigilance Conclave in March 2019?
A Hyderabad
B Pune
C New Delhi
D Ranchi

Answer: Option [C]
Ministry of Steel organised a two-day Vigilance Conclave in New Delhi which concluded on 19th March 2019.
7 Who has been awarded Shaurya Chakra 2019 for saving his father from three armed terrorists in 2017, when he was 14 years old?
A Irfan Ramzan Sheikh
B Netravati Chavan
C Netravati Chavan
D Pankaj Semwal

Answer: Option [A]
Jammu and Kashmir's Irfan Ramzan Sheikh, who fought off three armed terrorists in 2017, when he was 14 years old, was awarded Shaurya Chakra by President Ram Nath Kovind. Sheikh fought off the terrorists who wanted to kill his father and didn't let them enter his house.
8 When is the International Day of Happiness celebrated?
A 18 March
B 19 March
C 20 March
D 21 March

Answer: Option [C]
International Day of Happiness is celebrated every year on March 20. The theme for IDH 2019 is ‘Happier Together’.
9 President Nursultan Nazarbayev has announced his resignation in March 2019. He was the president of which country?
A Turkmenistan
B Kazakhstan
C Afghanistan
D Kyrgyzstan

Answer: Option [B]
Kazakhstan President Nursultan Nazarbayev announced his resignation after nearly 30 years in power. He had ruled the country since it emerged from the collapse of the Soviet Union in the early 1990s.
10 India's Asian champion Gopi Thonakal was qualified for World Athletics Championships 2019. He is associated with which event in athletics?
A Javelin
B High jump
C Marathon
D Shot put

Answer: Option [C]
Gopi Thonakal is an Indian athlete who has qualified to represent India at World Athletics Championships 2019 in the marathon event. He is also in the Indian Army.
Advertisement

Daily Current Affairs Quiz - 31st March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 29th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 28th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 27th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 26th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 25th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 24th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 23rd March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 22nd March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 21st March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 20th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 19th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 18th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 17th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 16th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 15th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 14th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 13th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 12th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 11th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 10th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 9th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 8th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 7th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 6th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 4th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 3rd March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 2nd March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 1st March 2019

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group