Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 9 March 2019

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 What is the name of the GIS-based mapping application launched in 2019?
A e-Prithvi
B e-Dharti
C e-Gagan
D e-Bhoomi

Answer: Option [B]
e-Dharti app, a new online system where all the 3 main modules- Conversion, Substitution, and Mutation have been made online, was launched recently. The public can now submit their applications online by visiting L&DO website. e-Dharti Geo Portal, another important application on which L&DO has started working, is GIS-based mapping of approx 65000 properties.
2 Which state government recently unveiled Yuvashree Arpan Scheme?
A West Bengal
B Assam
C Uttar Pradesh
D Bihar

Answer: Option [A]
West Bengal Chief minister unveiled Yuvashree Arpan Scheme. Under Yuvashree Arpan, 50,000 youths will receive financial assistance of Rs 1 lakh each for setting up an enterprise.
Advertisement
3 What is the title of the book released by Suresh Prabhu on 7 March 2019 that throws light on achievements made in the civil aviation sector during 2018?
A Touching the Sky with Glory
B Flying High
C Wonder Wings
D Cruising New Heights- Flying For All

Answer: Option [D]
Minister for Civil Aviation, Suresh Prabhu released a Coffee Table Book- Cruising New Heights- Flying For All on 7 March 2019. The Publication throws light on the outstanding achievements made in the civil aviation sector during 2018. It brings out various innovative policy initiatives like drone ecosystem roadmap, green aviation policy, Rupee Raftar for financing and leasing of aircrafts.
4 Which state recently launched Jal Amrutha scheme to conserve water?
A Kerala
B Rajasthan
C Karnataka
D Gujarat

Answer: Option [C]
Karnataka Government has launched Jala Amrutha, a community-driven movement (scheme) for water conservation in the state. It will be major water conservation scheme that will focus on drought-proofing measures, including protection and rejuvenation of water bodies.
5 For which of the following temples did PM Narendra Modi lay the foundation stone of corridor and beautification on 8 March 2019?
A Kashi Vishwanath Temple
B Kamakhya Temple
C Mahakaleshwar Jyotirlinga
D Kanchi Kailasanathar Temple

Answer: Option [A]
PM Narendra Modi laid the foundation stone of corridor and beautification at Kashi Vishwanath Temple at Varanasi on 8 March 2019. This temple corridor will be a role model for all temples and their safety and security. All rules, standards and ethical values mentioned in our Shastras have been kept in mind while preparing the model of this corridor.
6 Who has been named as youngest self made billionaire of all time by Forbes magazine?
A Kylie Jenner (cosmetics)
B Huda Kattan (cosmetics)
C Taylor Swift (music)
D Beyoncé Knowles (music)

Answer: Option [A]
Jenner, 21, made it onto the annual Forbes list of billionaires after debuting her Kylie Cosmetics online in 2015 with $29 lip kits containing matching lipstick and lip liner.
7 Who has been appointed as the ambassador of India to Saudi Arabia on 7 March 2019?
A Ishrat Aziz
B Ahmad Javed
C Hamid Ansari
D Ausaf Sayeed

Answer: Option [D]
Dr. Ausaf Sayeed has been appointed as the next ambassador of India to Saudi Arabia. He is currently the High Commissioner of India to the Republic of Seychelles. He will succeed Ahmad Javed, who had been serving as envoy to Saudi Arabia since December 2015.
8 Tamil Nadu's 16-year-old, Iniyan Panneerselvam, became India's _______ chess Grandmaster.
A 60th
B 61st
C 62nd
D 63rd

Answer: Option [B]
Iniyan Panneerselvam defeated Ukraine's 37-year-old Grandmaster Sergey Fedorchuk in Noisiel Open chess tournament in France to become India's 61st Grandmaster.
9 Madhya Pradesh CM Kamal Nath has decided to include which ancient tribal language in the primary education curriculum of the state's tribal-dominated districts in March 2019?
A Murmi
B Gondi
C Bodo
D Mikir

Answer: Option [B]
Ancient tribal language Gondi will be taught in tribal districts of Madhya Pradesh. MP CM Kamal Nath has decided to include Gondi in the primary education curriculum of the state's tribal-dominated districts. The rapid decline in the number of people who speak the language is a matter of concern and needs to be saved from becoming a past.
10 Who was appointed by the United Nations Development Programme as its Goodwill Ambassador on 7 March 2019?
A Priyanka Chopra Jonas
B Kamala Harris
C Padma Lakshmi
D Indra Nooyi

Answer: Option [C]
Indian-American television personality and food expert Padma Lakshmi was appointed by the United Nations Development Programme (UNDP) as its Goodwill Ambassador. She was appointed on 7 March 2019. She will mobilise support for the Sustainable Development Goals with a focus on fighting inequality, discrimination and empowering the disenfranchised.
Advertisement

Daily Current Affairs Quiz - 31st March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 29th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 28th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 27th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 26th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 25th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 24th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 23rd March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 22nd March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 21st March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 20th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 19th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 18th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 17th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 16th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 15th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 14th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 13th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 12th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 11th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 10th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 9th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 8th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 7th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 6th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 4th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 3rd March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 2nd March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 1st March 2019

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group