Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 10 March 2019

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Which state launched 'Atal Aahar Yojna' for construction workers in the state on 7 March 2019?
A Maharashtra
B Gujarat
C Kerala
D Karnataka

Answer: Option [A]
The Maharashtra government launched 'Atal Aahar Yojna' for construction workers in the state on 7 March 2019. Under the yojana, construction workers will be provided nutritious and hygienic food at their workplace for just Rs 5. The Yojana will be implemented in some areas of the state on a pilot basis and later its scope will be expanded.
2 Which of the following country will participate in 2022 Asian Games for the first time?
A Jordan
B Israel
C Australia
D Bahrain

Answer: Option [C]
Oceania nations, including sporting powerhouse Australia, have been invited to compete in Olympic team events such as football and basketball at the 2022 Asian Games for the first time.
Advertisement
3 Who won the Pritzker Architecture Prize 2019?
A Arata Isozaki
B Ramon Vilalta
C Rafael Aranda
D B.V. Doshi

Answer: Option [B]
Arata Isozaki, a prominent Japanese architect renowned for his versatility and transnational approach to design, has won his field's highest accolade, the Pritzker Architecture Prize.
4 Which state launched the 'Mukhyamantri Anchal Amrit Yojana' on 7 March 2019?
A Uttarakhand
B Haryana
C Gujarat
D Punjab

Answer: Option [A]
Uttarakhand Chief Minister Trivendra Singh Rawat launched the 'Mukhyamantri Anchal Amrit Yojana' in Dehradun on 7 March 2019. Under the scheme, 2.5 lakh children at 20,000 Anganwadi kendras in the state will be given 100 ml milk twice a week for free. Flavoured, sweet, skimmed milk powder will be made available to the 20,000 Anganwadi kendras across the state under the Amrit Yojana.
5 Who set the new world indoor mile record with a time of 3min 47.01sec?
A Kenenisa Bekele
B Haile Gebrselassie
C Bruce Lehane
D Yomif Kejelcha

Answer: Option [C]
Ethiopia's Yomif Kejelcha smashed the world indoor mile record with a time of 3min 47.01sec at the Bruce Lehane Invitational in Boston. The 21-year-old broke a record of mark of 3:48.45 set by Morocco's Hicham El Gerrouj on February 12, 1997.
6 Which state launched the 'Yuvashree Arpan' scheme on 6 March 2019?
A Jharkhand
B West Bengal
C Chhattisgarh
D Bihar

Answer: Option [B]
'Yuvashree Arpan' scheme was launched in West Bengal on 6 March 2019. Under the scheme, 50000 youth in the state will receive financial assistance of Rs 1 Lakh for setting up an enterprise. The MSME department of the state government will be funding the scheme.
7 Which of the following country supported India's permanent seat in United Nations Security Council (UNSC)?
A Pakistan
B France
C UK
D Russia

Answer: Option [B]
France, which assumed the March Presidency of the United Nations Security Council (UNSC), has reiterated its support for India as the permanent member of the powerful UN organ.
8 Which of the following signed a loan agreement of $328-million with the government of India and government of Andhra Pradesh for AP Health Systems Strengthening Project (APHSSP) on 6 March 2019?
A Asian Development Bank
B World Bank
C International Monetary Fund
D New Development Bank

Answer: Option [B]
The government of India, government of Andhra Pradesh and the World Bank signed a loan agreement of $328-million for AP Health Systems Strengthening Project (APHSSP) on 6 March 2019. The aim of the project is to improve the quality and responsiveness of public health services in the state. The loan has a six-year grace period and a maturity of 29 years and 6 months.
9 Who resigns as Mizoram Governor ?
A Naresh Karthick
B Rajesh Shrama
C Suresh Krishnan
D Kummanam Rajasekharan

Answer: Option [D]
Kummanam Rajasekharan Resigns as Mizoram Governor
10 Who set the new world indoor mile record with a time of 3min 47.01sec?
A Kenenisa Bekele
B Bruce Lehane
C Haile Gebrselassie
D Yomif Kejelcha

Answer: Option [D]
Ethiopia's Yomif Kejelcha smashed the world indoor mile record with a time of 3min 47.01sec at the Bruce Lehane Invitational in Boston.
Advertisement

Daily Current Affairs Quiz - 31st March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 29th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 28th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 27th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 26th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 25th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 24th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 23rd March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 22nd March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 21st March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 20th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 19th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 18th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 17th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 16th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 15th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 14th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 13th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 12th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 11th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 10th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 9th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 8th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 7th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 6th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 4th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 3rd March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 2nd March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 1st March 2019

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group