Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 25 March 2019

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Which bank reported a fraud to RBI amounting to Rs 13.26 crore in the fund-based working capital facility extended to SRS Finance?
A Bank of India
B State Bank of India
C Canara Bank
D Karnataka Bank

Answer: Option [D]
Karnataka Bank reported a fraud to RBI amounting to Rs 13.26 crore in the fundbased working capital facility extended to SRS Finance. The fraud was on account of diversion of funds. SRS Finance is a non-banking financial corporation (NBFC) with focus on corporate finance and investments, and the consumer finance business.
2 Navin Chawlas new book titled Every Vote Counts was launched by ----------
A Shri Arun Jaitley
B Shri Hamid Ansari
C Shri Dinesh gupta
D Shri Narendra Modi

Answer: Option [B]
Navin Chawlas new book titled Every Vote Counts was launched by Shri Hamid Ansari
Advertisement
3 With which of the following countries revisions in the DTAAs will come into effect from April 1, 2019?
A Singapore
B Mauritius
C Malaysia
D Both 1 and 2

Answer: Option [D]
Changes in the Sebi listing and prevention of insider-trading regulations, revisions in the double-taxation avoidance agreements with Mauritius and Singapore are set to come into effect from April 1. The changes in DTAAs give India the right to tax capital gains arising on Indian equity shares sold by a Singapore or Mauritian resident. India amended DTAAs with Singapore and Mauritius in 2016.
4 Who topped the 100 Most Influential People in Climate Policy list?
A Jyoti Kirit Parikh
B Anthony Nyong
C Vandana Shiva
D Alexandria Ocasio-Cortez

Answer: Option [D]
The 100 Most Influential People in Climate Policy list has been topped by Alexandria Ocasio-Cortez (Congresswoman, US Congress).
5 Which of the following signed an MoU with the Philippines-based International Rice Research Institute (IRRI) in March 2019 to take collaborative research projects on rice in the State?
A Professor Jayashakar Telangana State Agricultural University
B Dr. B. R. Ambedkar Open University
C Sri Konda Laxman Telangana State Horticultural University
D Acharya N.G. Ranga Agricultural University

Answer: Option [A]
Professor Jayashakar Telangana State Agricultural University (PJTSAU) and the Philippines-based International Rice Research Institute (IRRI) signed an MoU on 23 March 2019. The MoU was signed to take collaborative research projects on rice in the State. IRRI and PJTSAU would prepare the action plan for rice varieties in view of the large-scale irrigation projects in the State.
6 When is Marty's day or Shaheed Divas observed in India?
A March 23
B March 24
C March 25
D March 26

Answer: Option [A]
On March 23rd, India observed Shaheed Divas or Martyr's Day as a tribute to the Bhagat Singh, Sukhdev, and Rajguru on their death anniversary.
7 When is the World Tuberculosis Day celebrated?
A March 23
B March 24
C March 25
D March 26

Answer: Option [B]
World Tuberculosis Day is observed on 24 March each year. World TB Day is marked by the World Health Organization (WHO).
8 What is the theme for the World Tuberculosis Day 2019?
A Light up the World for TB
B Unite to End TB
C It’s time
D Leave no one behind

Answer: Option [C]
World Tuberculosis Day is observed on 24 March each year. The theme of World TB Day 2019 is ‘It’s time’.
9 Who won the Best Director at Filmfare Awards 2019?
A Meghna Gulzar
B Jaideep Ahlawat
C Harinder Sikka
D Sanjay Leela Bhansali

Answer: Option [A]
Meghna Gulzar won the Best Director at Filmfare Awards for her film Raazi, starring Alia Bhatt and Vicky Kaushal. Shreya Ghoshal and Arijit Singh won Best Playback Singers for Padmaavat and Raazi respectively.
10 Which of the following Country held the first election after 5 years of Military rule?
A Myanmar
B Cuba
C Thailand
D Nigeria

Answer: Option [C]
Thailand held its first general election after five years of military rule. The military ousted an elected government in a coup in 2014.
Advertisement

Daily Current Affairs Quiz - 31st March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 29th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 28th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 27th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 26th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 25th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 24th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 23rd March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 22nd March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 21st March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 20th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 19th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 18th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 17th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 16th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 15th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 14th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 13th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 12th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 11th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 10th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 9th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 8th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 7th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 6th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 4th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 3rd March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 2nd March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 1st March 2019

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries

Please Join Our Discussion Group