Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 2 March 2019

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 When is the Zero Discrimination Day observed every year?
A 1 March
B 2 March
C 3 March
D 4 March

Answer: Option [A]
When is the Zero Discrimination Day observed every year?
2 Who is the Indian pilot captured by Pakistan Army, after Pulwama attack?
A Rajesh Kumar
B Rajesh Kumar
C Abhinandan Varthaman
D Raghunath Nambiar

Answer: Option [C]
Indian Air Force (IAF) pilot Wing Commander Abhinandan Varthaman was captured by Pakistani military on 27 February after his MiG-21 jet was shot down in PoK (Pakistan occupied Kashmir).
Advertisement
3 Where did Shripad Yesso Naik lay the foundation stone of National Institute of Unani Medicine on March 1, 2019?
A Gurugram
B Noida
C New Delhi
D Ghaziabad

Answer: Option [D]
AYUSH Minister Shripad Yesso Naik laid the foundation stone of National Institute of Unani Medicine, NIUM at Ghaziabad on March 1, 2019. Once established, the 200-bedded hospital will be one of the largest institutes of Unani Medicine in North India. The institute is an extension of the existing NIUM at Bengaluru and will be developed on a 10-acre area, costing about 300 crore rupees.
4 Who among the following has agreed to step down as chairman of the Jet Airways board on 28 February 2019?
A Shashank Agrawal
B Naresh Goyal
C Harsh Trivedi
D Anthony Davis

Answer: Option [B]
Jet Airways' founder Naresh Goyal has agreed to step down as chairman of the airline's board. Mr. Goyal, who founded the full-service carrier 25 years ago, has also agreed to reduce his 51% stake. He would continue to be a part of the company in some capacity even after stepping down as chairman.
5 Who became Member of the 15th Finance Commission?
A Vijay Kumar
B Krishna Kumar
C Suresh Kumar
D Ajay Narayan Jha

Answer: Option [D]
Ajay Narayan Jha became Member of the 15th Finance Commission.
6 Who will head the task force constituted by the RBI to examine issues related to offshore rupee markets?
A Viral Acharya
B Shyamala Gopinath
C Anand Sinha
D Usha Thorat

Answer: Option [D]
The RBI announced a task force to examine issues related to offshore rupee markets and recommend policy measures to ensure the stability of the external value of the domestic currency. It will be headed by its former deputy Governor Usha Thorat. The eight-member task force will assess the causes behind the development of the offshore rupee market.
7 Who won gold at Makran Cup in Boxing held at Chabahar, Iran?
A Vignesh Kumar
B Suresh yadav
C Dinesh Karthik
D Deepak Singh

Answer: Option [D]
Deepak Singh won gold at Makran Cup in Boxing held at Chabahar, Iran.
8 Which of the following country vetoed a US resolution at the United Nations Security Council (UNSC) on addressing the crisis in Venezuela?
A USA
B Germany
C Russia
D France

Answer: Option [C]
Russia and China vetoed a US resolution at the United Nations Security Council (UNSC) on addressing the crisis in Venezuela.
9 Which bank ranks highest in implementation of Reforms Agenda?
A Bank of India
B Yes Bank
C Canara Bank
D Punjab National Bank

Answer: Option [D]
Punjab National Bank ranks highest in implementation of Reforms Agenda.
10 Union Cabinet recently approved setting up of 22nd AIIMS at _________.
A Bettiah, Bihar
B Manethi, Haryana
C Jorhat, Assam
D Berhampur, Odisha

Answer: Option [B]
The Union Cabinet approved the setting up of All India Institute of Medical Sciences (AIIMS) at Haryana's Manethi. The new AIIMS will be set up at a cost of ?1,299 crore and will add 100 Undergraduate (MBBS) seats and 60 B.Sc (Nursing) seats.
Advertisement

Daily Current Affairs Quiz - 31st March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 29th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 28th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 27th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 26th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 25th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 24th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 23rd March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 22nd March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 21st March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 20th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 19th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 18th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 17th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 16th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 15th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 14th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 13th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 12th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 11th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 10th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 9th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 8th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 7th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 6th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 4th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 3rd March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 2nd March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 1st March 2019

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group