Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 4 March 2019

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 When is the World Wildlife Day observed every year?
A 1 March
B 2 March
C 3 March
D 4 March

Answer: Option [C]
The World Wildlife Day is observed every year on 3 March. The theme for 2019 is 'Life below water: for people and planet'. The aim of the day is to celebrate and raise awareness of the world's wild fauna and flora. On this day, the Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES) was adopted.
2 Which of the following has signed a loan agreement of US$455 million with the Government of India to finance the Andhra Pradesh Rural Roads Project?
A Kotak Mahindra
B Asian Infrastructure Investment Bank
C J. P. Morgan India Private Ltd
D Barclays Capital

Answer: Option [B]
The Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) and the government of India signed a loan agreement of US$455 million to finance the Andhra Pradesh Rural Roads Project.
Advertisement
3 Which of the following signed a Statement of Intent with NITI Aayog’s Atal Innovation Mission on 27 February 2019?
A Adobe
B Intel
C Microsoft
D Infosys

Answer: Option [A]
NITI Aayog’s Atal Innovation Mission (AIM) and Adobe signed a Statement of Intent (SOI) on 27 February 2019. Adobe will adopt 100 schools under Atal Tinkering Labs (ATL) initiative. Adobe will implement its Digital Disha Program in ATLs , under which free licenses of Adobe Spark premium shall be offered to ATLs.
4 Who was conferred with the prestigious 'Missile Systems Award 2019' for his leadership role in the Indian missile programmes?
A Chitra Rajgopal
B Sudhir Mishra
C Samir Vankatpati Kamat
D G Satheesh Reddy

Answer: Option [D]
DRDO Chief G Satheesh Reddy was conferred with the prestigious 'Missile Systems Award 2019' for his leadership role in the Indian missile programmes. The award was conferred by American Institute of Aeronautics and Astronautics. The award recognises excellence in developing or implementing missile systems technology, and for inspired leadership of missile systems programs.
5 Where was National workshop on Preparedness, Mitigation and Management of Heat Wave conducted on 27 and 28 February 2019?
A Rajasthan
B Maharashtra
C Delhi
D Madhya Pradesh

Answer: Option [B]
A National workshop on Preparedness, Mitigation and Management of Heat Wave was conducted in Nagpur on 27 and 28 February 2019. It was conducted by National Disaster Management Authority (NDMA) and the Government of Maharashtra. The workshop aims to sensitise States on the need of preparing and implementing specific Heat Action Plans in line with NDMA’s national guidelines on Heat Wave.
6 Which bank appointed LIC's Chairman and Managing Director Hemant Bhargava as its Non-Executive and Non-Whole time Chairman for 3 years on 26 February 2019?
A HDFC
B PNB
C ICICI
D IDBI

Answer: Option [D]
IDBI Bank appointed LIC's Chairman and Managing Director Hemant Bhargava as its Non-Executive and Non-Whole time Chairman for three years on 26 February 2019.
7 Who won the presidential elections of Senegal on 28 February 2019?
A Léopold Sédar Senghor
B Abdoulaye Wade
C Macky Sall
D Abdou Diouf

Answer: Option [C]
On 28 February 2019, Senegal's President Macky Sall won a second term of five years. He got 58% of the vote in the poll in which he faced four candidates from other parties. He was first elected as President of Senegal in 2012. Senegal is a African country and its capital is Dakar and currency is West African CFA Franc.
8 Who won the Dubai Tennis Open on 2 March 2019?
A Andy Murray
B Novak Djokovic
C Rafael Nadal
D Roger Federer

Answer: Option [D]
Roger Federer won the Dubai Tennis Open for the 8th time on 2 March 2019. He defeated Greece's Stefanos Tsitsipas in the final match. With this win, he claimed the 100th title of his remarkable career. He become the second male player to win 100 singles titles after American Jimmy Connors, who won 109 titles.
9 Where did PM Narendra Modi inaugurate a Kalashnikov rifles manufacturing facility on 3 March 2019?
A Amethi
B Secunderabad
C Chennai
D Pune

Answer: Option [A]
Prime Minister Narendra Modi inaugurated a Kalashnikov rifles manufacturing facility at Amethi in Uttar Pradesh on 3 March 2019. The facility has been set up by Indo-Russia Rifles Pvt Ltd. Indo-Russia Rifles Pvt Ltd is a joint venture between India's Ordnance factory and a Russian firm. The facility will produce the last series of Kalashnikov rifles in the Korwa Ordnance Factory.
10 Recently, who has been honoured with the ‘Freedom of the City Of London' award?
A Ganesh Prasad
B Rikhil Shah
C Sanjiv Chadha
D Rajnish Kumar

Answer: Option [C]
The State Bank of India’s UK Chief Mr Sanjiv Chadha has been honoured with the ‘Freedom of the City Of London’. The award was given by the city of London Corporation in recognition of his contribution to promoting bilateral relations. The previous Indian recipient of the honour is Jawaharlal Nehru, the first PM of India. Other recipients include author JK Rowling and actor Dame Judi Dench.
Advertisement

Daily Current Affairs Quiz - 31st March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 29th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 28th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 27th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 26th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 25th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 24th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 23rd March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 22nd March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 21st March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 20th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 19th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 18th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 17th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 16th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 15th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 14th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 13th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 12th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 11th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 10th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 9th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 8th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 7th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 6th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 4th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 3rd March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 2nd March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 1st March 2019

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group