Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 6 March 2019

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Who was moved from the position of Deputy Director-General of World Health Organization on 7 March 2019?
A Gro Harlem Brundtland
B Robert Mugabe
C Anders Nordström
D Soumya Swaminathan

Answer: Option [D]
Soumya Swaminathan was moved from the position of Deputy Director-General of WHO on 7 March 2019. She will now be the chief scientist heading the organization's new chief scientist division She was the first Indian to hold the position at WHO. Swaminathan, who joined WHO in October 2017, has been replaced by Zsuzsanna Jakab, currently regional director, WHO Europe.
2 Which state recently unveils state’s new 5-year industrial policy ?
A Uttar Pradesh
B Andhra Pradesh
C Kerala
D Maharashtra

Answer: Option [A]
Maharashtra unveils state’s new 5-year industrial policy.
Advertisement
3 The center is all set to launch a national portal ________ of publicly-funded research facilities and equipment in 2019
A E-STEM
B I-STEM
C T-STEM
D S-STEM

Answer: Option [B]
The center is all set to launch a national portal 'I-STEM' of publicly-funded research facilities and equipment. It will enable easy and timely access of resources to researchers working anywhere in the country. The web portal is developed by scientists from the Indian Institute of Science (IISc), Bengaluru and is expected to be officially launched soon.
4 Notun Disha Initiated By --------- Government
A Tamil Nadu
B Andhra Pradesh
C Uttar Pradesh
D Tripura

Answer: Option [D]
Notun Disha Initiated By Tripura Government.
5 Where will the ISRO experts receive training for the 'Gaganyaan' project from March 2019?
A England
B France
C USA
D Japan

Answer: Option [B]
ISRO experts will receive training for the 'Gaganyaan' project at Toulouse Space Centre, France from March 2019. The experts will also be trained at CADMOS, the center for development of microgravity applications and space operations, and MEDES Space Clinic in France. The space agencies of India and France signed an agreement to build a constellation of satellites for maritime surveillance.
6 Which was the world's most polluted capital city in 2018?
A Dhaka, Bangladesht
B Kabul, Afghanistan
C New Delhi, India
D Beijing, China

Answer: Option [C]
According to a study by IQ AirVisual and Greenpeace, New Delhi was the world's most polluted capital city in 2018. Delhi was followed by the Bangladeshi capital of Dhaka and Kabul, the capital of Afghanistan.
7 With which country has ISRO signed an agreement to set up a joint maritime surveillance system in India on 6 March 2019?
A Australia
B Japan
C USA
D France

Answer: Option [D]
ISRO and its French counterpart CNES signed an agreement on 6 March 2019 to set up a joint maritime surveillance system in the country in May. The 2 nations will explore putting up a constellation of low-Earth orbiting satellites that will track the movement of ships globally. The 2 agencies have put up 2 climate and ocean weather monitoring satellites Megha-Tropiques & SARAL-AltiKa.
8 Who was re-elected for an eighth term as President of the Olympic Council of Asia (OCA)?
A Charouck Arirachakran
B Sheikh Ahmad Al-Fahad Al-Sabah
C Sheikh Isa Bin Rashed Al Khalifa
D Seyed Arif Hasan

Answer: Option [B]
Sheikh Ahmad Al-Fahad Al-Sabah was officially re-elected for an eighth term as President of the Olympic Council of Asia (OCA).
9 Which Indian secured 13th position in Forbes ultra rich list?
A KM Birla
B Azim Premji
C Uday Kotak
D Mukesh Ambani

Answer: Option [D]
In the release of the latest Forbes list of the ultra wealthy, Mukesh Ambani, chairman of Reliance Industries, secured 13th place.
10 Which of the following company bagged the Green Era Award for Sustainability?
A TVS Motor Company
B Larsen & Toubro
C Hyundai Motor Company
D Infosys

Answer: Option [A]
TVS Motor Company won the International Sustainability award Green Era Award for Sustainability in Lisbon, Portugal.
Advertisement

Daily Current Affairs Quiz - 31st March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 29th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 28th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 27th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 26th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 25th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 24th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 23rd March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 22nd March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 21st March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 20th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 19th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 18th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 17th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 16th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 15th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 14th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 13th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 12th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 11th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 10th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 9th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 8th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 7th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 6th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 4th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 3rd March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 2nd March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 1st March 2019

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group