Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 16 March 2019

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Who was nominated to become the North Atlantic Treaty Organisation's (NATO) Chief in March 2019?
A Timothy Ray
B Stephen W. Wilson
C Tod Wolters
D David L. Goldfein

Answer: Option [C]
US Air Force General Tod Wolters was nominated to become the North Atlantic Treaty Organisation's (NATO) Chief. The North Atlantic Council has approved the nomination of General Tod Wolters. General Wolters is currently serving as Commander, United States Air Forces Europe, United States Air Forces Africa and Allied Air Command.
2 Which country will host the U-17 Women's World Cup in 2020?
A Mexico
B India
C New Zealand
D Spain

Answer: Option [B]
International Football Federation (FIFA) President Gianni Infantino announced that India will host the U-17 Women's World Cup in 2020. The tournament in India will be the seventh edition.
Advertisement
3 Which country will launch a seven-nation Indian Ocean military exercise in March 2019?
A Australia
B India
C Singapore
D Sri Lanka

Answer: Option [A]
Australia will launch a seven-nation Indian Ocean military exercise from 18 March 2019. The exercise will start in Sri Lanka. Some 1,000 Australian security personnel in four naval ships and a military aircraft will participate in the biggest joint exercise yet with their Sri Lankan counterparts.
4 Which of the following Institute has designed an app to detect Fake Currency?
A IIT-Kharagpur
B IIT-Gandhinagar
C IIT-Bhubaneswar
D IIT-Roorkee

Answer: Option [A]
The Students from IIT- Kharagpur has devised a code for a Smartphone application to address the problem of detecting fake Indian currency. Detecting Fake Currency Students of IIT- Kharagpur has developed an image processing application which can detect counterfeit currency.
5 Who has been awarded lifetime achievement award for his innovations at the National Grassroots Innovators 2019 at Grambharti in Gujarat?
A Dipak Vitthalrao Shinde
B K.V. Rakesh
C Ram Lal Chauhan
D Prakash Singh Raghuvanshi

Answer: Option [D]
President Ramnath Kovind on 15th March 2019, awarded National Grassroots Innovators at Grambharti near Gandhinagar in Gujarat. Prakash Singh Raghuvanshi from UP has been awarded lifetime achievement award for his innovations in new varieties of agriculture crops. The first prize in Veterinary, Herbal medication for coccidiosis was presented to Periyasami Ramasami of Salem, Tamil Nadu.
6 Who inaugurated festival of Innovation and Entrepreneurship in Gandhinagar?
A Shri Arun Jaitley
B Shri Suresh Prabhu
C Shri Ramesh Kumar
D President Ram Nath Kovind

Answer: Option [D]
President Ram Nath Kovind inaugurated festival of Innovation and Entrepreneurship in Gandhinagar.
7 Who was appointed as the Chief Operating Officer of Unilever in March 2019?
A Nitin Paranjpe
B Pankaj Sharma
C Hemant Bhargava
D Alok Tyagi

Answer: Option [A]
Nitin Paranjpe, a former Chief Executive Officer (CEO) of Hindustan Unilever Ltd (HUL), was appointed as the Chief Operating Officer (COO) of Unilever.
8 Who is appointed as mediator to resolve disputes of cricket administration by SC?
A Suresh Rajan
B Venkatesh Prabhu
C Nitish Kumar
D S. Narasimha

Answer: Option [D]
S. Narasimha is appointed as mediator to resolve disputes of cricket administration by SC.
9 Which of the following received the 'Best Domestic Water Purifier Award 2018-19' at the Water Digest Water Awards event held in March 2019?
A Kent RO Systems Pvt. Ltd.
B Blue Star Ltd.
C Livpure Pvt. Ltd.
D Hindustan Unilever Ltd.

Answer: Option [B]
Kent RO Systems Pvt. Ltd. received the Best Domestic Water Purifier Award 2018-19 for its RO+UV+UF technology at the Water Digest Water Awards event. Water Digest Water Awards is backed by the Ministry of Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation and UNESCO. The award honours the Organisations/NGOs/Corporate that has worked to ensure that the efficient use of water resources
10 What is the name of the cyclone that made the landfall at the port city of Biera in Mozambique in March 2019?
A Jokwe
B Funso
C Dineo
D Idai

Answer: Option [D]
Cyclone Idai, which is carrying heavy rains and winds of up to 177 km/h, made landfall at the port city of Beira on 14 March 2019. The cyclone has now moved west towards Zimbabwe. Beira is the fourth-largest city in Mozambique and its port sits on the mouth of the Pungwe River, that runs to Zimbabwe. Mozambique is the third most at-risk country in Africa when it comes to extreme weather.
Advertisement

Daily Current Affairs Quiz - 31st March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 29th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 28th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 27th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 26th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 25th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 24th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 23rd March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 22nd March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 21st March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 20th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 19th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 18th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 17th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 16th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 15th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 14th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 13th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 12th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 11th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 10th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 9th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 8th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 7th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 6th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 4th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 3rd March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 2nd March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 1st March 2019

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group