Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 14 March 2019

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Where is the Special Olympics World Games 2019 being held in March 2019?
A Australia
B Germany
C India
D UAE

Answer: Option [D]
Special Olympics World Games 2019 is being held from March 14-21, 2019 in UAE. It made history by welcoming a record-breaking 200 nations ahead of the Games. Of the 200 nations, 195 will compete in the Games and 5 will observe. It is being held in West Asia for the first time. 7,500 athletes will take part in 24 Olympic-style sports over 7 days.
2 HGS and NASSCOM to launch centre of excellence for PwDs in -----------?
A Kolkata
B Chennai
C Bangalore
D Hyderabad

Answer: Option [C]
HGS and NASSCOM to launch centre of excellence for PwDs in Bangalore.
Advertisement
3 Which of the following teams won the Bombay Gold Cup Hockey tournament in March 2019?
A South Central Railway
B Bharat Petroleum Corporation Ltd.
C Indian Oil
D Punjab and Sind Bank

Answer: Option [C]
Indian Oil retained their Bombay Gold Cup Hockey crown on 13 March 2019. They defeated Punjab and Sind Bank (PSB) 9-7 via penalty shootout in the summit clash. Bharat Petroleum's Darshan Gawkar was adjudged as the most promising player of the tournament and received a cheque of Rs 10,000 awarded by the Sports Journalists' Association of Mumbai.
4 Which country announced a donation of Rs 22 lakh to the Rabindra Bharati Museum, Kolkata?
A Japan
B China
C Germany
D Singapore

Answer: Option [A]
The Japanese government announced a donation of some Rs 22 lakh ($31,800) to the Rabindra Bharati Museum, Kolkata in a bid to strengthen historical and cultural ties with India.
5 What is the theme of the World Kidney Day 2019?
A Kidney Disease & Obesity
B Kidneys And Women's Health: Include, Value, Empower
C Kidney Disease & Children: Act early to prevent it
D Kidney Health for Everyone Everywhere

Answer: Option [D]
World Kidney Day (WKD) is observed annually on the second Thursday in March. It is celebrated to create awareness on the importance of the kidneys and reducing the frequency and impact of kidney disease. The theme of WKD 2019 is 'Kidney Health for Everyone Everywhere', which calls for universal health coverage for prevention and early treatment of kidney disease.
6 Who will be awarded with Kusumagraj Rashtriya Sahitya Puruskar?
A Rajesh sharma
B Dinesh Karthick
C Ramesh Kumar
D Ved Rahi

Answer: Option [D]
Ved Rahi will be awarded with Kusumagraj Rashtriya Sahitya Puruskar.
7 Who among the following was/were appointed as the managing director/directors of Life Insurance Corporation (LIC) in March 2019?
A Vipin Anand
B TC Suseel Kumar
C Karnam Sekar
D Both 1 and 2

Answer: Option [D]
The government appointed MR Kumar as the Chairman of Life Insurance Corporation (LIC) and Vipin Anand and TC Suseel Kumar as the managing directors (MDs) on March 13, 2019.
8 Which is the 1st Indian state to ban the electronic cigarettes?
A Uttar Pradesh
B Karnataka
C Bihar
D Punjab

Answer: Option [D]
Punjab is the 1st Indian state to ban the electronic cigarettes. Also Maharashtra, Karnataka, Kerala, Bihar, Uttar Pradesh, Jammu & Kashmir, Himachal Pradesh, Tamil Nadu, Puducherry and Jharkhand have taken steps to ban the use of Electronic Nicotine Delivery Systems (ENDS) or e-cigarettes.
9 Who became the 3rd fastest player to cross 8000 runs in ODI cricket?
A Rohit Sharma
B Ravindra Jadeja
C Rohit Sharma
D Kedar Jadhav

Answer: Option [B]
Rohit Sharma became the 3rd fastest player to cross 8000 runs in ODI cricket. He is also the 9th Indian batsman to do so after Virat Kohli, Sourav Ganguly, Sachin Tendulkar, MS Dhoni, Rahul Dravid, Virender Sehwag, Yuvraj Singh and Mohammed Azharuddin. He surpassed MS Dhoni as the player to record for most ODI sixes for India.
10 When is the World Kindney day 2019 observed?
A 12th March
B 13th March
C 14th March
D 15th March

Answer: Option [C]
World Kidney Day 2019 is observed on 14th March. The theme of the World Kidney Day 2019 is Kidney Health for Everyone Everywhere. Second Thursday of March every year is observed as World Kidney Day.
Advertisement

Daily Current Affairs Quiz - 31st March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 29th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 28th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 27th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 26th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 25th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 24th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 23rd March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 22nd March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 21st March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 20th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 19th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 18th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 17th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 16th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 15th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 14th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 13th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 12th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 11th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 10th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 9th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 8th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 7th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 6th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 4th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 3rd March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 2nd March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 1st March 2019

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group