Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 8 March 2019

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Kaja Kallas has been elected as the first female Prime Minister of __________
A Estonia
B Israel
C Poland
D Malta

Answer: Option [A]
Kaja Kallas was appointed as first female Prime Minister of Estonia. She is the leader of country’s Reform Party.
2 The Union Cabinet approved an MoU between India and ________ on Cancer Research Initiative on 7 March 2019
A USA
B UK
C China
D Russia

Answer: Option [B]
The Union Cabinet approved an MoU between India and U.K. on Cancer Research Initiative. The MoU was signed on 14th November 2018. The India-UK Cancer Research Initiative will identify a core set of research challenges that address issues cancer by bringing together leading Indian and UK experts.
Advertisement
3 With which country has India signed an MoU on Technology Cooperation in the Road Infrastructure Sector on 7 March 2019?
A Austria
B Germany
C Belgium
D Poland

Answer: Option [A]
The MoU between the Ministry of Road Transport and Highways, India and the Federal Ministry of Transport, Innovation and Technology, Austria was approved by the Cabinet. The MoU was signed on Technology Cooperation in the Road Infrastructure Sector. It aims to create an effective framework for bilateral cooperation in the field of Road Transportation between both countries.
4 According to the Price comparison site Cable.co.uk, which country offers world’s cheapest mobile data packs?
A Italy
B India
C Finland
D United States

Answer: Option [B]
According to a new report Price comparison site Cable.co.uk, India is home to the cheapest mobile data plans in the world, with one gigabyte (1GB) of data costing an average of $0.26, compared to USD 6.66 in the UK.
5 Which state government launches app One Delhi to track bus, metro services?
A West Bengal
B Tamil Nadu
C Kerala
D Delhi

Answer: Option [D]
Delhi state government launches app One Delhi to track bus, metro services.
6 Who conferred The Women on A Mission Award at the Women's summit?
A Narayana Murthy
B P.Doraswamy
C Sudha Narayana Murthy
D Vicky Kaushal

Answer: Option [B]
Brandix India Apparel City (BIAC) India’s partner P. Doraswamy was conferred with ‘The Women on A Mission Award’.
7 In which state has the Cabinet Committee approved the investment sanction for construction of Kiru Hydro Electric Project (624 MW) on 7 March 2019?
A Himachal Pradesh
B Jammu & Kashmir
C Haryana
D Punjab

Answer: Option [B]
The Cabinet Committee approved the investment sanction for construction of Kiru Hydro Electric(HE) Project (624 MW) in Jammu & Kashmir. The project is located on River Chenab in Kishtwar district of J&K and will be implemented at an estimated cost of Rs.4287.59 crore. The project is envisaged as a Run of River (RoR) Scheme, designed complying with the requirements of Indus Water Treaty 1960.
8 With which country has India signed an MoU on Cooperation in the field of Occupational Safety and Health which was approved by the Union cabinet on 7 March 2019?
A Germany
B France
C Italy
D UK

Answer: Option [A]
The Union cabinet approved the MoU between India and Germany on Cooperation in the field of Occupational Safety and Health (OSH). The MoU was renewed on 13th November 2018. Under the MoU, German Social Accident Insurance (DGUV) through the International Social Security Association (ISSA) is bringing in knowhow to meet the OSH challenges.
9 Which of the following has signed an MoU with the Directorate General of Mines Safety on 7 March 2019?
A SIMTARS
B Newmont Mining
C RioTinto
D RioTinto

Answer: Option [A]
Directorate General of Mines Safety (DGMS) and Safety in Mines, Testing and Research Station (SIMTARS) signed a MoU on 7 March 2019. Opportunities including the feasibility of technical knowledge sharing in the area of occupational safety and more will be explored. SIMTARS is a premier training and research institution under the Government of Queensland, Australia.
10 What is the title of the compilation of selected speeches of PM Narendra Modi which was released by Arun Jaitley on 8 March 2019?
A Sabka Saath Sabka Vikas
B Vasudhaiva Kutumbakam
C Modi Ki Vaani
D NaMo

Answer: Option [A]
A compilation of selected speeches of PM Narendra Modi, titled Sabka Saath Sabka Vikas was released by Arun Jaitley on 8 March 2019. Spanning 5 volumes, the books, brought out by Publications Division, Ministry of Information & Broadcasting, were released both in Hindi & English. It reflects the vision of the PM of seeing all citizens of the country as one.
Advertisement

Daily Current Affairs Quiz - 31st March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 29th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 28th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 27th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 26th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 25th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 24th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 23rd March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 22nd March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 21st March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 20th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 19th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 18th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 17th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 16th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 15th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 14th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 13th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 12th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 11th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 10th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 9th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 8th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 7th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 6th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 4th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 3rd March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 2nd March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 1st March 2019

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group