Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 23 March 2019

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 ________ assembly passed a bill in March 2019 to bring back total prohibition of liquor in the northeastern state after four years
A Nagaland
B Mizoram
C Assam
D Manipur

Answer: Option [B]
Mizoram assembly passed a bill to bring back total prohibition of liquor in the northeastern state after four years. The state government decided to prohibit the manufacture, import, sale, and consumption of liquor for the common people for their general health. Earlier total prohibition was in force in Mizoram from 1997 to 2015.
2 Which state plans to introduce caravans in major spots to boost tourism
A Himachal Pradesh
B Tamil Nadu
C Andhra Pradesh
D Uttarkhand

Answer: Option [B]
Uttarkhand state plans to introduce caravans in major spots to boost tourism.
Advertisement
3 Which of the following Indian cricketer joined the BJP in March 2019?
A Gautam Gambhir
B Dinesh Karthik
C Rahul Dravid
D Virender Sehwag

Answer: Option [A]
Indian cricketer Gautam Gambhir joined the BJP.
4 Who is the recipient of the 2019 Templeton Prize?
A John Templeton
B Marcelo Gleiser
C Donna Strickland
D Gérard Mourou

Answer: Option [B]
Brazilian physicist and astronomer Marcelo Gleiser (60) was awarded 2019 Templeton Prize worth $1.4 million for his work on blending science and spirituality. It makes him first Latin American to win this award.
5 Which of the following has been awarded Frost Radar best practices award for Growth, Innovation and Leadership in the global building energy management system segment in 2019 ?
A EcoEnergy Insights
B ReGen Powertech
C Vestas
D Enercon

Answer: Option [A]
EcoEnergy Insights has been awarded this year's Frost Radar best practices award for Growth, Innovation and Leadership in the global building energy management system (BEMS) segment.
6 India Post released a special stamp cover on Ice Stupa in _______
A Gujarat
B Tamil Nadu
C Arunachal Pradesh
D Leh

Answer: Option [D]
India Post released a special stamp cover on Ice Stupa in Leh at an event in the presence of Himalayan Institute of Alternatives Ladakh founder Sonam Wangchuk who spearheaded the Ice Stupa initiative.
7 Who has won the 2019 Templeton Prize for his work blending science and spirituality?
A David Rubenstein
B Oscar Munoz
C Marcelo Gleiser
D Jim Yong Kim

Answer: Option [C]
Ujjwala Utsav was observed by the Oil industry in New Delhi on 7th Feb 2019. It was observed to celebrate the stellar role played by all stakeholders in making PMUY scheme a: A Brazilian Jewish physicist and astronomer Marcelo Gleiser has won the 2019 Templeton Prize for his work blending science and spirituality. By this, he became the first Latin American to win the Templeton Prize.
8 Which of the following spacecraft has its mission of the asteroid Ryugu?
A Akatsuki
B SELENE
C IKAROS
D Hayabusa2

Answer: Option [D]
Japanese space agency, JAXA's Hayabusa2 spacecraft has its mission of the asteroid Ryugu.
9 RBI declined which Bank's proposal to name change after its merger with LIC?
A Karur Vysya Bank
B IDBI Bank
C Indus Ind Bank
D Dena Bank

Answer: Option [B]
The Reserve Bank of India (RBI) has turned down IDBI Bank’s proposal to change its name following the transfer of a controlling 51% stake to LIC, insurance behemoth, from the government of India.
10 Recently, who has been honoured with the ‘Freedom of the City Of London' award?
A Ganesh Prasad
B Rikhil Shah
C Sanjiv Chadha
D Rajnish Kumar

Answer: Option [C]
The State Bank of India’s UK Chief Mr Sanjiv Chadha has been honoured with the ‘Freedom of the City Of London’. The award was given by the city of London Corporation in recognition of his contribution to promoting bilateral relations. The previous Indian recipient of the honour is Jawaharlal Nehru, the first PM of India. Other recipients include author JK Rowling and actor Dame Judi Dench.
Advertisement

Daily Current Affairs Quiz - 31st March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 29th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 28th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 27th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 26th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 25th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 24th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 23rd March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 22nd March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 21st March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 20th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 19th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 18th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 17th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 16th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 15th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 14th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 13th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 12th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 11th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 10th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 9th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 8th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 7th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 6th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 4th March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 3rd March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 2nd March 2019

Daily Current Affairs Quiz - 1st March 2019

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group