Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 1st January 2019

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 President Ram Nath Kovind nominated Justice whom as the Executive Chairman (EC) of National Legal Services Authority (NALSA) on 1 January 2019 ?
A Jagdish Singh Khehar
B AK Sikri
C T. S. Thakur
D R. Banumathi

Answer: Option [B]
President Ram Nath Kovind nominated Justice AK Sikri as the Executive Chairman (EC) of National Legal Services Authority (NALSA).
2 Which small finance Bank gets RBI nod to operate as scheduled bank?
A Finotech Small Finance bank
B Dena Small Finance Bank
C Equitas Small Finance Bank
D ESAF small finance bank

Answer: Option [D]
ESAF small finance bank gets RBI nod to operate as scheduled bank.
Advertisement
3 Who was sworn in as Brazil's President on 1st January 2019?
A Jair Bolsonaro
B Fernando Haddad
C João Doria
D Eduardo Cunha

Answer: Option [A]
Former Army captain, Jair Bolsonaro was sworn in as Brazil's President on 1 January 2019. He won the Presidential election of Brazil on 28 October 2018. He defeated leftist opponent Fernando Haddad. He was declared the winner by the Supreme Electoral Tribunal after 94% of the votes were counted.
4 The Reserve Bank of India allowed the Paytm Payments Bank to restart opening accounts for its customers. Who is the head of the Paytm Payments Bank?
A Satish Gupta
B P. S. Jayakumar
C S. S. Mallikarjuna Rao
D A. S. Rajeev

Answer: Option [A]
The Reserve Bank of India allowed the Paytm Payments Bank to restart opening accounts for its customers. The bank started 'Know Your Customer' formalities for its wallets as well as its bank accounts from 31 Dec 2018. The RBI had asked the bank to stop adding new customers in June 2018. Satish Gupta is the head of the Paytm Payments Bank
5 PM Modi inaugurated 6th International Rice Research Institute in __________.
A Kerala
B Andhra Pradesh
C Punjab
D Varanasi

Answer: Option [D]
PM Narendra Modi dedicated the 6th International Rice Research Institute (IRRI), South Asia Regional Center (ISARC) to the nation. The Institute is built at the campus of National Seed Research and Training Center (NSRTC) in Varanasi
6 In which state will Indian Oil Corp (IOC) commission its first liquefied natural gas (LNG) import terminal in January 2019?
A Maharshtra
B Jharkhand
C Chhattisgarh
D Tamil Nadu

Answer: Option [D]
Indian Oil Corp (IOC) will commission its first liquefied natural gas (LNG) import terminal at Ennore in Tamil Nadu in January 2019. This is the first LNG import terminal IOC has built on its own. The company holds 12.5% stake in Petronet LNG Ltd, which operates import facilities at Dahej in Gujarat and Kochi in Kerala. Sanjiv Singh is the Chairman of Indian Oil Corporation.
7 Which of the following section of Indian Penal Code (IPC) can be used by transgenders to register complaints of sexual harassment?
A Section 354A
B Section 354B
C Section 354C
D Section 354D

Answer: Option [A]
Delhi High Court has allowed that Section 354A of Indian Penal Code can be used by transgenders to register complaints of sexual harassment.
8 Who has taken over as the new Chief Justice of Nepal's Supreme Court on 2nd December 2018?
A Justice Cholendra Shamsher J B Rana
B Justice Om Prakash Mishra
C Justice Sharada Prasad Ghimire
D Justice Meera Khadka

Answer: Option [A]
Justice Cholendra Shamsher J B Rana took over as the new Chief Justice of Nepal's Supreme Court on 2 December 2018. President Bidya Devi Bhandari administered the oath to Justice Rana. He will have a tenure of four years. He succeeded Chief Justice Om Prakash Mishra, who retired on 1 January 2018. He was appointed as the permanent judge of the Supreme Court on May 27, 2014.
9 Who is Bhutan's Prime Minister who recently concluded his 3-day visit to India ?
A Bakytzhan Sagintayev
B Joko Widodo
C Lotay Tshering
D Prayut Chan-o-cha

Answer: Option [C]
On December 29, 2018, Prime Minister of Bhutan, His Excellency Lyonchhen Dr. Lotay Tshering concluded his 3-day visit to India. His visit commenced from December 27, 2018
10 Who becomes first Indian wicket-keeper to claim 20 catches in Test series?
A Dinesh Karthik
B Ajinkya Rahane
C Naman Ojha
D Rishabh Pant

Answer: Option [D]
Rishabh Pant has become the first Indian wicketkeeper to take 20 catches in a Test series, achieving the feat on the fifth day of the Melbourne Test.
Advertisement

Daily Current Affairs Quiz - 31st January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 30th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 29th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 28th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 27th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 26th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 24th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 23rd January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 22nd January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 21st January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 20th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 19th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 18th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 17th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 16th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 15th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 14th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 13th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 12th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 11th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 10th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 9th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 8th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 7th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 6th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 5th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 4th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 3rd January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 2nd January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 1st January 2019

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries

Please Join Our Discussion Group