Current Affairs Monthly Magazine -Subscribe Now!
900 GEOGRAPHY MCQS | EBook
1000 BIOLOGY MCQS AND ANSWERS | EBook
1000 POLITICAL SCIENCE MCQS | EBook
1000 ECONOMICS MCQS FOR EXAMS | EBook
Mughal Empire MCQs | EBook
ECONOMIC GEOGRAPHY MCQs | EBook
350 MCQs ON INDIAN CONSTITUTION | EBook
GENERAL AWARENESS COMBO (6 EBOOKS)

Daily Current Affairs Quiz 3rd January 2019

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Which of the following bank/banks will merge with BoB to become the third largest bank in India after the State Bank of India and HDFC Bank in terms of assets?
A Vijaya Bank
B Dena Bank
C Both A and B
D ICICI Bank

Answer: Option [C]
On 2 January 2019, the Union Cabinet approved the merger of Vijaya Bank, Dena Bank with Bank of Baroda (BoB). Following the merger of these banks, BoB will become the third largest bank in India after the State Bank of India and HDFC Bank in terms of assets. The government of India in September 2018 had announced the merger of these three banks.
2 What is the Tagline of Bank of Baroda?
A Relationships beyond Banking
B India's International Bank
C Your Trusted Family Bank
D A tradition of trust

Answer: Option [B]
Tagline of Bank of Baroda is ‘India's International Bank’.
3 The Union Cabinet approved the continuation of 'Rastriya Yuva Sashaktikaran Karyakram Scheme' for the Period 2017-18 to ________.
A 2018-2019
B 2019-2020
C 2020-2021
D 2021-2022

Answer: Option [B]
The Union Cabinet approved the continuation of 'Rastriya Yuva Sashaktikaran Karyakram Scheme' for the Period 2017-18 to 2019-2020. The total budget outlay for the scheme is Rs.1160 crore. The scheme is an ongoing Central Sector Scheme of the Ministry of Youth Affairs & Sports. The Scheme aims to develop the personality and leadership qualities of the youth.
4 Jair Bolsonaro takes Oath As New President of which country?
A Indonesia
B Brazil
C Soudi Arabia
D China

Answer: Option [B]
Jair Bolsonaro takes Oath As New President of Brazil.
5 Who has taken over as the Director General of Ordnance Factories (DGOF) and Chairman of the Ordnance Factory Board (OFB) in Kolkata on 1 January 2019?
A Venugopal Dhoot
B Malvinder Mohan Singh
C Anand Mahindra
D Saurabh Kumar

Answer: Option [D]
Saurabh Kumar took over as the Director General of Ordnance Factories (DGOF) and Chairman of the Ordnance Factory Board (OFB) in Kolkata on 1 January 2019. He is a 1982-batch Indian Ordnance Factory Service officer. He was involved in drafting the 'Indian offset' policy for defence purchases and the ‘Make’ procedure in the Defence Procurement Procedure of 2003-04.
6 Who received the Kabi Samrat Upendra Bhanja National Award for Lifetime Achievement in Literature?
A Ananth Padmanabhan
B Ajit Kumar Mittal
C Manoj Das
D Jayanta Vikram

Answer: Option [C]
Manoj Das, an eminent English and Odia writer, received the Kabi Samrat Upendra Bhanja National Award for Lifetime Achievement in Literature.
7 Which of the following airports in Port Blair was declared as an authorised 'Immigration Check post' for entry into/exit from India on 3 January 2019?
A Sardar Vallabhbhai Patel International Airport
B Veer Savarkar International Airport
C Rajiv Gandhi International Airport
D Netaji Subhas Chandra Bose International Airport

Answer: Option [B]
The Veer Savarkar International Airport in Port Blair was declared as an authorised 'Immigration Check post' for entry into/exit from India. This will open up the Port Blair Airport for direct international flight and immigration facilities. The Superintendent of Police (CID), Andaman and Nicobar Police was appointed as the ‘Civil Authority’ for the purpose of the immigration check post.
8 Which country ranked first as per the Climate Change Performance Index (CCPI)?
A Ireland
B Morocco
C Sweden
D Lithuania

Answer: Option [C]
Climate Change Performance Index (CCPI) reported that Sweden has been named the first best performing country in the CCPI 2019 list.
9 The National Health Agency (NHA) will be restructured as 'National Health Authority' for better implementation of PM-JAY. The authority will be working under ________.
A Ministry of Health & Family Welfare
B Ministry of Commerce and Industry
C Ministry of Corporate Affairs
D Ministry of Social Justice and Empowerment

Answer: Option [A]
The Union Cabinet approved the restructuring of existing National Health Agency (NHA) as 'National Health Authority' for better implementation of Pradhan Mantri - Jan Arogya Yojana (PM-JAY). National Health Authority will be chaired by Union Health Minister to enable the decision making at a faster pace. The authority will be working under the Ministry of Health & Family Welfare.
10 Which of the follwoing trade Bills has been amended to facilitate recognition of trade unions at the Central and federal level?
A Trade Unions Act, 1919
B Trade Unions Act, 1925
C Trade Unions Act, 1926
D Trade Unions Act, 1929

Answer: Option [C]
The Union Cabinet approved the amendment on Trade Unions Act, 1926, to facilitate recognition of trade unions at the Central and federal level.

Daily Current Affairs Quiz - 31st January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 30th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 29th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 28th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 27th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 26th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 24th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 23rd January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 22nd January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 21st January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 20th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 19th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 18th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 17th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 16th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 15th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 14th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 13th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 12th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 11th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 10th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 9th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 8th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 7th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 6th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 5th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 4th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 3rd January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 2nd January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 1st January 2019

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test