Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 27th January 2019

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Recently, the Union Cabinet approved the Memorandum of Cooperation (MoC) between India and ________ in the field of food processing sector.
A USA
B Japan
C China
D Kuwait

Answer: Option [B]
The Union Cabinet approved the Memorandum of Cooperation (MoC) between India and Japan in the field of food processing sector
2 The Union Cabinet approved the Memorandum of Cooperation (MoC) between India and Japan in the field of food processing sector
A Ram Prakash Roperia
B Narbahadur Thapa
C Ummed Singh Mahra
D Lance Naik Nazir Ahmad Wani

Answer: Option [D]
Lance Naik Nazir Ahmad Wani has been posthumously awarded ‘Ashok Chakra’, India’s highest peace time gallantry award for his role in a counter-insurgency operation in Kashmir last year.
Advertisement
3 The Indian Army will conduct the joint exercise named 'India-Africa Field Training' with African nations in March 2019 in which state?
A Maharashtra
B Haryana
C Madhya Pradesh
D Rajasthan

Answer: Option [A]
The Indian Army will conduct the joint exercise named 'India-Africa Field Training' with African nations in March 2019 in Pune
4 What is the name of the hub that received Rs.200 crore from U.K. government to study Nitrogen Pollution?
A Anglo Asian Nitrogen Hub (SANH)
B Asian Nitrogen Study Association (ANSA)
C South Asian Nitrogen Hub (SANH)
D South Asian Nitrogen Study Association (SANSA)

Answer: Option [C]
Eighteen research institutions in India are among a group of 50 institutions, called the South Asian Nitrogen Hub (SANH), in the United Kingdom and South Asia that have secured £20 million (about Rs. 200 crore) from the U.K. government to assess and study the quantum and impact of “nitrogen pollution” in South Asia.
5 Who won the 'Woman's Voice Award' at the Apeejay Kolkata Literary Festival?
A Nandini Sahu
B Nandini Sahu
C Ranjani Murali
D Smita Agarwal

Answer: Option [C]
Poet Ranjani Murali received the 'Woman's Voice Award' at the Apeejay Kolkata Literary Festival.
6 Which of the following DRDO's missile is used to destroy enemy radars and communication facilities?
A Cruise missiles
B Ballistic missiles
C Anti-radiation missile
D Anti-tank missile

Answer: Option [C]
The type of missile that is used to destroy enemy radars and communication facilities is Anti-radiation missile.
7 World Economic Situation and Prospects (WESP) 2019 is published by which organistion?
A United Nations
B World Bank
C World Economic Forum
D International Monetory Fund

Answer: Option [A]
The United Nations' World Economic Situation and Prospects (WESP) 2019 was released on 23 January 2019.
8 Who is appointed as the MD & CEO of Yes Bank?
A Brahm Dutt
B Ravneet Gill
C Ashok Kapur
D Rana Kapoor

Answer: Option [B]
The Reserve Bank of India (RBI) has approved the appointment of Ravneet Gill as the MD & CEO of private sector lender Yes Bank. It also said that Mr. Gill must join the bank before March 1, 2019.
9 Which state has decided to form a 'State Tiger Protection Force' to save the tiger population?
A Telangana
B Maharashtra
C Madhya Pradesh
D Andhra Pradesh

Answer: Option [A]
On 22 January 2019, the Telangana government decided to form a 'State Tiger Protection Force' to save the tiger population in the State.
10 Which country clones five gene-edited monkeys?
A Pakistan
B Saudi Arabia
C Indonesia
D China

Answer: Option [D]
China country clones five gene-edited monkeys.
Advertisement

Daily Current Affairs Quiz - 31st January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 30th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 29th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 28th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 27th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 26th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 24th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 23rd January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 22nd January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 21st January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 20th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 19th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 18th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 17th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 16th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 15th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 14th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 13th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 12th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 11th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 10th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 9th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 8th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 7th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 6th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 5th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 4th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 3rd January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 2nd January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 1st January 2019

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group

TET TEST SERIES